Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. július 22., hétfő

Gyöngyös - Szent Bertalan-templom

Gyöngyös - Szent Bertalan nagytemplom
Gyöngyön tett városi séták során a nagytemplomot is megnéztük. Szerencsénkre be is tudtunk menni menni. Kár lett volna nem látni ezt a szép templomot.
Ahogy Gyöngyös szép nagy trére értünk nem lehetett nem észrevenni a hatalmas templomot.
A város főterén, a Károly Róbert téren áll a hatalmas, monumentális csarnoktemplom, a környék legnagyobb temploma. A 13. században már templom állt ezen a helyen, ez lényegesen egyszerűbb volt a mainál, erről tanúskodik az 1301-ben kelt oklevél. 1320-ban Csák Máté fölgyújtatja a templomot, újjáépítését Szécsényi Tamás fedezte.
A 15. században alakították át gótikus csarnoktemplommá, belsejét hatalmas, gótikus ablakok világították meg. Tornya a hajó közepénél volt, többször átépítették, utoljára 1732-ben. A török offenzívák alatt a templom többször leégett. 1741-ben elbontották és helyén 1746 és 56 között felépült a mai, barokk templom a korábbi falak helyenkénti meghagyásával, átépítésével. Tornyai később készültek el. Az északi 1772-73-ban, a déli 1815-ben. A korábbi tornyot csak az északi torony megépülte után bontották el. 1917-ben a nagy gyöngyösi tűzvész martalékává vált. 1922-ben épült újjá Nagy Virgil építész tervei szerint.
Kíváncsiságunk pedig persze hogy bevitt.
És milyen jól tette... ilyen szépet! Teljesen lenyűgözött a templom szépsége.
Bár eléggé díszes volt.... de mégis valami kellemes harmonikus érzést árasztott.

A templomra jellemző a széles főhomlokzat, az egymástól szokatlanul távol eső tornyok hatása. A háromszintes, órapárkányos, 30 méter magas, vaskos tornyokat sátortető (lapos gúla formájú toronysisak) fedi. Valamikor barokk stílusú toronysisakok fedték a tornyokat, akkor azok 52 méter magasra nyúltak. Ezek a sisakok az 1917-es nagy gyöngyösi tűzvészben pusztultak el. A szentély fölött, a főgerincen pedig a gótikus eredetű huszártornyot láthatjuk.

Egységes, barokk belseje lenyűgöző hatású, gazdagon díszített, cseh süvegboltozattal fedett, kétoldalt karzat húzódik. Főoltárképe Szent Bertalan vértanúságát ábrázolja, Krannowetter Gábor festette 1773-ban.
A Mária mennybemenetele-oltár XVII. században készült. Többi oltár és a szószék XVIII. századi. Kiemelkedően fontos értéke a 15. századból megmaradt keresztelőkút. A templom déli tornya alatt találjuk az 1917-es tűzvész emlékére állított haranglábat, rajta kicsiny haranggal.

A templom különleges ritkasága a szentély déli oldalán álló gótikus bronz keresztelő medence a XV. századból. A déli oldalkapunál egyszerű emlékharang áll az 1917-es tűzvész emlékére.
Nem is tudom, hogy láttam-e valaha ilyen szép templomot, ami nem az aranyló giccsparádéban úszik, de mégis legalább olyan sűrűn díszített, és ennek ellenére nem tolakodó, zavaró a látvány és valami nyugodt kellemes harmonikus érzést nyújt a látogató felé.

Engem lenyűgözött ez a templom.
Ha erre járnál.... érdekelnek a templomok mint művészi alkotások, és időd engedi...


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése