Élménytérképem !!!

2017. július 31., hétfő

Pannonhalma - Millenniumi emlékmű

Pannonhalma - Millenniumi emlékmű
Pannonhalmán tett kirándulásunk során nemcsak az apátságot néztük meg, hanem a pár száz méterrel odébb található Millenniumi emlékművet is.
A Pannonhalmi Apátságot már régóta szerettük volna megnézni. Már csak azért is, mert kivételes országos hírnévre tett szert, és úgy érzi az ember, hogy ha nem látta, akkor valamiről tán lemaradt. Úgyhogy csak idő kérdése volt, hogy mikor jutunk el mi is ide. Na de most végre... Győrből hazafelé kihagyhatatlan megálló volt.

Az apátságba szóló belépőjeggyel kapott térképen lehetett látni, hogy mi más látnivaló is van a környéken. Ezek közül az egyik a Millenniumi emlékmű. Amit az apátság megtekintése után meg is kerestünk.
Szerencsére nem kellett nagyon keresni. Egyszerűen csak az apátság nem turistáknak fenntartott főbejárata melletti, szintén nem turistáknak fenntartott parkolójától kellett elindulni felfelé a beton úton.
Nem is kellett sokat menni, és már ott voltak az útmutató táblák.
Innen pedig már látszódott, hogy meg is érkeztünk. Alig pár perc séta volt. 
A magyar honfoglalás ezredik évfordulójára 1896-ban, az akkori Magyarországon hét millenniumi emlékművet emeltek, ezek egyike ma is látható Pannonhalmán.
Egy épület. Szó mi szó egészen addig, amíg nem láttam meg, nem is tudtam, hogy vajon mit is kell elképzelni eme emlékmű fogalma alatt. Olyan sok kisebb nagyobb emlékmű létezik ma országunkban, és a legtöbbjük inkább egy szobor, mintsem, hogy egy egész épület.

Az építményt eredetileg 26 méter magas, kettős héjú kupola fedte — a magyar királyi korona rézlemezből domborított, hatalmas ábrázolásával, amelyet 1937-38-ban megromlott állapota miatt le kellett bontani.
Ez lehetett az, még jó, hogy az internet őrzi az ilyen emlékeket.

Az épület ekkor nyerte el jelenlegi formáját. Belső tere két ablakkal megvilágított, osztatlan, kör alaprajzú terem, nyílás nélküli, alacsony kupolával. A körfal keleti részét Aba Novák Vilmos 1938-ban elkezdett, befejezetlen falképe, a magyar államalapítás allegorikus elemekből álló víziója díszíti.
Egy kis leírás a helyszínről, ami tulajdonképpen ugyanazt a szöveget tartalmazza, mint amit a Pannonhalmi apátság oldalán is lehet látni.



A Millenniumi emlékmű jelenleg nem látogatható, de kívülről megtekinthető.
Bizony... bemenni sajnos nem lehetett, úgyhogy mi is csak kívülről néztük meg az épületet.
S tán se időben, se jelentőségében nem tűnik önmagában kirándulásra sarkaló látnivalónak. De jó hír, hogy az út tovább visz a Boldogasszony-kápolnához. És mellette a közelben még egy kilátót is fel lehet keresni.
Úgyhogy egy teljes fullos pannonhalmi kirándulásba végül is ez a látnivaló is beleférhet....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése