Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. június 9., kedd

Hódmezővásárhely - Károlyi ház

Hódmezővásárhely - Károlyi ház
Hódmezővásárhelyen tett kirándulásunk során egy-két kastélyt is elcsíptünk. Legalább is az anno elkészült listámba bekerült a város Károly háznak nevezett épülete is.
Igazából már az elején sem értettem, hogy mi különleges van ebben az épületben. Az igazi kastélyokhoz nem mérhető se nagyságában, se formájában. De ha már nyilván tartják a város nevezetességei közt, akkor mi is számba vettük.
Anno a térképemen, tudod Mo. történelmi értékei - ha még nem láttad, KLIKK IDE és megnézheted - ezt is jelöltem. És pontosan ott volt az épület, ahol a jelölés mutatta. 
Láthatóan az épület szerkezete elég rossz állapotban volt.
A Károlyi család építtette 1802-ben, az uradalom tiszttartói használták. Innen tiszttartó háznak is nevezték. A klasszicista stílusú földszintes épület fő jellemzői: a homlokzat közepén lévő kapu fölötti széles tümpanon, egyenes záródású, díszítés nélküli ablakok, kellemes arányrendszerű homlokzat.
A bejárati rész tis megtaláltuk.
És a kőbe vésett bizonyítékot is, hogy jó helyen jártunk.
Az udvar felől félköríves oszlopsorral ellátott, fehérre meszelt tornác fut körbe. Korábban egyházi célokat szolgált, később közigazgatási és közellátási hivatal működött benne, ma a Katolikus Egyház közösségi háza. 
Az épület hosszan nyúlik el az Andrássy út mellett egészen a Szentháromság templomig ,és L-alakban mellette még tovább.
Fentről nézve egész nagy az épület és a belső udvar is, amit körülölel.
Bár az épület nincs a legjobb formában, de azért jó tudni, hogy nem hever parlagon.
Tán egyszer majd ez is felújításra kerül.
Ha pedig errefelé járnál, akkor most már Te is tudod, hogy mi ez az épület.


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése