Élménytérképem !!!

2014. június 24., kedd

Zirc - Természettudományi Múzeum


Bakonyi Természettudományi Múzeum
A Bakonyban tett több napos kirándulásunkkor szerettem volna megnézni a zirci Természettudományi Múzeumot. Egy kis változatosság a kirándulós élményekben. Nem csak mindig erdő, meg vár... A múzeumok is érdekesek lehetnek, és érdekelnek is! Végül is egy kis természet tömörítve, zippelve és négy fal közé zárva. :) Miért ne?!


A zirci Természettudományi Múzeumot nagyon könnyen meg lehet találni. Tulajdonképpen a község szívében van, mindjárt a hatalmas templomuk mellett. Ha a GPS visz, akkor ezt a címet kell megtalálnia: Zirc , Rákóczi tér 1. S ha megvan, akkor már csak le kell parkolni valahol. Nem mondom, hogy válogatni lehet a sok parkolóból, de itt-ott meg lehet állni, és gyalog itt nincs távolság.
És ha megtalálod ezt a térképet, akkor a főbejárat is ott lesz. De ahhoz hogy bármit is meg tudj nézni, előbb be kell jutni a hatalmas kapun az épületegyüttes területére, s meg kell venni a belépőket a főkapu melletti kis épületben. A templom, a múzeum, az apátság ez ott mind egy helyen van, egy szép nagy elő-udvarral, amit magas kőkerítés, vagy inkább épületsorok védenek a főúttól.
S ha jobban elnézed a képet, akkor ez már majdnem egy kastély! A kastélyos listában találtam egy Cisztercita kastély nevű tételt. Lehet hogy ez az lenne? Múzeum is, meg templom is, romkert is,...... meg még kastély is? Szinte hihetetlen és lehetetlen. De mivel a listán szerepel valami, ezért utána néztem, és sajnos ez mégsem számít kastélynak. A Zirchez sorolt kastély egy kicsit odébb van, de ha majd egyszer sikerül megkeresnünk, akkor írok róla.

No de itt most a múzeum a lényeg. Ezt szeretném Neked pár sorban és pár nem túl jó minőségű képben megmutatni. Végül is nem az a lényeg, hogy mindent alaposan láss, hanem hogy kedved csináljon és kíváncsiságot ébresszen benned, hogy majd egyszer Te is megnézd személyesen. 

Az ország egyetlen (?biztos?) vidéki természettudományi múzeuma, a Bakonyi Természettudományi Múzeum visszakerült a felújítás előtti helyére az első emeletre. A természettudományi múzeum 1972 óta működik, kiállításán diorámákban mutatják be a Bakony élővilágát, valamint a Kárpát-medence ásványait. A múzeum feladata a Bakony hegység faunájának, flórájának és geológiájának vizsgálata. 

Szóval a Természettudományi Múzeum. Ebben az épületben kell keresni.

Ahogy bemész a kapun, mindjárt visz is egy hatalmas lépcső fölfelé. S a lépcsőforduló közepén ezt a csodálatos lelet-izét látni. Sajna annyira izgatott voltam, hogy a múzeumba megyünk, hogy nem is volt igazán időm és szemem , hogy jobban kielemezzem ezt a valamit. De Te majd biztos jobban megnézed....ha arra jársz :)
Az első szinten az első jobb oldali ajtó vezet a múzeumba. Feljebb, a következő szinten az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtára található (ezt most nem néztük meg).
Viszont meglepődtem, hogy egy nagy ajtón kellett belépni, és a csengő, akárcsak a kis városi boltocskába benyitva, csilingelt. Gondoltam húha... jelez, hogy látogatók jöttek. Minden esetre meglepő volt, főleg, hogy nem egy nagy előtér vagy csarnok fogadott minket, hanem csak egy folyosócska. S az egyik oldalsó ajtóból egy néne jött ki, hogy akkor jegyeket...bérleteket.. :) Jegyünk volt... csak épp a fényképezőmnek nem. Valahogy elfelejtette a pénztáros csaj említeni, hogy a gépnek külön kell jegy, tudod, az a fránya fotójegy! Hát igen.. dúltam-fúltam, amikor a néni elmondta, hogy akkor így nem fényképezhetek. És érvelésemre, hogy nem nekem nem szóltak jegyváltáskor, vagy csak azért mert már alig egy óra múlva zárni készültek, a néni elnéző volt és behunyta a szemét. Nem mintha ez sokat segített volna a képeken. Mert bár fényképezhettem, de fény az nem sok volt. Vakuval sem voltak jók a képek. Úgyhogy nézd el nekem, hogy a képek olyanok , amilyenek. De legalább vannak! Tudod...aki a kicsit nem becsüli..... Úgyhogy nagyon hálás vagyok az engedékeny kedves néninek, mert így legalább van pár képem emlékbe.
Szóval a bejárati folyosó. Hatalmas nagy vitrinekben bogarak, rovarok, lepkék kitűzködve. Bár kicsit gonosz és morbid, de az ember elnézegeti őket amikor ott van, és rácsodálkozik mindegyikre. És közben örömtelien nyugtázza, ha valamelyiket felismeri, mert már látta a hátsókertben, vagy épp agyoncsapott-taposott egy olyan már valahol.

Ami nekem nagyon tetszeni szokott az ilyen múzeumokban, az a jól megkomponált és kialakított mini erdő és állatvilág egy pillanata az üveg mögött. Makettezés... egy kicsit nagyobb méretekben.
De nem csak ilyenek voltak, hanem nagy meglepetésemre néhány állatcsontváz is figyelt itt-ott a sarokban. És nem is akármilyenek.
Azt hiszem, hogy itt láttam először mamut csontvázat, és mamut méreteket ilyen közelről. Nekem talán már ezért is megérte bejönni.
No de azért végig néztünk mindent. A továbbiakban is a különféle erdő részletek...

Aztán voltak kitömött állatok. Ha láttál már ilyet szinte testközelből, akkor talán biztos Te is érezted már, hogy milyen különös és érdekes érzés az állat teljes testmérete mellett annak nagyságát és szépségét érezni.

De voltak kövek, kavicsok, kristályok és ásványok,... nem is kevés. Talán több időt is el lehetett volna itt tölteni.
És végül a szárnyasok. Talán a madarakból volt a legtöbb fajta vitrin. Magyarország nem is szűkölködik madárfélékben :) Kicsit szűkösen, de jól megvoltak. 
Hát ennyi... Valóban nem igazán nagy ez a múzeum. De az érdeklődő, kíváncsi és mindent tüzetesen megnézni vágyó látogató számára több órás élményt is jelenthet a Bakonyi Természettudományi Múzeum.

Ha szereted a kitömött állatokat, és az élővilágot idillien tökéletesen megkomponálva a négy fal közé zárva megnézni, csak azért hogy lásd azt, amit amúgy a természet elrejt előlünk.... és örülsz, hogy mindezt egy helyen találod, ahol még sok-sok okos információt is magadba szívhatsz.... vagyis egyszerűen mondva, ha Te is szereted, hogy vannak ilyen múzeumok, akkor a zirci múzeumot se hagyd ki, ha arra jársz. Főleg, hogy Zircen ráadásként az 'élő kiállítást', avagy az arborétumot is meg lehet csodálni. De erről egy másik bejegyzésben.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése