Élménytérképem !!!

2013. július 22., hétfő

Gyöngyös városnézés

Gyöngyös városnézés
Észak-Magyarországi kirándulásunk első felében Mátraháza mellett szálltunk meg, és a környéken több mindent is megnéztünk. Nem túl alaposan és részletesen, de Gyöngyös városát megtekintettük.
Egy kirándulásokkal tűzdelt nap vége felé mentünk be Gyöngyösre. Semmi terv, semmi lista vagy hasonló, csak gondoltuk, hogy sétálunk egyet. Legalább a főtérig.
A Lidlihez mentünk egy kis vízért és ennivalóért.
Tán kérdeztük, hogy merre van a belváros és milyen messze.... mert hogy arrra jutottunk, hogy az autó maradhat itt, és akkor sétálunk egyet a belváros felé.. főleg, hogy ne kelljen a parkolásért fizetni.
Gyalogoltunk is sokat, hogy a kocsi ingyen parkolhasson. De hogy miért így tettünk?!? Így utólag nem is értem. Ezért jó, hogy ma már van okoska és internet a mobilon. Akkoriban nekem még nem volt :(
Csak mentünk és mentünk. Az első valamirevaló látnivaló a Sarlós Boldogasszony Ferences templom és kolostor volt. Ez irányába fordultunk és mentünk tovább.
A gyöngyösi Barátok terén áll a Ferences Plébánia templom és kolostor épület együttese. A rendházat és a templomot a XIV. század második felében kezdték építeni és írott források szerint a középkori gótikus együttes 1494-re készült el, amit a török hadak 1526-ban feldúltak, de a ferencesek 1531-ben ismét újjá építették.
A XVIII. században a templomot barokk stílusban átépítették, de megtartották annak egyhajós gótikus jellegét. Szentélyének látványos késő gótikus boltozata ma is látható. A templom kriptájában nyugszik a legendás hírű Vak Bottyán János generális, melyről a szentély belső déli falán elhelyezett vörös márvány emlékezik meg. A templom régi tornya a XIV. századból, homlokzati barokk tornya 1746-ból való. A templom az 1917-es tűzvészben súlyosan megsérült, helyreállítását 1920-1937 között végezték.

A templom északi oldalához csatlakozó ma is ép egyemeletes kolostort 1701 és 1727 között építették. A templom főbejárata melletti díszes kolostorkapun jutunk be déli traktusába, ahol az emeleten eredeti helyén a felbecsülhetetlen értékű Ferences Könyvtár 16 000 kötetes ősnyomtatványokban gazdag anyaga található. A könyvtár előterében a ferences rend életét bemutató állandó kiállítás tekinthető meg.
Itt már egy nagyobb tér is volt...
... tán már a központ?!.. de még nem...

Aztán mát szökőkutat is találtunk...

S végre a téren, a Fő téren, amire anya is emlékezett.
Egész jó, itt a belvárosnál szép ez a Gyöngyös. Legalább egy fokkal jobbnak és élhetőbbnek tűnik, mint a mi városunk.
Szökőkút itt és szökőkút ott....
Szobor itt és szobor ott...
És a nagytemplom, a Szent Bertalan nagytemplom.

És ha már ott voltunk... no meg még az ajtó is nyitva volt, hát persze, hogy benéztünk a templomba is. És milyen jól tettük! Ilyen szép templomot korábban talán még soha nem láttam. Nekem nagyon tetszett. Nézd csak meg a külön bejegyzést is - KLIKK IDE.
Ezért a templomért megérte elsétálni eddig.
Nézelődünk még egy kicsit a téren.

Majd abba az irányba, amerről jöttünk, vissza is sétáltunk az autóhoz.
Talán láthattunk volna többet is, ha máshol állunk meg, vagy csak ha előtte egy térképpel tudatosabban készülünk. A jövőben az okoskával már könnyebb lesz és talán mi is majd többet látunk a városból. Addig pedig, ha arra járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése