Élménytérképem !!!

2014. június 23., hétfő

Csesznek - Cseszneki vár

Cseszneki vár
A Bakonyi-túranapok egyik fő látványossága, vagyis amit a legjobban szerettem volna megnézni, feltétlen és mindenképp, az a Cseszneki vár volt. Azon túl, hogy szeretjük megnézni a várakat, ez is egy 'listás' vár! Hogy ez mit is jelent? Hát ha még nem botlottál volna bele az oldalamon, akkor ajánlom figyelmedbe a Magyarország várairól készült bejegyzésem KLIKK IDE. Bizony... arról van szó, hogy az ezen a térképen szereplő várakat szeretném majd egyszer mind személyesen is látni.

Első túranapunk utolsó programja volt a várnézés. Persze GPS az új térkép ellenére nem igazán tette a dolgát. Vagy legalább is nem értem, hogy miért akart mindig a legkisebb utakra, akár földes-utakra is bevinni. Nem értem (minden normálisan be volt állítva, úgy ahogy annak lennie kellett, és mégis!). És hát jó nagy kerülőben jutottunk el Csesznekre. De odaértünk.
És hogy hol is található? Ajánlom figyelmedbe a Cseszneki vár honlapját KLIKK IDE, mert itt minden szükséges információt megtalálhatsz, mint pontos cím, nyitva tartás, árak és egyéb programok. No meg a történelmi leírását is, úgyhogy annak szó szerinti kimásolásával most itt nem bajlódtam. Kérlek tekintsd meg az oldalt Te is. Én meg megmutatom Neked képekben, hogy milyen is volt ott egy kirándulást tenni!

Szeretném elmondani, hogy a Cseszneki vár eme csodálatos látványa csak a Csesznek mellett elhaladó 82-es főútról látható. Úgyhogy ha nem sietsz, akkor mindenképp gurulj el addig a megálló helyig, ahol ezt ilyen formában meg lehet nézni.
Szóval mi a kicsit hosszabb úton, de eljutottunk Csesznekre.
És elég könnyen a várhoz is.
Legalább is a parkolót jelölő táblák, és némi autó-felhozatal, no meg a fenti tábla is jelezte, hogy itt kell megállni, és innen lehet gyalogosan eljutni a várba.
Oda...
Egy kisutcán lehetett felsétálni, és a kapu után már is a vár területén voltunk.
Ahogy beléptünk a kapun pár lépésre már ez a látvány fogadott minket.
Meglepő, impozáns, lenyűgöző látvány! És szinte nem is gyalogoltunk semmit.
Még hogy a méret nem számít... :) Milyen csodálatos lehetett amikor még teljes nagyságában büszkén állt a szikla tetején. De így se semmi....
Fantasztikus látvány, ahogy a sziklával szinte egybe olvad a vár és alapja. Mintha onnan nőtt volna ki, vagy az évszázadok során már összenőttek volna.
Belépőjegyet.... mert hogy kell venni... azt mindjárt itt az aljánál kell megtenni. De nem sok, sőt... elég olcsó várnak számít, más szóval abszolút megfizethető. És fotójegyet sem kell venni! :) Hallelúja! Bár megnéztem volna, hogy ennél a várnál hogyan ellenőrzik, hogy csalok-e vagy sem, mert egyszerűen kivitelezhetetlen. Úgyhogy már csak az anyagiakat tekintve is ajánlom ezt a várat egy délutáni kiránduláshoz. A többi már csak csak extra hab a tortán. 
Először is... van tekerőke! Bolt nincs, de érmét lehet szerezni. Ez jó pont.
Ha épp jókor vagy ott, akkor ingyen szafari :) Néhány birka, vagy kecske, vagy mi. Simogatáshoz sajna nem voltak eléggé háziasítottak, de nézni lehetett őket.
Ahogy mentünk a bejárat felé...

...ami valahol itt van. Sajna se kapu, se híd, se felvonó, úgyhogy most csak kevésbé hősies lovagként vonultunk be a vár területére.
A vár belsejéből nézve... az őrtorony, ami mellett eljöttünk.
És a vár többi része...
Nekem nagyon tetszett. Lehet hogy nem nagy, lehet hogy nincsenek kiállítások, boltok, emberek, maskarások (bár hétvégi várjátékok vannak, ha jól tudom), de önmagában is nagyon szép. És elég sok megmaradt a várból. Láttunk ennél kevesebbet is.
És egy kis történelem, mielőtt tovább megyünk. De nem úgy... mert írtam, hogy olvasni a honlapon tessék. No de én találtam ilyet! A váron belül!  Ha elég jó a képnézegetőd, és megfelelően fel tudod nagyítani a képet, akkor guvadhat a szemed, és olvasgathatsz erről is. Mert elég jó lett a kép minősége, akár olvasható is. És ez igazi 'bennfentes' információ. Ha majd erre jársz, akkor lehet hogy Te is megtalálod az udvaron.
No de ez csak a rizsa... A lényeg a síri csendbe burkolózott kövek és vármaradványok! Bár a kilátás sem utolsó!

Gondolom nem hiszed el, hogy azt a szobrot én tartom, mi? Úgyhogy nem is állítom, de nem lehetett kihagyni.. :) Érdekesen odarakták na... nehéz volt na...

Innentől kezdve pedig kényelmesen körbejártuk a várat. Először az alsó szinten...
Majd feljebb mentünk...
.... és a felső szintet is megcsodáltunk minden oldalról.

Ahogy a kilátást is. Mondtam ugye, hogy az se semmi. Nagyon szép, ahogy ellátni a távolba a dombok felett.
És az egyetlen belső tér a várban, aminek a falai még annyira állnak, hogy tényleg látni és érezni, hogy itt laktak, helységek és szobák voltak.




Majd körbe jártuk ezt a szintet is, már amennyire lehetett. És ezek a még mindig magas falak! Hihetetlen...
Egy vár, amelyik mindegyik oldaláról szép látványt és minden irányba szép kilátást nyújt!
No és nem is mondtam, hogy maga a vár milyen szép kövekből áll! Itt-ott mint a márvány. Fehér mészkövek, színesek, márványosak és kristályos dolomit félék. Sajna ahol láttam, onnan nem lehetett kiszedni, úgyhogy az egyéb kőkupacokból válogattam pár szép darabot.
Igazából ennyi volt a vár. Körül lehet járni nagyon hamar,... vagy sok időt szánva a nézelődésre, a tájra, a látványra, és a kövekre akár egy órán át is el lehet tölteni a várban. Én ez utóbbit ajánlom. Főleg amíg még ilyen szép, amíg nem kezdenek el rajta indokolatlan felújításokat végezni, és ezáltal a belépődíjakat is emelni.
Szép új élményekkel távoztunk a várból. És most már mondhatom, hogy ez is pipa :) !
Ha neked is tetszett, szereted a várakat, vagy csak a közelben laksz, akkor ne hagyd ki!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése