Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. június 12., péntek

Szarvas - Mitrovszky-kastély

Szarvas - Mitrovszky-kastély
Kirándulásunk során a sok szép és érdekes látnivaló végett Szarvas városát is megejtettük. És ha már ott voltunk, akkor gyorsan megkerestük azt a pár kastélyt is. Az egyik ezek közül a Mitrovszky-kastély volt.
Gyorsan megtaláltuk a kastélyt. Ahogy a főúton elgurultunk már fel is tűnt az épület. Mivel már a központban voltunk, ezért meg is álltunk és sétáltunk egyet. A gyönyörűen felújított járdáról hamar meg is pillantottuk a kastély épületét.
Mittrovszky Wladimir gróf egykori kastélya 1835 körül, klasszicista stílusban épült. A kastélyt a városi elöljáróság 1854-ben megvásárolta. Ettől kezdve a földszintes, portikuszos, szobordíszek nélküli timpanonos épület községházaként szolgált egészen 1972-ig.
Az épület előtt 1927-ben állították fel Székely Károly szobrászművész alkotását, az I. világháborús emlékművet. A szépen kidolgozott kiterjesztett szárnyú turul madár egy kardot tart a karmaiban. Az obeliszken 1 154 név szerepel: az I. világháború szarvasi áldozatainak nevei.
Nem kifejezetten kastélyos ez az épület. De ha múltja van, akkor elhisszük.
Lévén, hogy állami szervezetek laknak benne, belső megtekintésre nem is gondoltunk.

Elsétáltunk előtte oda és vissza.
S a szobor megtekintésével véget is ért eme kastély megtekintése.
Ha esetleg érdekel az épület....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése