Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. június 10., szerda

Békéscsaba, Gerla - Wenckheim kastély

Békéscsaba, Gerla - Wenckheim kastély
Dél-Alföldi kirándulásunk során egy-két kastély megkeresését is beterveztük. Szebbeket és nagyobbakat, de a kisebbeket és kopárabbakat is. Manapság nem tudni, hogy mi vár az emberre olyan gyorsan újulnak meg a kastélyok, vagy lépnek a pusztulás útjára. Sajnos ez utóbbit tapasztaltuk a Békéscsaba mellett található Wenckheim kastély esetében is.
A Mo. történelmi látnivalóit tartalmazó térképemnek köszönhetően tudtam, hogy hol kell keresni a kastélyt. Ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE  és megnézheted. És persze azt is, hogy pontosan hol található a kastély. Egy kis térképolvasás, egy kis GPS és már ott is voltunk.
Csak épp nem az várt, mint amit reméltünk.
Kerítés mögött a nagy gazban bujkált a kastély.
Szinte alig lehetett észrevenni. Nagyon kellett figyelni. De a főkapunál a látott kép hasonlított a kastélyra, amit kerestünk.
Meg azért jelző táblát is találtunk. Legalább tudni lehet, hogy jó helyen jár az ember.
Zárt fém kapu jelezte, hogy oda bemenni nem lehet.
No meg a tábla...
Ez elszomorított, legalább annyira mint a látvány.
Elhagyatott, gazos, és felettébb rossz állapotú kastély épület.


A gerlai Wenckheim-kastély Békéscsaba Gerla nevű városrészében található, mely a megyeszékhelytől északnyugati irányban található.
Wenckheim Károly a 37 szobás kastélyt Ybl Miklóssal terveztette, amely 1860-ra készült el. A második világháború után általános iskola működött benne, mely 1984-ben költözött át az új épületbe, ez az épület már 1990 óta üresen áll.
A kastély szabálytalan 'U' alaprajzú, nagyrészt egyszintes, cseréptetős, romantikus stílusú a nyugati szárnyának középtengelyében kápolnával, amely a katolikus egyház tulajdona volt. 2003-ban A Leonardo CAD Bt. megvásárolta a kápolnát és a hozzátartozó épületrészt, majd felújította. A kápolna épen maradt eredeti festése és berendezése a korabeli szakrális épületek szép példája, bár színei kissé megfakultak. A berendezési tárgyai ép állapotúak. A kápolna előcsarnokához vezető folyosók elhanyagolt állapotban vannak. Ezenkívül a kastélyhoz tartozik még a pálmaház és egy hatalmas, a kastélyt körülvevő angol kert is.


Valamennyire még el lehetett látni oldal irányba, de messze nem volt az igazi.
Úgy tűnt, hogy nekünk ebből a kastélyból csak ennyi jutott.
Látványra is....
.... no meg élményre is. Egy kis érdekesség a kastélyról, KLIKK IDE.
Hááát.. nem az a kastély, amiért az ember szívesen útra kel. De ki tudja... hátha legközelebbre már felújítás alatt lesz. 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése