Élménytérképem !!!

2016. április 16., szombat

Gyula - Rádiótörténeti kiállítás

Gyula - Rádiótörténeti kiállítás
A gyulai hétvégénken nem csak a Pálinka fesztivál örömeit élveztük, hanem a Gyula-Visit kártyának köszönhetően ingyenes betekintést kaphattunk ebbe az érdekes múzeumba. És ha már ingyenesen megtekinthető, akkor a változatos élmények kedvéért mi is megnéztük.
Nagyon könnyű megtalálni, mert a gyulai turinform iroda épületében van. Ott kell érdeklődni.
Mi is így tettünk, és már mutatták is az utat a kiállításhoz, ami itt az emeleten található.

Páratlan gyűjteményt tekinthet meg a látogató, ha belép a Wlassists Nándor által 2001-ben alapított rádiótörténeti kiálltás termébe. Nem mindennapi országos hírű tárháza ez a technikatörténeti kiállítás a rádiózás történetének.
Bizony... a bejárat mellett mindjárt ez köszönt. Van akinek már ez is olyan régi, hogy soha nem látott ilyet... s vannak akik még emlékeznek, hogy mintha érintettek, használtak volna ilyet. S lám..  már ezek is muzeális darabok.
Ahogy beléptünk néztünk is... a szemünk csak úgy falta a látnivalókat.
Ennyi mindent... és ilyen régi dolgokat összegyűjteni. Azért ez nem semmi. Aki csak egy kicsit is rendelkezik a gyűjtőszenvedély amúgy káros, de néha hasznos érzésével, az pontosan tudja, hogy milyen komoly munka és mennyi idő egy ilyen gyűjteményt összeállítani.   
Még több infót olvashatunk Gyula város honlapján itt, KLIKK IDE.
A két nagy termet és a kiállítási tárgyakat szabadon megtekinthettük. A kedves srác csak a leglényegesebbet mondta el nekünk.... hogy miért is szíve csücske Gyulának a rádiótörténet... és hogy ki az a fontos személy, aki a rádiózás korszakának hajnalán nagy felfedezéseket tett.
Elvileg ő volt... Dr. Bay Zoltán....
... A kiállítás egy része emléket állít Bay Zoltán Hold-radar-kísérletének is. Ő volt ugyanis, aki elsőként tett sikeres lépéseket annak érdekében, hogy megtudja: a rádióhullámok vajon kijutnak-e a Föld légterén kívülre. Próbálkozásai nyomán 1946-ban végül neki először sikerült a Holdról visszaverődő hullámokat mérnie....

S egy idézet, az egyik Gyulai hírlapban megjelent írásból:
Wlassits Nándor azt is hozzátette, hogy Bay Zoltán mindezzel a távközlési műholdak használatának lehetőségét teremtette meg. – Nem vagyok műgyűjtő, nálam ez valahol pejoratív fogalom – kezdett bele a rádiók tulajdonosa. – Engem nem a birtoklás vágya hajt, inkább tematizálni szerettem volna a magyar rádióélet darabjait 1925-től 1940-ig. Rádiómérnök vagyok, és inkább arra fókuszáltam, hogy a műszaki technológia fejlődési folyamatát kövesse végig a tárlat – tette hozzá Wlassits Nándor.
Azt gondolom, hogy ez nagyon jól sikerült neki. A rádiótechnika mélységeibe, technológiájába és annak fejlődésébe kaphatunk betekintést.

És mint látható nem csak a doboz belsejében végbemenő változásokat figyelhetjük meg, hanem a rádió külső megjelenésének és méretének változását is.
Retro a javából... ma már filmekben is alig látunk ilyen régi készülékeket.

És nem csak nézni lehet, hanem egy kisfilmmel a virtuális idegenvezető mindent elmond és elmagyaráz.

Nagyon érdekes és még annál informatívabb az, amit a videó során hallani lehet... de azért mégiscsak a régi rádió készülékek kötötték le figyelmünket. Ki gondolta volna... a Philips már időtlen idők óta gyárt....
És ez a sok rádió...  belegondolva, hogy ma hol tartunk... a rádió mint olyan önmagában lassan szinte meg is szűnik létezni. Az okoska, a net, és szuper multi készülékek régi muzeuális ereklyékké teszik a rádió készülékeket.
Úgyhogy ha netalántán lenne neked is otthon egy hasonló... akkor becsüld meg... ha meg útba van, akkor keress egy hasonló múzeumot és inkább ajándékozd oda. És ha olyan fiatal vagy, hogy azt se tudod, hogy mik ezek a dobozok... akkor irány a múzeum!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése