Élménytérképem !!!

2013. augusztus 25., vasárnap

Ónodi vár

Ónodi vár
Észak-Magyarországi kirándulásunk utolsó napján az utolsó látnivaló volt az Ónodi vár. Pont útba is esett a község, és előzetes informálódás alapján úgy tűnt, hogy nem fog túl sok időt igénybe venni. Így hát megkerestük és megnéztük.
Térképnek és GPS-nek köszönhetően hamar megtaláltuk az Ónod, Vár utca, 3551 címen. Bár a környék kicsit furcsa volt. Egy utca végére jutottunk ki, ahol már csak felettébb elhanyagolt házak és lakói voltak.
De nem estünk kétségbe. Megálltunk és inkább azt kerestük, hogy vajon be lehet-e menni körülnézni.
A bejárati kapu nyitva volt, úgyhogy a vár területére be lehetett menni.
Néztünk is körbe, hogy mi merre, főleg abban a kockaépületben.
Tudtam, hogy nem nagy wasistdas az a vár, de hogy vasárnap már 3-kor bezárjon. Illetve hát az egy szem épp tornyában feltehetően volt egy kiállítás rész, amit már nem tudtunk megnézni, mert hogy 3-kor zártak.
Gondolom nem lehetett túl nagy dolog. Ahogy a vár sem volt az. De legalább az udvarba szabadon be lehetett menni és körbe lehetett nézni. 
Végül is... az egész udvart elnézve, no a felülnézeti képeket látva... azért nem olyan kicsi ez a vár sem. Csak épp jelenlegi állapotát nézve nem sok minden maradt. Bár... szó mi szó... jó pár várromhoz képest itt még nagyon is sok fal és maradvány áll.
A Sajó mentén meghúzódó Ónod település legrégebbi történelmi műemléke a négy sarokbástyás, sok háborút túlélt végvára, az ónodi vár.
A távolban mintha a Sajót lehetne látni.
A legkorábbi oklevelek tanúsága szerint 1350 körül itt birtokos Cudar főnemesi család tagjai vették körbe erős kőfallal a helybeli plébániatemplomot, hogy abból uradalmi birtokközpontot létesítsenek. A építkezést királyi engedély nélkül kezdte meg Bulchidi Domokos fia, Cudar Péter. Az ő fiai, Simon és Jakab már engedélyt is szereztek Zsigmond királytól. 1413-ra biztosan elkészült, ekkor említik először oklevelek.
A Cudar-család férfiágon való kihalása után Hunyadi Mátyás király 1470-ben a Rozgonyi Jánosnak és fiainak adományozta a környező jobbágyfalvakat összefogó várbirtokot. 1508-ban II. Ulászló királynéi várnak nyilvánította, majd 7000 forintért elzálogosította Tótselymesi Tarcai János ispánnak és fiainak, majd 1511-ben eladta 13000 forintért Ákosházi Sárkány Ambrus pozsonyi főispánnak. Tőle 1514-ben enyingi Török Imre vette meg, aki 1516-ban elcserélte azt Perényi Péter abaúji főispánnal más birtokokért.


A XVI. század fordulópontot jelentett Ónod lakóinak életében, ekkor ugyanis az egyre súlyosbodó török rablótámadások kivédésére a tulajdonos Perényi család – az itáliai Alessandro Vedani hadmérnök tervei szerint – ágyúbástyákkal ellátott erős végvárrá formálta át a már meglévő várat. Erre a két török ostrom miatt is szükség volt (1561, 1582). 1585-ben Báthori István örökölte, majd tőle Losonczy Anna szerezte meg.
A Habsburg hadvezetés által kialakított végvárrendszer első sorába 1596 után lépett, amikor a török szultáni sereg sikeresen megostromolta Eger várát, így a továbbiakban az ónodi katonaságra hárult a Sajó völgyének védelme. 1602-ben az országgyűlés végvárra nyilvánította és elrendelte felújítását. Ezután felsővadászi Rákóczi Zsigmond vásárolta meg.
Az egri és szolnoki törökök 1639 október 10-én váratlanul rajtaütöttek a palánkfallal övezett mezővároson, majd megostromolták a négyszögletű kővárat: a palánkot szétrombolták, a várat felgyújtották, miközben kiszabadították az ott őrzött török foglyokat. A romokat ezután Lorántffy Zsuzsanna 2000 forintos hozzájárulásával Keglovich Miklós kapitány építette újjá. A várat fapalánkkal övezték és kiegészítették egy huszárvárral, így jelentős helyőrség, 400 gyalogos és 500 lovas állomásozhatott benne.
A XVII. század végén kibontakozott kuruc felkelésben többször is gazdát cserélt a katonai szempontból már gyengének számító végvár. 1670-ben I. Rákóczi Ferenc katonái foglalták el, akiktől 1671-ben vette vissza Spandau császári tábornok. 1672-ben a kurucok ismét felgyújtották. A budai pasa és szövetségese, Thököly Imre 1682-ben foglalták el, majd Thököly elrendelte kijavítását. 1685-ben a császári hadsereg újra elfoglalta, 1688-ban török segítséggel ismét Thököly foglalta el, majd felgyújtatta. A várnak katonai szerepe ezután nem volt.
Végzetét 1688-ban a kurucokkal szövetséges, de egyébként mindenfelé rabló, fosztogató krími tatár lovasok okozták, akik felgyújtották az épületeit.
A hegyalja felkelés során a kurucok kétszer is megpróbálták elfoglalni Ónodot, ám mindkétszer súlyos vereséget szenvedtek. Ide érkezett a császári erősítés is Vaudemont és Corbelli vezetésével. Vaudemont Ónodról indult Tokaj és Patak elfoglalására.
1701-ben egy összeírás "puszta-vár"-ként említi. A Rákóczi-szabadságharc idején, 1707-ben tartott ónodi országgyűlést a Sajó áradása miatt nem a várban, hanem a közeli Köröm falu mezején nyitották meg, többek között itt mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását.


A rommá vált ónodi várat rövid ideig gabonaraktárnak használták a helyi lakosok, majd az erődítményt fokozatosan lebontották. A gróf Török család köveinek felhasználásával emelt a faluban kastélyt, majd a római katolikus templom építéséhez használták fel. A kőbányászatot csak a 19. század közepén tiltották meg. Nagyban hozzájárult pusztulásához a Sajó is, melynek 1845-ös és 1855-ös árvizei a falakat alámosták, gyengítették.
Végső pusztulását az 1985-ben elkezdődő, majd kisebb-nagyobb szünetekkel folytatódó régészeti feltárás és helyreállítás állította meg. Ennek során a délkeleti bástyát és a hozzá kapcsolódó falszakaszokat újjáépítették, a bástyában kiállítást rendeztek be.

A vár a Nemzeti Várprogram harmadik ütemének helyszíne. Felújítását 2017/2018-tól kezdődően tervezik.
Úgyhogy ott lazán körülnéztünk, ettünk, ittunk, és a gyors pihenő után indulhattunk az utolsó nagy távra.
 A várból a falak híján jól lehetett látni az utcát, és hogy hol parkoltunk.
No meg az utca végét is.
Megvolt a gyors várnézés, és már mentünk is.
A maga módján nekem tetszett.
Egy gyors kiránduláshoz és várnézéshez tökéletes. Főleg, ha szereted a várakat és várromokat.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése