Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. július 22., hétfő

Markaz - Szent Korona Emlékmű

Markaz - Szent Korona Emlékmű
Markazi várrom-kereső túránk után pihenésként megkerestük a Millenniumi emlékművet, amit a községen áthaladva a f utcáról is lehet látni.
Az emlékmű a község szélén, a focipálya mellett található.
Egy kis pihenőre megálltunk itt. Markaz község honlapján erről is sokat lehet olvasni  - KLIKK IDE.
Markaz Községi Önkormányzat Képviselő-testülete részéről - egészen 1999. évig visszanyúlóan - igényként jelentkezett, hogy Szent István emlékének ápolása céljából a jelentőségéhez méltó, művészileg értékes, környezetesztétikai szempontból igényes köztéri képzőművészeti alkotást állítasson fel a községben.
A tervezett mű helyének a Szent István park került kijelölésre, amely jelenleg rendezvénytérként szolgál, és a későbbiekben itt kívánunk megemlékezni az állami ünnepekről is. A park kialakítása 1999-ben kezdődött a tereprendezéssel, patakmeder kotrásával és, azóta próbáljuk folyamatosan fejleszteni. Az emlékmű megvalósítására már nyolc éve is készült terv, de a kivitelezésre akkor nem került sor. 

2005. decemberében - felvettük a kapcsolatot a Képző- és Iparművészeti Lektorátussal és újból megkezdtük a szobor felállításának folyamatát. Javaslatukra meghívásos pályázat került kiírásra 2006. januárjában négy szobrászművész részvételével, amely eredménytelennek bizonyult. Képviselő-testületünk a beérkezett pályaművek között nem hirdetett győztest és újabb vázlattervek elkészítésére kért fel művészeket.
Hosszú egyeztetési folyamat után 2007. áprilisában önkormányzatunk Győrfi Lajos diplomás szobrászművésszel kötött írásbeli felhasználási szerződést a Szent Korona emlékmű kivitelezésére. A mű jelképrendszere jól értelmezhető, megformálása a természeti környezetbe és a mátrai tájba illeszkedik, megjelenésével és térképzésével megteremti az ünnepi alkalmakhoz a tér kellő ünnepélyességét. A kővel burkolt, lépcsővel, támfallal kiegészített palástformájú rendezvénytér a környék középkori vár építészetét szimbolizálja, melyből, mint egy régészeti lelet a magyarság kialakulásának szkíta, hun, avar és honfoglalás kori töredékei vannak természetes sziklákba faragva. E mondákból ismert csodaszarvas, táltos, griffes és turulos ábrázolások gondolata vezeti fel szemünket a központi formára, mely egy középkori templom hatását keltve, az égen kirajzolódva mutatja meg (Szent István királyunknak köszönhetően), hogy a "Szent Korona országa" lettünk, felajánlva az országot Szűz Mária oltalmába. A szobor és környezetének anyaga a térségre jellemző kisnánai bányában található andezit kőzet. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakvéleményében a tervet elfogadásra és megvalósításra javasolta. 
A szobrászművész az andezit-sziklák megmunkálását május közepén kezdte meg, a talapzat építésének munkálatai, pedig június végén indultak. A kőburkolat elkészülte után a központi szikla július közepén került felállításra. A bronzöntők augusztus elején készítették el a szent koronát, így az augusztus 15-én a faragott sziklákkal együtt végső helyére kerülhetett.
Markaz község alapításának 675. évfordulóján a Szent István-napi Falunapon (2007. augusztus 20.) történt meg az emlékmű avatása, ahol a szabadtéri ünnepi mise után egész napos kulturális és sportrendezvények várták a falu lakóit és az idelátogató vendégeket.

Az emlékmű melletti fedett házikónál pedig még vízadó csapot is találtunk. Így a pihenés is egy kicsit üdítőbb volt a nagy melegben.
Ha arra járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése