Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. június 8., hétfő

Kiszombor - Rónay-kúria

Rónay-kúria
Kirándulásunk alkalmával Kiszomborban jártunk, hogy megnézzük a Rónay-kastélyt. És ha már ott voltunk, akkor megnéztük a Rónay-kúriát is.
Ottjártunkkor a kastélyt szerettük volna megnézni. Először azt is kerestük fel. Ha még nem láttad a bejegyzést a kastélyról, akkor KLIKK IDE. Utána pedig felkerekedtünk, hogy megkeressük a kúriát is. 
Nem kellett sokat találgatnunk, hogy hol lehet. Egyrészről láttunk, amikor a kastély felé mentünk. Másrészről a térképem segítségével úgyis megtaláltuk volna. De nem volt messze  kastélytól. Olyannyira nem, hogy egy kis sétával közelítettük meg.
Egy szép felújított épület volt a Rónay-kúria. Szép és ápolt parkkal körülötte.
A Rónay Kúria a makói térség egyik legszebb és legimponzánsabb helyreállított uradalmi épülete. A 18. században épült klasszicista stílusban. A Rónay család tulajdonába tartozott. 2006 óta étteremként funkcionál 130 fő befogadására alkalmas 3 teremmel, valamint 30 ülőhelyes terasszal rendelkezik.A késő klasszicista kúria az 1860-as években épült, timpanonnal, újólag terasszal kiegészülve. Eredeti pompájában áll a vendégek rendelkezésére. Alkalmas számos rendezvény lebonyolítására.

A parkocskában még ilyet is találtunk.
A figyelmes községek már ilyenre is adnak. És milyen jól teszik. A kis 3D-s makettnek köszönhetően ki is elemeztük, hogy mit látunk és hogy mit hol kell keresni.
A parkocska túloldalán, a kúriával szemben álló épületet is megnéztük közelebbről is. Főleg, ha már rajta volt a maketten.

Majd még mentünk egy kört a kúria körül. Így láthattuk meg a teraszt. Így már tényleg étterem fílingje van. A következő honlapon találtam - KLIKK IDE - a fenti kevés és további kevéske információt. Ha van kedved, akkor nézd csak meg.
Még sétáltunk egyet a kúria körül.
S ennyi volt a kúria, mentünk is tovább, hogy a harmadik látnivalót, a templomromot is megnézzük.
Ha érdekelnek az ilyen látnivalók, és erre járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése