Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. augusztus 22., csütörtök

Sárospatak - Rotunda

Sárospatak - Rotunda
Sárospatakon megnéztük a Rákóczi-várat. S a vártól tettünk egy sétát a bazilika irányába. S ott a templom tövében látható ez a kis eldugott rom, egy rotunda falmaradványai.
Igazából láttam is meg nem is. Ottjártunkkor még nem tudtam, hogy később az ilyen látnivalók is érdekelni fognak. S sajnos akkoriban nem készítettem tudatosan fényképet erről a látnivalóról. Így a fenti kép sem az enyém sajnos, csak kölcsönvettem.
A templomrom szó szerint a templom mellett található. A Sárospataki Bazilika. Erről egyébként született egy külön bejegyzés is, mert hogy ez a templom Magyarország legkisebb bazilikájának vallja magát.
Maga a Rotunda romja pedig ott található ama betonfal mögött, ami ott van a két szürke autó között. S bár már anno is mindent fényképeztem, de ez valahogy mégse került lencsevégre, annyira a templommal voltam elfoglalva.
Egy képemen sikerült megörökíteni. Én látom... ott ni a kép közepén, az a távolabbi rom a betonfal előtt. 
Közelítve! Az az bizony. Sajnos csak így  és ilyen formában került a képeimre. No majd ha egyszer újra arra járok.
Viszont nagyon sok szép képet láthatsz a templomrom.hu oldalán - KLIKK IDE. S itt még egy kis leírás is olvasható:
Sárospatak, Rotunda és körítőfal
Sárospatak egyik legjelentősebb középkori épületének, a Keresztelő Szent János plébániatemplomnak és környezetének régészeti kutatása 1964-ben kezdődött, s kisebb megszakításokkal 1970-ig tartott. Ezek a kutatások főbb vonalakban fényt derítettek a templom építéstörténeti periodizációjára, s több vonatkozásban a város történetére is.
A templom előtt délre rotundát tártak fel, az egykori harangtorony és a körítőfal maradványaival.
A hét méter belső átmérőjű rotundát egy méter vastag fallal meszes habarccsal szabálytalan apró kövekből építették patkó alakú keleti szentéllyel, a szentély falához épített oltárral. Bejárata dél felől volt, melyet két későbbi támpillérrel vettek közre.
A rotunda méreteiben, formájában, technikájában hasonló a veszprémi várban 1957-1960 között a székesegyház északi oldala közvetlen közelében feltárt körtemploméhoz.

Szóval ha valaha is Sárospatakon a bazilikát tekintenéd meg, akkor ezt se hagyd ki.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése