Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. augusztus 22., csütörtök

Nyíregyháza - Magyarok nagyasszonya templom

Nyíregyháza - Magyarok nagyasszonya templom
Nyíregyházi rövid és gyors városnézésünk során nem hagyhattuk ki az egyik legnagyobb és legimpozánsabb templom megtekintését. A lenyűgöző szökőkutakkal teli előtere csalogatóan vonzotta be az érdeklődőket. Hogy is lehetett volna kihagyni.

A nyíregyházi városi séta közben megint olyan szép templomot láttunk, hogy muszáj volt egy külön bejegyzést készítenem, hogy megmutassam mit láttunk, még ha olyanok is a képeim amilyenek.
Már messziről lehetett látni, hogy nem akármilyen templom áll a Kossuth téren.
Ez volt a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház.
És hogy milyen szépen, modern szökőkút-szerű elemekkel rendezték be a templom előtti teret.  
Szinte élvezet volt ott lenni...
... és a templom felé sétálni.
Főleg, hogy egy ilyen impozáns külsővel rendelkező templomot belülről is meg kell nézni. Csalódott is lettem volna, hogyha nem lehetett volna bemenni.
Ahogy beléptünk..... wowww! Ez aztán a stílusos, egyszerű, de nagyszerű lehengerlően szép templom belső!
Semmi arany, semmi agyondíszítés, semmi giccs... egyszerűen elegáns és stílusos. Nem győztem betelni a látvánnyal.  A gyöngyösi nagytemplom jutott eszembe, mert hogy az hasonlómód elegánsan szép. De meglehet, hogy ez még jobb?!? 
A lényeg, hogy kevés ilyen szép templomot láttam eddig. Pedig már láttunk párat!
Egy kis olvasnivaló a templom honlapjáról (KLIKK IDE, ha onnan akarnád elolvasni), ahol egyébként szupi légi felvételeket lehet látni a templomról és hatalmas külső szépségéről.
Nyíregyháza egyik legismertebb épülete a főtéren található, kéttornyú, román stílusú székesegyház, Samassa József egri érsek fogadalmi temploma. Samassa érsek – 1902-ben tartott aranymiséje emlékére – ezzel a monumentális templommal ajándékozta meg az akkori Szabolcs megye székvárosát, Nyíregyházát. A Magyarok Nagyasszonya-templom, mely 1993 óta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza, kettős tornyával, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása, műemlék. Maga Samassa érsek szentelte fel 1904. augusztus 20-án.
A templom külső képe – gazdag tagoltságával, támpilléreivel, dekoratív elemeivel – lebilincselő. Hazánkban, hasonló külső gazdagsággal képzett templomot alig találunk. A két hatalmas négyszögű torony magassága – mely három emeletre tagozódik – 43,6 méter. A két torony közt található a gazdag kiképzésű főbejárat és a hatalmas oromfal. A főbejárat timpanonjában lévő dombormű a Boldogságos Szüzet ábrázolja a gyermek Jézussal – Szent József és Keresztelő Szent János társaságában – amint Szent István és Szent László királyok hódolnak előtte.
Az oromfal rózsaablakának középső körében Szent Cecília üvegfestménye Róth Miksa munkája. A déli torony egyik fülkéjében helyezték el a templomépítő, Samassa bíboros mellszobrát, amely 2002-ben készült és Tóth Sándor szobrászművész alkotása.
A templom külső megjelenése eredeti állapotában van, azzal a kivétellel, hogy 1970-ben Csépányi Ferenc plébános az egész templom tetőzetét osztrák műemlék palára cserélte, majd 1983-ban új, elektromos vezérlésű toronyórát üzemeltetett be, majd 1995-ben Váradi József
plébános a támpilléreket és a lábazati köveket renováltatta.
Belépve, a templom külsejéhez hasonló változatosságot találunk, a román stílus minden szépségével. A jobb és baloldali pillérek hat kisebb és a kereszthajónál egy nagyobb mezőből álló keresztboltozatot hordoznak. A főhajónak 5-5 közös ívvel összefoglalt színes ablak ad kellemes fényt.
A templomnak monumentális jelleget ad a kereszthajó, azon túl pedig a szentély, melynek hét félköríves ablak ad világosságot. A középső ablakon látható a fogadalmi kép, mely a templomépítő Samassa érseket ábrázolja, amint a Szent Család előtt hódol (Róth Miksa alkotása). A szentélyt körfolyosó övezi (sekrestye és szertár).
A mellékhajók, melyek félszer olyan magasak és szélesek, mint a főhajó, 3-3 félköríves ablakon át kapnak világosságot. Ezek teljes felújítását 2000-ben Mezősi Eszter restaurátor művész végezte el. A templom főoltára márvány, felsőrésze tölgyből faragott. A szentségháztól jobbra Szent István, Szent László, Szent Imre, Szent Jeromos, Árpádházi Szent Erzsébet és Árpádházi Szent Margit szobrai láthatók.
Az oltár felső részén jobbra 3-3 imádkozó angyal szobor. A főoltár közepén, az oltárképet helyettesítő hatalmas feszület, karéjos végeiben az evangélisták jelvényei. Mindezek Kopits János szobrászművész hársfából faragott művei.
Az új liturgikus tér középpontjában áll a márvány szembeoltár, melyet az egri Angolkisasszonyok kápolnája főoltárának elemeiből építettek 1971-ben, Csépányi Ferenc plébánossága idején. 2000-ben padlófűtés és márvány padlózat készült.
A kereszthajó déli apszisában van a Szűz Mária-oltár (Stefin János festőművész képeivel és Kopits János Szűz Mária szobrával), az északi apszisban pedig a Szent József-oltár (ugyancsak Kopits János Szent József szobrával és Stefin János festményeivel).
A márvány szószék hatalmas márványoszlopon nyugszik, oldalán a négy evangélista alakja (Kopits János műve). A keresztelőkút ugyancsak márvány, és öt márványoszlopra helyezték el. Az orgona Angster József és Fia pécsi orgonakészítő műhelyéből származik. Az eredetileg két manuálos, 24 fő- és 20 mellékváltozatú orgonát bővítették 27 regiszteresre 1984-85-ben Csépányi Ferenc plébános, illetve 1997-ben Váradi József plébános idején. A templom belső festése XIII. századi román stílusú templomfestésre emlékeztet. Az 1984-es felújítás során a falakat újrafestették úgy, hogy az eredeti ornamentikán és színeken nem változtattak, megőrizve ezzel az utókor számára a templom eredeti stílusjegyeit.
Ez az orgona se semmi!
Hát még az egész épület. Ilyen egy kellemes hangulatú, stílusos és szép templomot!
Nagyon örülök, hogy belülről is láthattuk. S bár sokaknak lehet, hogy csak egy templom. Másoknak.. egy építészeti remekmű, amit egyszer talán megéri saját szemmel is megnézni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése