Élménytérképem !!!

2015. június 10., szerda

Nagymágocs - Károlyi kastély

Nagymágocs - Károlyi kastély

Alföldi kirándulásunk során a nagymágocsi kastélyt sem hagyhattuk ki. Miután láttam a képeket a neten mindenképp szerettem volna megnézni. Reménykedtem, hogy ezt meg is tehetjük, annak ellenére, hogy a kastély állami intézménynek ad otthont.
A kastélyhoz vezető utat könnyen megtaláltuk. Ahogy elhagytuk Nagymágocs községét Orosháza irányából, a templom már mutatta, hogy közel járunk. Legalább is sok kastély közelében szokott templom vagy kápolna lenni.
S lám pár méter és már ott is voltunk. Egy szép nagy kapu és porta fogadja az érkezőket.
A porta falán pedig a tábla - a kastély szociális otthonként működik.
 Már a porta kapujából lehet látni a kastély üdén sárgálló épületét.
Szerencsére a portás beengedett minket, de azzal a feltétellel, hogy csak kívülről nézhetjük meg. Persze nekünk ez is bőven megfelelt, úgyhogy lelkesen mentünk is felfedezni a kastélyt.
Először azonban végig kellett mennünk a hatalmas 'előkerten'.
Nemcsak, hogy szép nagy park... de még gondozott is volt!
Hihetelen, hogy ennyi energiájuk és idejük van ennek a parknak a gondozására.
És a kastély! Ez a nagymágocsi Károlyi-kastély. Hát milyen szép nagy kastély! És milyen jól néz ki annak ellenére, hogy jelenleg otthonként működik.
Persze csak kívülről nézhettük meg. És meglehet hogy belül nem is az a látvány fogadott volna minket, mint amit az ember várna. Bár mint utalag kiderült ez nem igaz. Az egyik kedvenc kastélyos oldalamon nem csak a kastélyról, de a kastély belsejéről is láthatóak képek. KLIKK IDE és megnézheted. Hihetelen, hogy egy kastély ennyi idő után is még így néz ki! Ki ne akarna egy ilyen otthonban lakni.
Nagyon szép! Lenyűgöző a látvány, ahogy a látogató a hosszú ösvényen sétál a kastély felé. Sok mai kastély megirgyelné méretét és állapotát.
Úgyhogy szépen lassan... álmélkodva megnéztük a kastély épületét.
A nagymágocsi Károlyi kastély egy a 19. században, eklektikus és neobarokk stílusban épület kastély Nagymágocson, Csongrád megyében. A kastélyt a Károlyi családba tartozó, Károlyi Imre építtette. A kastélyt Viktor Siedek, a hozzátartozó épületek egy részét Ybl Miklós tervezte . Az összes épületek eredeti állapotban maradt meg, jóllehet a kastélyhoz az idők folyamán hozzáépítettek, és egyes részeit lebontották.

Nagymágocs Szentes és Orosháza között helyezkedik el, a Mágocs-ér mellett. Első okleveles említésére 1426- ban került sor Magoch formában. A terület 1722-től a Gróf Károlyi család birtoka volt, és alföldi uradalmi központja. A mágocsi uradalom fejlesztése Klauzál Imre és Szendrey Ignác nevéhez kapcsolható.

A fejlesztési munkák eredményeként 1850-es évek elejére országos hírű mintagazdasággá lett. Majd Károlyi Lajos az uradalom központjává fejlesztette fel, és megépítette a település első jelentősebb épületét, ami ma is áll, az Ybl Miklós által tervezett épületet, az uradalmi irodát, későbbi nevén községházát (Ma már nem községháza működik benne, hanem a helytörténeti gyűjtemény és a turistaszálló).

A "Kisfiú hallal" szökőkút. A szökőkutakban sajnos manapság nincs víz. Pedig biztos, hogy jól nézett volna ki.
Az államosítás után a kastélyban előbb a Csepel Vas- és Fémművek üdülője, majd görög szabadságharcosok szállása volt. Később a Csongrád megyei Tanács Szociális Otthonát helyezték el az épületben, amely 150 férőhellyel rendelkezett. Napjainkban is a Csongrád megyei Közgyűlés Kastélyotthona (szociális otthona) működik falai között. Az épületben ma is szinte eredeti állapotában látható, fogadóterem, hall, kápolna, a két ebédlő, télikert, valamint a folyosók egy része. A rezidenciának eredetileg négy lépcsőháza volt, egy fa csigalépcsőt azonban az 1970-es években elbontottak. 1993-ban a kastélyban komoly felújítást végeztek, ólmozott üvegablakainak rekonstrukcióját Kovács Julianna és Szilágyi András üvegművészek végezték.

Miután előlről megnéztük a kastélyt, elsétáltunk a kastély mellett, hogy a hátsó felét is megnézzük - ha már szabad.
Ez az épület tényleg nagyon szép és különleges. Ezek az oszlopok, kiugrók, erkélyek....
A kastélyt 41 hektáros gondozott park öleli körül, ami a parképítő művészet remekei közé tartozik; 18. századból származó barokk szobrok díszítik.
"Szabin nők elrablása" szökőkút.
A kastélyparkban több szobrot, és szoborcsoportot helyeztek el. A szobrok közül a legnagyobb a "Szabin nők elrablása" szökőkút, amelynek eredetije Párizsban látható. Az udvari részen a "Kisfiú hallal" szökőkút kapott helyet, és a park ezen részén található a "Négy évszak" szoborcsoport is, amelynek talapzatára az 1771-es évszám van felvésve. Ugyanekkor készülhetett el a különálló női alakot ábrázoló szobor is, amelynek az egykor koszorút tartó kezét mára letörték. A parkban azonban volt egy hatodik szobor is, amely "Nimród" alakját mintázta meg. A kastélypark tava mellett álló kör alaprajzú filagória közepén is volt egykor szobor.

A kastély épület még háturlról is legalább olyan jól néz ki, mint előlről.
S ez a hatalmas szökőkút még varázslatosabbá teszi.
Így, hogy ott állok, lehet látni, hogy milyen hatalmas egy szökőkútnak.
Az egykori angolparkot mára jelentősen átalakították, új sétányokat építettek ki benne, és új fákat (főként fenyőket) telepítettek bele. Napjainkban a park területe 40 hektárt tesz ki, és a 10 hektáros tó is megvan benne. A kastély növényei közül a lucfenyők, a mamutfenyők, a tiszafák, mocsári ciprusok és a tuják érdemelnek említést. Ma is állnak a kastély egykori melléképületei és a park építményei is.

Egészen a tóig lesétáltunk. 
S ott a tó túloldalán a filagória.

Csodálatos ez a kastély és körülötte ez a hatalmas park. S így hogy még egy tó is tartozik hozzá.

Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék, de itt áll az 1883-ban épült egytornyú, neoromán stílusú, egyhajós, hossz-házas, római katolikus templom is. A turisztikai vonzerőt növeli a kastélyhoz tartozó, 10 hektáros tó is. 


Csodálatos élmény volt.
Az épület mellett visszasétáltunk.

Egy utolsó pillantás.. és búcsút intettünk ennek a csodálatos kastélynak.
A kastélyból kiérve még megálltunk a templomnál is. Olyan érdekes volt a formája és a színe is, hogy egy pillantást vetettünk rá. Ez a Szent Alajos templom.
Károlyi Alajos 1883-ban új, neoromán stílusú római katolikus templomot emeltetett Nagymágocson Szent Alajos tiszteletére. Károlyi Alajos 1889-ben bekövetkezett halála után idősebb lánya, Károlyi Zsófia grófnő örökölte a mágocsi uradalom nagyobb részét és a rezidenciát, második lánya, Ferdinanda (Nandine) grófnő az árpádhalomi, a zoltántéri és a szendreymajori birtokrészeket kapta meg, míg fiára, II. Lajosra a Pozsony vármegyei, Stomfa és a Nyitra vármegyei Tótmegyer uradalmai és kastélyai szálltak rá.
Károlyi Zsófia 1896-ban másod unokatestvérével Károlyi György gróf unokájával , Károlyi Imrével kötött házasságot. A házaspár röviddel az esküvő után, 1896 és 1897-ben új, historizáló, döntően neobarokk formaelemeket tartalmazó kastélyt építtetett Nagymágocson.
 
Az épület eredeti tervrajzai, dokumentációi nincsenek meg, az osztrák Architekten Lexikon, Wien 1880-1945. szerint Viktor Siedek bécsi építész tervezte, aki a közeli Csorváson, Pósteleken, Kistapolcsányon, Budapesten és szerte az egykori Nagy-Magyarországon számtalan neves megrendelőknek dolgozott. Tervezett palotákat, templomokat és villákat egyaránt.
Ezután már tényleg elhagytuk ezt a mesébe illő kastélyt és templomot. 
Ha tetszett, érdekel és arra járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Nagyszerü a leiràs.1945-töl 1954-ig laktunk a faluban, tehat sok emlék fuz a kastely parkjahoz (gyongy-virag).Nagyon szep kepek, szep minden. Koszonet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat. Örülök, hogy ilyen szép emléket alkothattam nem csak magamnak,hanem másoknak is.
      Üdvözlettel, Kinga

      Törlés