Élménytérképem !!!

2016. április 3., vasárnap

Mecseknádasd

Mecseknádasd,
templomok és kápolnák 'bűvöletében'
Óbányai hosszú-hétvégénk utolsó napján már nem vágytunk túrázásra. Örültünk, hogy egyáltalán reggel meg tudtunk mozdulni. De hát hogy ne vesszen kárba a nap... és némi mozgással enyhítsük hatalmas izomlázunkon...  megnéztük Mecseknádasd községét.
Délelőtt Óbánya felől közelítettük meg a községet. Aki szokott a Pécs felé vezető 6-os úton járni, az pontosan tudja, hogy hol is van Mecseknádasd - a Mecseki kanyargós utak legelején.
Kívülről... a főútról nézve nagyobb községnek tűnt, mint így az utcáin gurulva. Lélekszámot tekintve valóban nem nagy község. Meg is nézheted...a Wikipédia sokat tud a városról - KLIKK IDE.
Viszont rendezett...
.. és bár nem látszik, de a boltokon túl, még gyógyszertáruk is van.... úgyhogy elég sok lehetőség van ebben a faluban. 
Egészen a templomig gurultunk. Mindig is szerettem volna azt a szép nagy sárga templomot megnézni, ami úgy ágaskodik felfelé, hogy még a főútról sem lehet nem észrevenni. 
Itt mellette afféle község  háza, és szép új modern parkoló is.
Egy kicsit megálltunk.. kiszálltunk.. és elindultunk a templomot megnézni. Ez a Szent György templom.
A mecseknádasdi plébánia 18. századi újraszervezésekor, 1719-ben a hívek még a fölsőfaluban álló kisebb Szent István templomot használták plébániatemplomként. Az egyházközség egyik jelentős plébánosa, Nikolaus (Miklós) Pfeiffer idejében épült fel az új templom a falu birtokosának, Klimó György pécsi püspöknek a támogatásával, így a templom a titulusát a püspök védőszentjéről, Szent György vértanúról kapta.
A templom alapkőletétele és felszentelése között 10 év telt el (1760-1770). Barokk stílusban épült egyhajós, homlokzati tornyos templom. A szentély félköríves záródású, és három boltszakasza van. Tervezőjét nem ismerjük.
A templomban összesen négy oltár van, három barokk-kori, valamint a II. vatikáni zsinat után elhelyezett ún. "szembemiséző oltár". A három igen kvalitásos barokk oltárkép alkotója a neves bécsi festő, a kapucinusJohann Baumgartner volt. Sajnos a képek igen rossz állapotban vannak, hisz megfestésük óta nem lettek restaurálva. Belátható időn belül nem is lesznek, mivel ennek költsége akkora, hogy egy ilyen kis közösség azt nem tudja finanszírozni.
A templomban látható Skóciai Szent Margitnak, a skót nemzet védőszentjének ereklyéje, mely a skót katolikus egyház, jelesül G. J. Gray bíboros-érsek ajándéka. Az ereklye 1971-ben, dr. Cserháti József megyéspüspök kérésére került egyházmegyénkbe. Az eredeti, teljes ereklye megosztásra került, és a másik része a Pécs melletti Kozármisleny akkor épült, és Skóciai Szent Margitnak szentelt plébániatemplomába került.
Ezt a sok mindent és a községről, templomokról még több a község templomának saját honlapján olvashatsz KLIKK IDE.
Aranyos templom... az előtte található teret pedig nagyon jól megcsinálták. Akár egy nagyváros belvárosi tere. Már csak a szökőkút hiányzik. 
A Szentháromság szobor.
A falu központjában, a plébániatemplom előtti tér - hivatalos nevén Templom tér(!) - alsó részén áll az 1909-ben elkészült, vasrácsos kerítéssel övezett nagy méretű, historizáló Szentháromság emlék, mely monumentális megjelenésével uralja a teret. Felállítását a pécsi illetőségű Prém Lujza - állítólag egy, a 19. sz. végén itt szolgált plébános rokonának - nagylelkű adománya tette lehetővé. Idősebbek úgy emlékeznek, hogy az ajándékozó egy egyházi karitatív intézményt akart a faluban létesíteni, amire nem kapott engedélyt, ezért a pécsi házának árából ez az emlék készült el.
A falu utcáin emlékművek....
... szobrok, műalkotások...
.... szentélyek, mini kápolnák is láthatóak.
Vérrel Verejtékező Krisztus kápolna
A faluba a 6-os főút felől érkezvén ezzel a kápolnával találkozunk másodjára, mely a fentitől mintegy 100 méterre áll a Jókai és Rákóczi utcák kereszteződésében.
A török után a németek betelepítésekor a Szent István kápolnánál kezdték el Nádasd újjáépítését. Ahogy a lakosság szaporodott, a község a Réka/Öreg-patak folyási irányába terjeszkedett tovább, így a falu centruma mind távolabb került a Szent István templomtól, mely 1719 óta plébániatemplomul szolgált. Hogy a híveknek ne kelljen olyan messze menni a templomba, 1749-ben egy Johann Wagner nevű molnár saját telkén felépíttette a nép körében „Strasskapelle”-nek nevezett barokk kápolnát, melyet a Vérrel Verejtékező Krisztus tiszteletére szenteltek fel.
A főúton elhaladva a kocsiból ezt bárki láthatja - a  Nepomuki Szent János kápolna
A faluba Budapest felől a 6-os főúton beérő autós e kápolnával találkozhat elsőként: az új és a régi főutak kereszteződésében áll. Előbb az egykor rendkívül népszerű prágai jezsuita szent életnagyságnál nagyobb szobrát állították fel, még kápolna nélkül. Ez Eszterházy Pál László püspöknek volt köszönhető, aki az Öreg-patak (ma Réka-patak) közeli kőhídjára tétette a vértanú szobrát - ahogy ez nagyon sokfelé ma is látható - 1793-ban (pl. hozzánk legközelebb Bonyhádon). Az Öreg-patak egy 1816-os áradásakor elsodorta, megrongálta a hidat. Ezt követően 1819-ben állították a jelenlegi helyére, a pataktól távolabb a szobrot, majd később, 1830-ban Szepessy Ignác püspök felépíttette a kis kápolnát a szobor fölé. Még több info a már fent említett linken keresztül, KLIKK IDE.
S ha már a falut jártuk, akkor a szintén a főútról szemet szúró látnivalót, a meredek domboldalba ágyazott stációkat is szerettem volna megnézni. Legalább is azt, hogy azok ott fönt hogy vannak már azon a nagyon meredek domboldalon.
Szinte elsőre megtaláltuk a felfelé vezető utat, ami a temetőhöz vitt. Végül is.. logikus....
És már ott is voltunk... a kápolna és előtte a stáció szobrai.
Néztük is... de persze a városra néző kilátás mégis csak lenyűgözőbb volt. Hát milyen csodálatos kilátás a falura!... a templomra!
Nem sok falu büszkélkedhet ilyen lehetőséggel.. természetes.. könnyen megközelíthető... ingyenes... teljes falulátképet nyújtó kilátó.
A stációk! Hát így állnak azok ott a meredek domboldalban. Teraszosra alakították ki... és minden teraszon áll egy egy. Ötletes.
Sajna a lábam még emlékezett az előző napi kemény domboldali túrára és nem volt kedve lemenni. De egyet azért sikerült megörökítenem, hogy lássuk, hogy mégis milyen elölről nézve. Persze hogy a legközelebbit választottam...
A kilátás állandóan elvonta a figyelmem... tök jó! sok falu örülne, ha ilyen lehetősége lenne.
No de... a stációk felett magasodó épület.... a Hétfájdalmú Szent Szűz kápolna
A kápolna közkeletű neve a faluban Kálvária-kápolna. A kálváriadomb tetején áll, mögötte és kétoldalt az alsófalusi temető terül el. A 6-os útról is jól látható, szép látványt nyújtó műemlékegyüttesből először - a hívek adakozásából - a szokásosan 14 stációból álló kálvária készült el 1798-ban.
1811-ben Szepessy Ignác püspök támogatásával épült fel a klasszicista stílusú, homlokzati tornyos kis kápolna, mely azóta többször is fel lett újítva (legutoljára a kapuzata, 2002-ben). Jelenleg már nincs sajnos rendszeres használatban, mert a halottakat az önkormányzati halottasházból búcsúztatják a gyászolók. Egyedül a toronyban 2001 nyarától lakó új harangja - mely egy elszármazott budapesti testvérpár ajándéka - szolgálja a közösséget. A kápolna és a hozzá tartozó kálvária a plébánia tulajdona. Legutolsó felújítása 2006-ban volt, amikor a stációk is megújításra kerültek.
És újra a kilátás...  már csak ezért is megéri feljönni ide.
A másik irányba... a távolban még a híres Bagoly-csárda is látszik.
És hát lefelé mi mást nézettünk volna még meg.... hát a kastélyt!!! Bizony! Mecseknádasdnak még kastélya is van, a Püspöki kastély! És hogy milyen is ez a kastély? KLIKK IDE, és külön bejegyzésben megnézheted!
S utána még nem siettünk, mert a kastély mellett egy nagyon szemrevaló épület áll! Még egy kápolna!
Ez a Havi Boldogasszony kápolna.
A szép kegyúri kápolna Klimó György püspök barokk nyaralójának szomszédságában épült föl. 1770. augusztus 5-én szentelték fel Havas Boldogasszony tiszteletére. Tulajdonilag nem az egyházközségé, hanem a pécsi püspökségé (ahogy a kastély is). Info szintén a fent megnevezett oldalról.
Muszáj volt közelebbről is megnézni. Kerítés nem is akadályozott. De szó mi szó ez az épületforma talán féloldalról a legszebb. 
Nyolcszögletű alaprajzú, fazsindellyel fedett hagymakupolája van. Klimó a római San Andrea Quirinale mintájára építtette meg. Belseje teljes egészében, főként nonfiguratív és ornamentikus díszítésekkel festett. Sajnos a festő neve nem ismert. Illúzionisztikus mennyezetfreskója Antonio Galli Bibbiena hatását (pozsonyi trinitárius templom) mutatja. A barokk oltár eredeti képe elveszett, a ma is látható a 19. században készült, és a Szűzanyát a gyermek Jézussal mutatja.
A kápolnában máig alkalmanként litániák és szentmisék is vannak (búcsúnapja augusztus 5-én van). A kápolna tornyának tetőzete 1995-ben egy villámcsapás következtében leégett, de fel lett újítva. 
Aranyos.... és itt a kastély tőszomszédságában még kihagyni sem lehet a megtekintését.
Ahhoz képest hogy kicsi község... volt mit megnézni... és még nem is értünk utunk végére.
Az ominózus kereszteződésnél kanyarodtunk ki újra a főútra. És hogy miért is az?!? Hát mert ide telepítettek egy szupertrafipaxot. Mindent lát, és mindent büntet. Úgyhogy aki eddig még nem tudta... remélem, hogy már tudja, hogy azok a ronda fémkapuk a kamerákat tartják és a kereszteződés közelében szabálytalankodókat lesik.
Biztos sokan észreveszik ezt az épületet is... és a kis utat, ami valamerre fölfelé visz. De meglehet hogy Pécs felől érkezvén sokan már látták is. Én is mindig nagyon kíváncsi voltam, hogy mi lehet ott fent. De aztán egyszer megnéztük. És azóta még egyszer..... úgyhogy most fel se mentünk.
Pedig nagyon szép látnivaló vár az út végén.... és nem is egy! A legelső látogatásunkról bejegyzés is született! Nem is egy! Nézd csak meg őket! KLIKK IDE....
  és KLIKK IDE !
Hát nem fantasztikus ?!?... rom is..... kilátó is...
A Bagoly csárda! No de nem ez volt a cél. Pedig nagyon dicsérik! Csak épp nem voltunk éhesek.
Hanem a mellette található halastó.
Ha már itt van... amit nem is tudtam... a főútról nem látszik..... akkor most megnéztük közelebbről.
Milyen szép kis tó.
Mintha nem is a főút mellett lennénk, hanem valahol fent a hegyekben.


Persze mi más lenne, mint egy horgásztó. Voltak is kint horgászok.
Ha már sétáltunk, és lehetett...legalább is az ösvény arra utalt... körbejártuk a tavat.
A túl oldalon már az erdő... mintha csak a Mecsek mélyén járnánk.


Körbejártuk, megcsodáltuk....

És utolsó állomásunk felé vettük az irányt. A stációk domboldalánál  és az ágaskodó sárga templomnál csak egy dolog érdekelt jobban. És az ez az épület volt! A nagy kanyarban található templom vagy kápolna, ki hogy nevezi (ilyet is, olyat is találtam...) - ez a Szent István templom / Szent István kápolna.
A mecseknádasdi Szent István templom a 6. számú főközlekedési út mentén, festői útkanyarban áll, a hegyek közvetlen szomszédságában. Méretei, építészeti részletei szerények, mégis jelentős a környezetéhez tartozó középkori történeti emlékek miatt. Helyénél fogva látogatottsága ma is élénk.

Hát persze, hogy alaposabban is megnéztük. Oly sok év után... végre... Úgyhogy külön bejegyzést is kapott. KLIKK IDE és megnézheted!

Ilyen aranyos és látnivalókban bővelkedő községet! Templomok, kápolnák... kastély is, rom is, és még ilyen kilátás is, meg még olyan kilátó is... a tóról nem is beszélve! És mindez a túraparadicsom, Óbánya mellett a Mecsek lábánál. Nagyon szép kis község ez a Mecseknádasd!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése