Élménytérképem !!!

2013. július 27., szombat

Szomolya - Kaptárkövek

Szomolya - Kaptárkövek
Észak-Magyarországi kirándulásunk tervezésekor az érdekes és különleges természeti látnivalók is szemet szúrtak, mint pl. Szomolya község mellett található kaptárkövek. Nagyon kíváncsivá tett, hogy mik is lehetnek azok és hogy néznek ki élőben. Úgyhogy ezt is megnéztük.

A kiszemelt napon is több más látnivaló is volt. A Kaptárkövek megtekintése már délutánra esett. És hát a korábbi élményekből kiindulva, hogy úgy tűnt, hogy mindig eltévedünk, az a 4 km a leírás szerinti távolság elég soknak hangzott, ezért gondoltam, hogy azért lehet hogy rámegy az egész délutánunk.
Viszont az oda vezető úton mellénk szegődött a szerencse. A faluban táblák mutatták az irányt.

És meglepetésünkre.... bár egész kavicsos murvás úton...
... de mint kiderült fel lehetett menni a természetvédelmi területig.

A távolban a táblák pedig vonzottak, mint legyet a méz.



Innen már egyszerűnek tűnt.... a kitaposott kis ösvényen csak végig kellett menni.
 Ahonnan szinte már alig pár lépésre ott is volt a látnivaló.
Megjelentek a nagy sziklák és kőtömbök.
Bár az elején még annyira nem volt feltűnő... no de aztán.... ott voltak... a sziklában a kaptár formájú mélyedések.
A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is (különösen a Tétényi-platón), de a leggazdagabb előfordulásuk Eger környékén, a Bükkalján található.
Szomolya központjából Ny-i irányba vezet ki a tanösvény, mely az 1960-ban védetté nyilvánított, 30,9 hektár nagyságú Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területtermészeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. 
A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, mely Magyarország legtöbb fülkével (117 db) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született.
A kaptárkövek olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak. Ezek a földtani alakzatok az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti értéket is képviselnek.

A Wikipédián egy nagyon jó összefoglalót találtam a 'kaptárkövek'-ről, ahol a rendeltetésükön át, a más területeken való előfordulásukon keresztül a mítoszokig mindenről lehet olvasni. Mindenképp ajánlom elolvasni! KLIKK IDE !
Mivel nem tűnt hosszúnak az ösvény, ezért tartottunk egy kis pihenőt.
Egy újabb információs táblánál... úgyhogy itt még több mindent el lehetett olvasni. Ha érdekel, akkor egy kis zoom-zoom és olvasható a szöveg!


Itt-ott az ösvény elég közel vitt a rejtélyes látnivalóhoz, szinte a sziklaoldalban vezetett az út.
Egészen közel fel lehetett mászni... persze csak ügyesen...

Majd a nagy sziklák kezdtek eltűnni.
Az ösvény pedig egyre emelkedősebben felfelé vezetett.

Nem mondom, hogy egyszerű volt a terep... de legalább nem volt hosszú.

Hamar kiértük, és ha nem álltunk volna meg piheni és enni, akkor nagyon hamar végig is értünk volna.
A kaptárkövek egy érdekes jelenség. Ehhez foghatót és hasonlót még soha nem láttunk korábban. Emellett egész kellemes kis túra volt. Végre nem fárasztó és nem tévedtünk el! Úgyhogy minden érdeklődőnek csak ajánlani tudom, ha már a közelben kirándul.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése