Élménytérképem !!!

2013. július 26., péntek

Szilvásvárad- Millennium kilátó

Szilvásvárad- Millennium kilátó
Első Észak-Magyarországi kirándulásunk során egészen Szilvásváradig mentünk, hogy ott megnézzük a Szalajka-völgyi vízesést. No de ha már ott voltunk, akkor a kilátók se maradhattak el. Ahogy a Millenniumkilátó sem.

Először azt is néztük meg. Miután megvettük a drága parkolójegyet, ami az autóval való behajtásra is jogosított a kapott térkép szerint máris a kilátót céloztuk meg.

Pontosabban a Millennium kilátó volt a cél. Bár nem sokat, de azért autóztunk egy keveset, és legalább ez a szakasz gyorsabb volt.
De teljesen a kilátóhoz csak gyalog lehetett felmenni.

De szerencsére nem volt hosszú és fárasztó az út.
És persze hogy a rendes kilátóba való fellépcsőzésért is kellett fizetni belépőt! No mindegy.... csak ritkán járunk erre, úgyhogy üsse kő.
A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Milleniumi Kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket.
A szibériai fenyőből épült kilátó felső teraszáról gyönyörű körpanoráma nyílik a Bükk északi vonulatain, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, illetve tiszta időben a Mátráig, Szlovákia hegyein át egészen a Tátráig.
Megközelíthető gyalog a Millenniumi tanösvényen, illetve gépkocsival és kerékpáron az Olasz-kapuhoz vezető fizetős műúton. Az autót a kalapati kilátónál kell hagyni, innen kb. 5 perc séta.
Tériszony ide vagy oda.... elég biztonságosnak tűnt a kilátó, úgyhogy fel is mentünk.
 A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak.

Valóban csodaszép volt a kilátás.
Zöld hegyek, dombok, völgyek, amerre a szem ellát.


Csodálatos élmény volt a kilátóról ezt a varázslatos tájat csodálni.
A kihelyezett táblák mutatták, hogy mennyi ösvény és túraútvonal van a környéken. Ha gyalogosan közelítettük volna meg, akkor sokkal tartalmasabb kirándulás is lehetett volna.
De ha Te is csak a kilátóra vagy kíváncsi... semmi baj... számos úton-módon megközelíthető.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése