Élménytérképem !!!

2013. augusztus 23., péntek

Széphalom - Kazinczy Ferenc Mauzóleum

Széphalom - Kazinczy Ferenc Mauzóleum
Észak-Magyarországi kirándulásunk során Sátoraljaújhely és környékén jártunk. Széphalom közsgén átutazva szemet szúrt, hogy ott található a Kazinczy Ferenc Mauzóleum. Bár nem egy olyan látnivaló, amit egy átlagos ember mindenképpen megnéz, de mi megálltunk egy kis pihenő erejéig és megkerestük a mauzóleumot.
A mauzóleum egy szép nagy parkban, a Magyar Nyelv Múzeuma mellett volt. Furcsa is volt a nagyon nagy park, amiben elsőre nem is lehetett látni a keresett épületet. Mintha nem is jó helyre jöttünk volna.
De azért mentünk előre... csak lesz itt valami, ha már tábla volt.

A távolban egy hatalmas vadiúj épületet láttunk. Gondoltuk, hogy nem ott lesz. Az a Magyar Nyelv Múzeuma. 

Az emlékcsarnok melletti modern épületet 2009-ben adták át. Az egyedülálló témájú kiállítás a magyar nyelv múltját, jelenét és jövőjét mutatja be hatalmas tablókon, színes képekkel, érdekes szövegekkel. Tanulmányozhatjuk hogyan fejlődött nyelvünk az ómagyar szövegektől kezdve egészen a mai szlengig. Az egyik legérdekesebb rész a nyelvjárások világába kalauzol el határon innen és túl. Az épület melletti parkban a fák a különböző nyelvcsaládokat szimbolizálják.

Úgyhogy inkább sétáltunk tovább... 
... és meg is lett. 
A Sátoraljaújhelytől alig 3 km-re északra található Széphalom a XIX. század eleji nagy nyelvújítás központja volt, a mozgalom vezéralakja Kazinczy Ferenc (1759-1831) lakott itt, családi sírkertje igazi zarándokhely már a reformkor óta. Az Ybl Miklós által tervezett Emlékcsarnok a magyar klasszicista építészet remekművének számít, a közelében pár éve átadott, modern épületben lévő Magyar Nyelv Múzeuma teszi teljessé ezt az egyedülálló látnivalót.
A gyönyörű, védett kertben álló emlékcsarnokban az emlékoszlop alatt Kazinczy feleségével, az oszlop körül pedig négy gyermekük nyugszik, és szolgálójuk, aki együtt raboskodott az íróval Munkács várában. Valamint három unokájuk is, egyedül legkisebb fiuk nem, aki Aradon halt vértanúhalált.
Sajnos bemenni nem tudtunk. Az épület belső megtekintése belépődíjas. Erről és további információkról (ahogy a már olvasott dőlt betűseket is) a következő oldalon olvashatod - KLIKK IDE.
A kulcslyukon azért megpróbáltunk bekukucskálni.... 


A kiállítás anyagát az író unokája, Becske Bálint gyűjtötte össze, a múzeum a 19.-20. század fordulóján létesült. A mauzóleum bútorai Dobay István asztalos művész munkáját dicsérik. Kazinczy személyes tárgyai mellett kéziratokat, festményeket és egy fehér márvány Kazinczy-mellszobrot csodálhatunk meg. Érdemes egy pillantást vetni az emlékcsarnok csodás, kazettás díszítésű mennyezetére.
 
A nézelődés nem tartott sokáig. Az emlékszobrokkal tarkított parkon mentünk is vissza.
A mauzóleum emlékparkja természetvédelmi terület, így ha ide ellátogatunk, nem csak az író – és az irodalom – emléke előtt tiszteleghetünk, hanem gyönyörködhetünk az azt körülvevő kertben is, a változatos növényvilágban.

Ha ehhez hasonló látnivalókat is szívesen megtekinted....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése