Élménytérképem !!!

2013. augusztus 25., vasárnap

Aggtelek - Cseppkőbarlang

Aggtelek - Cseppkőbarlang
Észak-Magyarországi kirándulásunk során a legjelentősebb, leghíresebb és legszebb látnivalókat céloztuk meg, és ebből az Aggtelei cseppkőbarlang se maradhatott ki. Bár messze volt minden mástól, de azért is elutaztunk odáig, hogy legalább egy barlang-túrában részünk lehessen.

Utolsó előtti nap késő este estünk be Aggtelekre. Úgyhogy a lényeget már csak másnap délelőtt láthattuk.


A barlang főbejárata melletti területen található Nomád Baradla kempingben szálltunk meg, úgyhogy a barlang megtekintéséhez csak át kellett sétálnunk.
A barlang-túrában egy kicsit elbizonytalanodtam. Már mint abban, hogy mit is nézzünk meg. Időnk nem volt sok, ezért annak ellenére, hogy a hosszabb utat néztem ki, mégiscsak a közkedvelt Baradla -barlangtúra maradt. Így hogy ma még haza is kellett érni, nem érte meg nagyobbat bevállalni….
De tán nem is baj... mert a jegyárus szerint - a sziklamászók miatt - ma nem onnan indul a túra, ahonnan szokott, és hogy most más termeket fognak megmutatni, úgyhogy lehet hogy most még szebb is lesz, mint máskor másoknak. Szuper, akkor hát fel a barlang-túrára.
Egy ideig még néztük a sziklafalat, és valóban ott lógtak, másztak a sziklamászók.


A gyülekezőig és indulásig még megtaláltuk a szuvenyír boltot is. És nagyon szupi kis bakancs formájú üvegköcsögöt vettem! Ja és még tekerő is volt a pénztárnál! Ez aztán a kánaán! Valahol kettő is, valahonnan meg egy szuvenir se lett.
A barlangról, nyitva tartásról, a belépőjegyek áráról, no meg a túrákról és azok jellemzőiről az Aggtelki Nemzeti Park honlapján lehet érdeklődni - KLIKK IDE és megtekintheted a honlapjukat.
Aztán megérkezett a túra vezető. És valóban egy másik bejárathoz vezetett minket.

A vezető lelkesen mesélt, mi meg mentünk utána... és hát eléggé reménytelenül próbálta mindenki - ahogy én is -  megörökíteni ezt a csodálatos látványt.
Fényképezni lehetett. Már amennyire a gépem tudott. Mert ugye vaku az tilos volt, nem mintha azzal jobb képek születtek volna. Sőőőt. Azzal szinte semmi sem látszott volna. A szépséges kövek amúgy is meg voltak világítva, úgyhogy lettek képek... bár nem díjnyertesek.
A képek szörnyűek lettek... meg se közelítik a neten található szuper jó minőségű képeket. De hát ez van... :( Próbálkoztam...
Az Aggteleki-karszt Magyarország legészakibb kistája; a Gömör–Tornai karsztvidék magyarországi része. Az egész hegység természetvédelmi terület; az Aggteleki Nemzeti Park része.
Az Aggteleken található 20 barlang, az Agancsos-réti-víznyelő, a Babot-kúti-forrásbarlang, a Baradla-tetői-zsomboly, a Béke-barlang, a Borz-lyuk, a Ciprus-barlang, az Eger-zsomboly, a Haragistyai-rókalyuk, a Húsvét-barlang, a Lófej-tetői-barlang, a Musztáng-barlang, a Néti-lyuk, a Poronya-tetői-barlang, a Ravasz-lyuk-víznyelő barlangja, a Sehova-zsomboly, a Szarvasól-barlang, a Százforintos-barlang, a Szőlő-hegyi-kőfejtő barlangja, a Vízfakadás-barlang és a Vörös-tói-zsomboly.
Ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti. A Baradlát már az őskori ember is ismerte és lakta. A mai kor embere viszont – vállalkozó kedvétől és vérmérsékletétől függően – számos barlangtúrából választhat, hogy megismerje.


Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak a régió, hanem Magyarország legkiemelkedőbb, legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja. A komplex barlangrendszer természetesen nem ismeri a trianoni határokat, egy része, a Domica-barlang Szlovákiából közelíthető meg.


A 25 km hosszú barlangrendszer látogatására több túrát is szerveznek a Nemzeti Park munkatársai, a kivilágított, betonjárdával, lépcsőkkel kiépített szakaszokat utcai ruhában is látogathatjuk, míg a vállalkozóbb kedvűek barlangász vezetésével, fejlámpás, overallos kalandtúrákon is részt vehetnek.
Tök jó, hogy ilyen szépen kialakították a barlang belsejét és így átlagos földi halandó is kaphat egy kis betekintést ebbe a csodába.

Nagyon szép volt az út, amit bejártunk. Kár, hogy a képek közel sem adják vissza. De talán pont ezért kell ezt egyszer mindenkinek a saját szemével látnia.
De azért... hogy legyen... egy pár nem túl jól sikerült képecském... csak úgy... Hátha ihletet ad, hogy Te is személyesen megtekintsd. S talán még jobb képeket is tudsz majd készíteni.













Aki szereti az ilyenfajta természeti szépséget, az biztos, hogy nem tud betelni a látvánnyal. Ahogy mi se.

Az ember órákig el tudná nézni ezt a sok különleges gyönyörű képződményt.














A barlangtúra nagyon szép volt! Ha láttam is valaha, akkor sem emlékszem már arra. Teljesen új élményt nyújtott. Kár lett volna kihagyni!
Viszont a barlangban azért elég hideg volt. A sok strandpapucsost és rövidujjúban  lévő embert nem is értettem. Mi készültünk, és még így is hűvös volt. Úgyhogy a sok álmélkodás után nem is volt baj hogy bő 1 óra bent-lét után kiértünk. Eléggé áthűltünk.
Úgyhogy irány a felmelegedett kocsi. Gyors átöltözés, és hát irány haza.
Csodálatos volt ez a barlang-túra. Remélem, hogy egyszer majd a többi barlangba, illetve barlang-túrára is eljutunk. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a természet eme legkülönlegesebb és legkáprázatosabb megjelenési formáját megcsodálni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése