Élménytérképem !!!

2013. augusztus 23., péntek

Füzérradvány - Károlyi-kastély

Füzérradvány - Károlyi-kastély
Észak-Magyarországi kirándulásunk során az egyik nap az ország északi csücskében jártunk. A Füzéri várat mentünk megnézni, s ha már ott mentünk el Füzérradvány közelében, akkor a kastélyt is megnéztük.

Hamar el is értünk Füzérradványhoz, és a GPS-nek és a tábláknak köszönhetően nem is volt olyan nehéz odatalálni a kastélyhoz. A következő cím alatt kell keresni a kastélyt:  Füzérradvány, Kossuth Lajos u. 4.
Az út egészen a kastélyig vitt, pontosabban a kastély mellett található parkolózónáig. Innen egy kicsit gyalogolni kellett a kastélyhoz.
Nem volt vészes. Mintha a kert végéből sétálnánk a házhoz. S a kastély hamar meg is lett.
Különös, de szinte nyitásra értünk oda. Ilyen még nem volt, hogy ennyire koriak lennénk.
Csak lestünk, hogy milyen szép állapotban van a kastély.
A Zemplén egyik legszebb kastélya, az erdők által körülölelt, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült füzérradványi Károlyi-kastély és csodálatos angolparkja a régió egyik legvonzóbb célpontja.
És hát igen... azok a netes képek… Itt is úgy éreztem, hogy egy kicsit becsapósak voltak.
De nem baj, a lényeg hogy itt vagyunk, és ezt is a saját szemükkel láthatjuk.
Elsőre a park tárul a látogató szeme elé, és csak utána szúr szemet, hogy hol is lehet bemenni.
Jó nagy park tartozik a kastélyhoz.
A Károlyi kastély különleges klímájú angolparkja igazán mesés, és nem mellesleg 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja. A 140 hektáros park több száz éves faóriásairól híres, látunk itt 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat, de a legnépszerűbb fa az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi platán a kastélyparkban csordogáló patak mellett. Közvetlenül mellette egy másik impozáns platánt is láthatunk. Ezek a különleges fák, az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A XIX-XX. században változatos összetételű fenyőcsoportokkal ültették be a kastélykert külső részeit, és a teraszos franciakert is ekkor épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a parkra.
De most nem nagyon barangoltunk el... inkább a kastélyra koncentráltunk.


Szerencsére, hogy egy tábla is mutatta, hogy merre lehet bemenni, és esetlegesen a kastélyban található kiállítást megtekinteni.
S ha már itt voltunk, akkor meg is tekintettük a kastélyt belülről is.
Persze ahogy sejtettem, nem látogatható az egész kastély, csak egy része. És mint kiderült még az is csak tárlatvezetéssel. De akkor ott nem láttam okát, hogy miért ne nézhetnénk meg. S mivel nem volt senki és semmi akadálya, már vezetett is minket körbe egy kedves nő.
S bár visszaidézni nem tudom, hogy mi mindent mondott, de a következő oldalon egész jó leírást találtam - KLIKK IDE. (Amúgy szeretem ezt az oldalt, nagyon sok hasznos információt lehet találni a kirándulásokhoz!)
A mai kastély elődjének számító XVI. század végi épületet Károlyi Ede építtette át Ybl Miklós tervei alapján 1860-70 között romantikus stílusban. Károlyi Ede halálát követően fia, László örökölte a kastélyt, aki hitvesével, Apponyi Franciskával a XIX. század végén döntött úgy, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. 
Jó is volt meg nem is a tárlatvezetés. Illetve inkább fura, mert csak mi ketten voltunk anyával.
Némi feszélyezettséget éreztem, ami főként a klikkelgetéseimre hatott ki. Így valahogy nem lehet olyan jól fényképezgetni..
Csaknem két évtizedig gyűjtögették a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat. Leggyakrabban Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől vásároltak, ám nemcsak a kastély falaiba beépített kőfaragványokat és kandallókat, hanem berendezési és használati tárgyakat is, melyek szintén eredeti itáliai reneszánsz alkotások. Ezek közül sajnos számos darabnak nyoma veszett a II. világháború során, ám később néhány visszakerült.
Károlyi László fia, István ismerte fel a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget, a radványi kastélyt luxusszállóvá alakították át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait.
Végigvezetett a nő a szépen berendezett tereken. És elég tartalmas volt, annak ellenére, hogy valóban csak egy-két helyiség volt renoválva és berendezve.


Az államosítás után sokáig szanatóriumként funkcionált az épület. A 90-es évek közepén kezdődtek meg a nagyarányú felújítási, helyreállítási munkák. Az épület egy részében múzeumot rendeztek be, de egy luxus kastélyszálló nyitása is tervbe van véve. A kertben álló pavilonokat már ki lehet bérelni.
A kastély első ránézésre a romantika stílusát tükrözi, ám belülről igazi itáliai reneszánsz ejti ámulatba a látogatókat. 
A kastély épülete átmenet a neoreneszánsz és a romantika között. Az F alaprajzú épület déli és keleti szárnya emeletes, északi keresztszárnya földszintes, ezek határolják a kőmellvéddel elzárt díszudvart.
A kastély nyolc termét nyitották meg a látogatók előtt, melyeket vezetéssel lehet látogatni. A földszinti termekben a főúri világ hangulatát élhetjük át, megcsodálhatjuk az egykori könyvtárszobát, a grófi szalont, a hálószobát, az ebédlőt és a márványmedencés fürdőszobát. Történelmi érdekesség az a hatalmas íróasztal, melyen Károlyi Sándor kuruc tábornok aláírta a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben.
Szemet szúró érdekességek... az akkori toalett...



Nagyon sok történelmet és érdekességet hallottunk.
És ami nekem a legjobban megmaradt?!... állítólag az ott kiállított csésze az ihletője a WaltDisneys Szépség és szörnyetegben látható Csészike formájának.
A körbevezetés után még kívülről és hátulról is megcsodáltuk a kastélyt.

A kastély legjellegzetesebb része a park felé néző keleti oldal főhomlokzata, mely középen loggiával és Károlyi Ede által tervezett nyolcszög alaprajzú, vékony, magas toronnyal van ellátva.

S kár lett volna kihagyni, ugyanis akkor láttuk meg a kastély igazi szépségét.....
... a kastély legszebb oldala.
Ezért megérte eljönnünk ide. 
Különösen szépnek láttam a kastélyt erről az oldalról. Sok kastély van Magyarországon, de a legtöbb átlagos, szokásos megjelenéssel, amiben semmi különleges és érdekes nincs. No ebben... ebben a kastélyban látni lehet a jellegzetességet, amiről egyből fel lehet ismerni és semelyik másik kastéllyal nem lehet összekeverni. 

S ha már itt voltunk és kívülről szabadon meg lehetett tekinteni a kastély épületét....
... közelebb mentünk...


..... körbe sétáltuk...


...elhagyatott területet és épületrészt találtunk...


... kíváncsiskodtunk....
....csodálkoztunk, hogy valóban nincs az egész kastély épület helyre állítva...



...s ahogy körbe értünk.. újra a kastély már felújított elülső részéhez...
...szépen lassan elcammogtunk.
Még jó hogy így alakult, mivel éppen akkor érkezett meg egy egész busznyi turistacsoport. Jóóó sokan voltak. Szóval jól jött ki, hogy korán érkeztünk és csak mi voltunk. 
Szép kastély, megjelenésének van egy különös bája, amiért érdemes ide ellátogatni és megtekinteni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése