Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. június 11., csütörtök

Gyula - Törökzugi templomrom

Gyula - Törökzugi templomrom
Alföldi kirándulásunk során Gyula városát sem hagytuk ki. És ha már eljutottunk idáig, akkor egy kis időt szántunk arra is, hogy megkeressük azt a pár templomromot, ami a városban található. Az egyik ilyen a Törökzugi templomrom.
A templomromos listámnak és az ezeket feltüntető térképemnek köszönhetően tudtam, hogy hol kell keresni a romot. Olyanannyira, hogy még GPS segítsége nélkül is neki mertem vágni. De nem volt egyszerű. Gyulán a Budapest krt. 3-4. cím segítségével a GPS könnyen odatalál. Talán azért nem ment olyan könnyen, mert valami nagyobb és feltűnőbb romot vártam. Emellett a sima, lapos zöld parkszerű terület mellett simán elmegy az ember, ha nem tudja, hogy itt van a templomrom.
Pedig itt volt. Méghozzá az az ugrálóiskolának tűnő, bűbe ágyazott kövek hivatottak mutatni a régi templom helyét. Annál a kiálló emelvénynél lehet találni egy kis leírást.
Túl sok információt nem lehet rajta olvasni.
Viszont a fűbe ágyazott kövek szépen mutatják, hogy a templom falai hogyan húzódtak, s hogyan, merre állt a templom. 
Persze a mai emeletes épületek alkotta lakóövezetbe már nem nagyon illik bele. Sajnos a rom varázsa se volt így meg.
A középkori plébániatemplom először román stílusban épült, ezt lebontották, és egy nagyobb gótikus stílusú templomot emeltek. Ennek alapfalait 1979-ben tárták fel.
Túl sok izgamat nem nyújt a látnivaló.
Inkább csak 'gyűjtőknek' ajánlott a megkeresése.
Ha netalántán Te is az lennél....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése