Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. július 26., péntek

Szilvásvárad- Millennium kilátó

Szilvásvárad- Millennium kilátó
Első Észak-Magyarországi kirándulásunk során egészen Szilvásváradig mentünk, hogy ott megnézzük a Szalajka-völgyi vízesést. No de ha már ott voltunk, akkor a kilátók se maradhattak el. Ahogy a Millenniumkilátó sem.

Először azt is néztük meg. Miután megvettük a drága parkolójegyet, ami az autóval való behajtásra is jogosított a kapott térkép szerint máris a kilátót céloztuk meg.

Pontosabban a Millennium kilátó volt a cél. Bár nem sokat, de azért autóztunk egy keveset, és legalább ez a szakasz gyorsabb volt.
De teljesen a kilátóhoz csak gyalog lehetett felmenni.

De szerencsére nem volt hosszú és fárasztó az út.
És persze hogy a rendes kilátóba való fellépcsőzésért is kellett fizetni belépőt! No mindegy.... csak ritkán járunk erre, úgyhogy üsse kő.
A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Milleniumi Kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket.
A szibériai fenyőből épült kilátó felső teraszáról gyönyörű körpanoráma nyílik a Bükk északi vonulatain, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, illetve tiszta időben a Mátráig, Szlovákia hegyein át egészen a Tátráig.
Megközelíthető gyalog a Millenniumi tanösvényen, illetve gépkocsival és kerékpáron az Olasz-kapuhoz vezető fizetős műúton. Az autót a kalapati kilátónál kell hagyni, innen kb. 5 perc séta.
Tériszony ide vagy oda.... elég biztonságosnak tűnt a kilátó, úgyhogy fel is mentünk.
 A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak.

Valóban csodaszép volt a kilátás.
Zöld hegyek, dombok, völgyek, amerre a szem ellát.


Csodálatos élmény volt a kilátóról ezt a varázslatos tájat csodálni.
A kihelyezett táblák mutatták, hogy mennyi ösvény és túraútvonal van a környéken. Ha gyalogosan közelítettük volna meg, akkor sokkal tartalmasabb kirándulás is lehetett volna.
De ha Te is csak a kilátóra vagy kíváncsi... semmi baj... számos úton-módon megközelíthető.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése