Élménytérképem !!!

2014. augusztus 17., vasárnap

Tar - Sztupa


Tar - Sztupa
A Cserháti túrakörút során volt szerencsém, hogy lássam Magyarország egy újabb Sztupáját. 
Ahogy robogtunk Kazár felé a távolból lehetett látni, hogy valami érdekes épület van az egyik domboldalba építve....még messze Kazár előtt, pontosabban a Tar nevezetű község határában. Ahogy közeledtünk egyszer csak látom, hogy ki van írva, hogy Sztupa. Mondom mi? itt is van egy? Akkor nem csak egy van Magyarországon, és nem csak az az egy amit a Balaton mellett láttunk?!? Ahogy ez végigfutott az agyamba a szépen kitáblázott kereszteződésnek hála már rántottam is a kormányt és már fordultunk is be.

Elég sok autó és turista volt, kár lett volna elmenni mellette. Főleg, hogy a szent állat, fedőnevén tehén, elég nagy számban felhalmozódott azon a helyen és környékén, ezzel is jelezve, hogy szent földre értünk, és egy ima és rácsodálkozás erejéig megéri megállni.
Így hát megnéztük ezt a Sztupát is.
És mint kiderült, nem is csak egy Sztupa állt itt, hanem más épületek és kiállítások is otthont kaptak itt. Lásd a nevét....nagyon találó és modern....Buddha park. :) És a látnivalók kb. ilyen elrendezésben voltak keresendők:
Talán ha több időnk lett volna, akkor jobban és alaposabban is körbe tudtunk volna nézni. De idő híján csak gyorsan körülnéztünk. Ami nagyon pozitív, hogy nem volt belépő, vagyis teljesen ingyen lehetett bemenni és nézelődni, még a kiállításokat is! Persze a gyertyáért és a füstölőért az egyéb temérdek suvenyírt áruló kisboltban fizetni kellett - ha akartál- de azon túl semmi.... persze ha nem vesszük számba az adományt gyűjtő dobozokat. Mivel az adakozás teljesen önkéntes alapon működik, ezért mindenkinek a maga lelkiismeretével kell elszámolni, ezért így az a kérdés, hogy mennyibe is kerül ezt a látnivalót megtekinteni, mindenki maga 'szabályozhatja'.
A fehér épület - azaz a Sztupa - nem volt olyan nagy mint a másik helyen, viszont csilingelt és be lehetett menni!! Bent volt egy szentély, ahova már nagyon sokan tettek ajándékot is.
Úgy tűnik, hogy buddha szereti, ha az emberek lemondanak anyagi dolgokról és otthagyják neki. És hát ha más is, akkor én is. Jobb híján, mivel nem volt semmi otthagynivalóm...ezért egy rágószemet adtam a buddha-szobornak. (Más is csinálta, mert láttam, ott volt a bizonyíték előttem). Adakozni sajnos nem adakoztam, talán majd legközelebb.
A fehér szentély mellett még más épület is volt....a kiállítások......



Nagyon érdekes volt mind a kettő. Valóban egy kicsit több időt is lehetett volna ott tölteni és olvasgatni, a képeket hosszasan bambulászni és az egész helyszín szellemiségével azonosulni.
De sajnos nem volt elég időnk....Úgyhogy még gyorsan megnéztük azt a másik épületet, a kastély, amilyet viszont eddig még ilyen közelről nem is láttam.

Ez az, amit már messziről is látni lehet a hegyoldalban. És valóban szép építmény, főleg, hogy ilyet nem találni minden községben és megyében. A Balaton melletti sztupa mellett ilyet nem lehet látni. 
Sajnos bemenni nem lehetett, mert hogy ez úgy tűnik, hogy tényleg az ő templomuk és lakhelyük is volt. Meg tudom érteni őket, hogy nem engednek be minden jött-ment turistát. Az ablaküvegen át bekukucskálva lehetett látni a belső kialakítás egy részét, és hogy valóban egy működő templomról van szó. 

Ha előtte, vagyis mikor megérkezel esetleg nem néznél be a boltba mindjárt a nagy kapu után, akkor visszafelé ajánlom hogy tedd meg, hátha találsz  magadnak valami szép kis emléktárgyat. Én egy buddha szobrocskát kaptam. S szép nagy választékban van ott mindenféle csecsbecse. És még az árak is elfogadhatóak voltak.

Nem mondom, hogy extra ezért utazz majd oda, de ha arra jársz, Tar közelében, akkor megéri figyelni a táblákat és megállni egy kis pihenőre!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

1 megjegyzés:

  1. Pár éve mi is véletlenül találtunk rá. Nagyon érdekes élmény volt.

    VálaszTörlés