Élménytérképem !!!

2013. július 22., hétfő

Mátrafüred - Kozmáry kilátó

Kozmáry kilátó
Észak-Magyarországi kirándulásunk során, ha már átgurulunk Mátrafüreden, akkor megkerestük az ottani kilátót, a Kozmáry kilátót.
A kirándulás tervezésekor láttam a neten a képet, hogy ilyen aranyos és szemrevaló kilátó van Mátrafüreden, ahova a turisták szívesen ellátogatnak. A térképen és a turistatérképen - ha még nem kerested volna fel KLIKK IDE, mert nagyon nagy segítség a túrák és látnivalók megkeresésében - lehetett látni, hogy nagyon közel van a községhez. És még gyalogolni se kell nagyon sokat, úgyhogy reménykedtem, hogy gyors látnivaló lesz. 
A legegyszerűbb volt a Kilátó nevezetű utcát keresni. És onnan már táblák mutatták az irányt.
A kapu, ami a túraútvonal kezdetét jelzi.

Alig egy kis gyaloglás és már látni lehetett a kilátót.
Felettébb könnyen járható volt az ösvény.
A sárga háromszög  turistajelzés vezetett a kilátóhoz.
Mátrafüred közvetlen közelében lévő több, mint 100 éves, patinás kőkilátó gyönyörű körpanorámát nyújt. Könnyen megközelíthető, így nem érdemes kihagyni!
Mátrafüred látnivalói között szerepel a Kozmáry-kilátó, amely a Dobogó-hegy oldalkúpján áll, tengerszint felett 370 m-en. A kilátó 1900-ban épült, nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Mátraaljára és Gyöngyösre.
Megközelíthető Mátrafüred központjából a Béke utcán nyugati irányba indulva a sárga háromszög jelzésen.
És szinte már ott is voltunk.

A kilátó képe már az M3-as autópálya gyöngyösi lehajtójánál a szemünkbe tűnik a Mátrát jelző táblán. Nem véletlenül számít a Mátra egyik jelképének az 1900-ban Mátrafüreden épült kilátó. A település szélén álló kilátót a két világháború közt felújították. A rakott kőből épült kilátón 2010-ben a tető és a lépcsők ismét felújításra kerültek. Nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta. Erre tábla emlékeztet a kilátó falán. Az egyik legkönnyebben megközelíthető kilátó a Mátrában. 
Mátrafüreden a Béke utcán át az Üdülősorra jutunk, ahol a sárga ∆ jelzés vezet a kilátóhoz. D-felé Gyöngyös és a Sár-hegy, É-ÉK-felé Kékestető és a Mátra gerinceinek vonulata látszik. Érdemes tovább kirándulnunk a sárga ∆ jelzésen a Dobogó-hegyen át Sástóra, ahol újabb kilátó vár minket.
A kilátó egész évben szabadon látogatható!
A kilátás szuper.... jó sokáig elláthat a szem.



Gyorsan megvolt... az oda vezető út... a túra út is... és a látvány megtekintése is.
Nekem nagyon tetszett ez a kilátó. Kellemes könnyed túra viszont annál szebb kilátás várja az érdeklődőket.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése