Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. június 12., péntek

Nyárlőrinc - Szt. Lőrinc-templomrom

Nyárlőrinc - Szt. Lőrinc-templomrom
Alföldi kirándulásunkból hazafelé tartva még megálltunk Nyárlőrinc községénél, hogy megtekintsük egy ott lévő templomromot.
A temlomromos listámnak és térképemnek köszönhető a falu kis utcáin kavarogva egész gyorsan megtaláltuk a romot. Bár meglepett, hogy nem egy nyílt terepen van a rom, hanem kerítéssel elkerítve akárcsak egy ház vagy magántulajdon. Ha nem tudtam volna pontosan, hogy ott kell lennie, akkor meglehet, hogy simán továbbhajtottunk volna. De mivel a csodálatos térképemnek köszönhetően tudtam -  ha még nem láttad, akkor KLIKK IDE - ezért meg is találtuk.
Eme szép barna kapuk mögött bújt meg a Szt. Lőrinc-templomrom. Viszont se  őr, se recepciós, sehol senki... csak úgy be lehetett menni nézelődni.
S lám valóban. A rom itt volt.
És milyen szép, ápolt, gondozott rom. Még nem is láttam romot ilyen 'kitüntetett' figyelemmel körülvéve.


A rom a másik oldalról.
A rom szépen körbekerítve,....
...a fű nyírva....
....és még virágok is! Olyan mint egy díszes kert.
A kerítés mellett egy fedett részen pedig egy kis olvasnivaló, tudnivaló.
Mint pl. ez. Egy kis zoom-zoom és olvasható a szöveg!
A község honlapján  - KLIKK IDE - találtam leírást a romról.
A település első templomát még valószínűleg az Árpád-kor végén emelték, a 13-14. század fordulóján már állott. Döngölt agyagalapozásra téglából épített falú, félköríves szentélyű, kisméretű templom volt.
Ezt az első templomot a 14-15. század fordulóján átépítették és kibővítették. Ennek során a megnagyobbodott templomhajó falát a sarkoknál és a diadalívet kívülről támpillérekkel erősítették meg. A templom bejárata a déli oldalon lehetett. A hajó nyugati végében megtalált két hengeres pillér egykor a tornyot és a karzatot tartotta. A karzatfeljáró nyoma a délnyugati sarokban maradt meg.

A gótikus templom szentélyének északi feléhez a 15. században vagy a 16. század elején négyszögletes sekrestyét építettek. A templom belső terét egykor féloszlopok tagolták és színes falfestés díszítette. A templomot kőből épített kerítőfal vette körül, ez a terület egyben a falu temetője, az itt élők végső nyughelye volt. A templom pusztulása az 1680-as években indult meg, romjai a 19. század végéig álltak.
A 19. században több rajz készült a romokról. Ekkortájt még több azóta elbontott vagy beépített templomrom is volt a környéken (Borbás, Szentkirály).
A templom helyén 1982 és 1992 között folyt régészeti kutatás. Ennek során történt meg a templom alapfalainak kibontása, építési periódusainak megállapítása és a temető 541 sírjának feltárása. A megtalált sírok leletei alapján a temetőt főleg a 14-17. század közepéig használták.
A sírokból viszonylag gazdag késő középkori leletanyag került elő, főleg ékszerek, ruhadíszek, viseleti tárgyak. Ezek a tárgyak az egykor itt élő falusi lakosság gazdag és sokszínű kultúráját idézik elénk. Az ásatás során előkerült leletanyagot a kecskeméti Katona József Múzeum régészeti gyűjteményében őrzik.
Az ásatás során előkerült falmaradványok újabb adatokkal bővítették a Duna-Tisza közi középkori egyházi építészetére vonatkozó ismereteinket. A rom jelentőségét az is jelzi, hogy a soltszentimrei és mizsei templomok után a megye harmadik megmaradt középkori templommaradványa. A templom-rom fokozott védelme lehetőséget ad a település múltjának méltó ápolására.
Nem nagy rom, de olyan szépen egyben van.
Úgyhogy ha érdekel...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése