Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. július 22., hétfő

Mátrafüred - Kozmáry kilátó

Kozmáry kilátó
Észak-Magyarországi kirándulásunk során, ha már átgurulunk Mátrafüreden, akkor megkerestük az ottani kilátót, a Kozmáry kilátót.
A kirándulás tervezésekor láttam a neten a képet, hogy ilyen aranyos és szemrevaló kilátó van Mátrafüreden, ahova a turisták szívesen ellátogatnak. A térképen és a turistatérképen - ha még nem kerested volna fel KLIKK IDE, mert nagyon nagy segítség a túrák és látnivalók megkeresésében - lehetett látni, hogy nagyon közel van a községhez. És még gyalogolni se kell nagyon sokat, úgyhogy reménykedtem, hogy gyors látnivaló lesz. 
A legegyszerűbb volt a Kilátó nevezetű utcát keresni. És onnan már táblák mutatták az irányt.
A kapu, ami a túraútvonal kezdetét jelzi.

Alig egy kis gyaloglás és már látni lehetett a kilátót.
Felettébb könnyen járható volt az ösvény.
A sárga háromszög  turistajelzés vezetett a kilátóhoz.
Mátrafüred közvetlen közelében lévő több, mint 100 éves, patinás kőkilátó gyönyörű körpanorámát nyújt. Könnyen megközelíthető, így nem érdemes kihagyni!
Mátrafüred látnivalói között szerepel a Kozmáry-kilátó, amely a Dobogó-hegy oldalkúpján áll, tengerszint felett 370 m-en. A kilátó 1900-ban épült, nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Mátraaljára és Gyöngyösre.
Megközelíthető Mátrafüred központjából a Béke utcán nyugati irányba indulva a sárga háromszög jelzésen.
És szinte már ott is voltunk.

A kilátó képe már az M3-as autópálya gyöngyösi lehajtójánál a szemünkbe tűnik a Mátrát jelző táblán. Nem véletlenül számít a Mátra egyik jelképének az 1900-ban Mátrafüreden épült kilátó. A település szélén álló kilátót a két világháború közt felújították. A rakott kőből épült kilátón 2010-ben a tető és a lépcsők ismét felújításra kerültek. Nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta. Erre tábla emlékeztet a kilátó falán. Az egyik legkönnyebben megközelíthető kilátó a Mátrában. 
Mátrafüreden a Béke utcán át az Üdülősorra jutunk, ahol a sárga ∆ jelzés vezet a kilátóhoz. D-felé Gyöngyös és a Sár-hegy, É-ÉK-felé Kékestető és a Mátra gerinceinek vonulata látszik. Érdemes tovább kirándulnunk a sárga ∆ jelzésen a Dobogó-hegyen át Sástóra, ahol újabb kilátó vár minket.
A kilátó egész évben szabadon látogatható!
A kilátás szuper.... jó sokáig elláthat a szem.Gyorsan megvolt... az oda vezető út... a túra út is... és a látvány megtekintése is.
Nekem nagyon tetszett ez a kilátó. Kellemes könnyed túra viszont annál szebb kilátás várja az érdeklődőket.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése