Élménytérképem !!!

2014. október 25., szombat

Tenkes-hegyi kilátó


Tenkes-hegyi kilátó

Szóval ha kifejezetten csak a kilátó érdekel, akkor keresd meg a Csodabogyó tanösvényt avagy a sárga sáv jelzést, és indulj el rajta, mintha túráznál. Mi is így tettünk, igaz mi tényleg túráztunk, erről bővebben a Csodabogyó tanösvény élménybeszámolóban olvashatsz KLIKK IDE.

Máriagyűdtől nyugatra, a Tenkes déli oldalában a Bálint úton vezető Csodabogyó tanösvény S sávval jelzett útvonalán található a kilátó. A faszerkezetű kilátót Révész Mária tervezésében 2003-ban adta át a Mecseki Erdészeti Rt. 
Kilátó a Tenkes D-i oldalán a Bálint-út mellett található Máriagyűd és a "Rakétakilövő" (ma felszámolás alatt álló katonai objektum) között félúton. Megközelítése Bisse felől a Pécs-Bisse műútról és Máriagyűd Katolikus Templom felől gyalogosan a szépen feltárt "Csodabogyó" Tanösvényen lehetséges. A tanösvény jelentős állomásain esztétikus táblák segítik a természet mélyebb megismerését. A kilátó padozatán állva elénk tárul Magyarország legmelegebb része Villánytól Diósviszlóig, s délen, ameddig a szemünk ellát a Dráván túl a horvátországi hegyekig. A jó vonalvezetésű tanösvény követi a régi Bálint-út nyomvonalát, amely szinte kettészeli a Tenkes-hegyet. Délről észak felé haladva a kiránduló vándor egy rövid óra alatt éri el a Tenkes-hegy gerincét, de előtte ne feledjen el megpihenni az útba eső Pyber kunyhónál, ahol barátságos pihenőhely és kiépített piknikhely várja.

Amit elhagytad  község utolsó lakóházát a kijelölt úton, akkor a túraúton haladva ezt a keresztezősét találod. A nyílnak megfelelően kell előre haladni. Még eltéveszteni sem lehet, mert sehol nem lesz elágazó a kilátóig.

Csak mész és mész... egyenest előre az ösvényen. S ahogy egyre közeledsz úgy fog előbukkanni a kilátó teteje a fák közül.
A ha már ott vagy, akkor teljes nagyságába láthatod.
Nem egy nagy kilátó. Nem széles és nem magas. És nincs is magasan, csupán 245m tengerszint feletti magasságban áll. Aranyos kis piros sapkája szinte alig lóg ki a fák közül. A községből szinte nem is látni. 
Viszont a kilátást annál inkább. Csodálatos az elterülő táj látványa. Főleg, ha jó idő van, amit nekünk sajnos nem sikerült őszi ottjártunkkor kifogni. 
De így is nagyon szép volt a látvány.

Ha Máriagyűd felé jársz, zarándokolni, vagy csak úgy a templomot megnézni, akkor ajánlom, hogy ha nem is járod végig a Csodabogyó tanösvényt, de legalább a kilátóig menj el,.... annyit megér a látvány és az a pár száz méter belefér.



Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

1 megjegyzés: