Élménytérképem !!!

2017. július 30., vasárnap

Győr - Kálvária

Győr - Kálvária

Győri kirándulásunk során gondoltam megnézzük a Kálváriának nevezett részt is. A netes képek egy kicsit csalókák voltak... amolyan várrom-féle érzést adtak, s ezzel együtt kíváncsiságot is, hogy mit lehet ott látni. Úgyhogy meg is kerestük.
Térkép alapján könnyen megtaláltuk a Kálvária nevezetű utcában. Parkolót viszont annál nehezebben. De legalább meglett... a látnivaló is.

Csak hát... ez valahogy nem az volt, mint amire én gondoltam. Mi ez a kapu, mi ez a lakat?
Úgyhogy csak kerítésen kívülről tudtuk megszemlélni. S úgy tűnik, hogy ez tényleg nem az a látnivaló amire én gondoltam. Ez szimplán vallási jellegű...
Még jó, hogy a fényképezőnek a kerítés nem jelent akkora korlátot.
Már az ókor óta kultikus helyszín a Győr városában található Kálvária domb. Az ókorban temetkezési helyként használt terület mára a város egyik legfontosabb vallási helyszíne. 
A törökök által elpusztított Szent adalbert préposti templom helyén később vesztőhelyet állítottak fel, majd a 18. században, a jezsuita rendnek köszönhetően épült meg a Kálvária.
A Kálváriához érve, ma egy széles kőlépcső fogad minket melyen a keresztre feszített Krisztus és a két lator hármasához juthatunk fel. A Golgota lábánál a Keresztről levétel-kápolna és az úgynevezett Dizmás-kápolna állnak.
A18. századi alkotások barokk stílusban, 1714-1725 között, Wittwer Márton tervei alapján épültek. A Kálvária utcában sorakozó, Jézus szenvedéseit végig kísérő és szimbolizáló hét stáció kápolna a 18. század első felében, 1722-ben készült el.
A kálváriadomb mellett  a többi vallási épület.

A XVIII. századi barokk kálvária hét stációkápolnából áll. Lezárásában két fazsindellyel fedett, kupolás, Witwer Márton által tervezett barokk kápolna áll: a Keresztről levétel-kápolna és az ún. Dizmás-kápolna.
És még egy templom is.


Reméltük, hogy talán máshol, egy kiskapun be lehet majd menni... de hát mindenhol zárt kapukra leltünk.
És mivel se bemenni, se közelebbről megnézni nem lehetett... és még nem is az és olyan volt alátnivaló, mint amire gondoltam, mentünk is tovább az utunkon.
Ennyi volt a győri Kálvária. Ha arra járnál és érdekel...


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kinga, Én sem igazán értettem a bekerített állapotot. Mi egy picit szerencsésebbek voltunk, mert sikerült bejutnunk a területre. Pár hete írtam én is egy posztot a Kálváriáról, mellékelem a linket segítségképpen, hogy mi hogyan jutottunk be - ha esetleg később még arrafelé jártok :)
    https://dunaninnendunantul.blogspot.com/2018/08/a-gyori-csonka-kalvaria.html#more

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Miklós!
      Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem az infót és az élménybeszámolód is! Örülök, hogy a bejegyzésed linkjét is megadtad!!! Remélem, hogy az érdeklődök és olvasók a Te bejegyzésed is megtekintik. Egyrészről a sokkal szebb képek miatt, no meg a tartalmasabb leírás miatt is, és nem utolsó sorban az infó végett, hogy miként is lehet a kerítésen bejutni :)
      Amúgy tetszik az oldalad! Nagyon hasonló az enyémhez,s jó látni, hogy mások is vannak, akik hasonló gondolatok vezérelve osztják meg élményeiket. Köszönöm, hogy írtál!
      Üdv. Kinga

      Törlés