Élménytérképem !!!

2014. július 10., csütörtök

Afrika múzuem


Balatonederics  - Afrika múzeum
Balaton-felvidéki kirándulás egyáltalán nem tervezett látnivalója (mert hogy még én sem tudtam, hogy ez itt van ezen a könyéken... főleg a szállásunkhoz nagyon közel). Anya hívta fel rá a figyelmem. És mivel az időjárás elég barátságtalanra fordult, oly annyira, hogy a Hévízi fürdőzést inkább elhagytuk, ezért pont kapóra jött ez a látnivaló. És milyen jó hogy kiszúrtuk, mert amennyire váratlan és nem tervezett volt, annyira jól sikerült a látogatásunk az Afrika múzeumban.

És hogy hol található? A múzeum saját lenyűgöző honlapján KLIKK IDE itt minden szükséges információt megtalálsz. Szerintem szuper oldal, és nagyon sok képet megmutatnak a helyről, a látnivalókról. Utólag én nagyon örülök, hogy a véletlen odasodort minket. De nézd meg az én képeimmel is, hogy milyen szuper helyen tettünk látogatást.
Ahogy a kapun belépsz mindjárt ott kell megváltani a jegyet. Nem mondom, hogy olcsó, mindent egybevetve... hogy egy különleges gyűjteményt lehet megtekinteni és mellette még egy kisebb állatkertet is,.... szerintem korrekt az ár.
Ahogy elindultunk a felfedezőutunkon, és átverekedtük magunkat a turistákon élősködni szándékozó pénzlesőkön, akik egy rólunk készült fotót vetettek volna meg velünk... (mikor nekem is volt fényképezőgépem, és mi is tudunk magunkról képet csinálni, és ha tényleg kell, akkor én is elő tudom hívatni Sajnálom azokat, akiket ezek még be tudnak palizni....) enyhén felháborodva a múzeum épülete felé vettük az irányt. Az a sárga az, ahol a nagy afrikavadász dr. Nagy Endre gyűjteménye található.
Be is mentünk, hogy megnézzük közelebbről is, hogy hány szegény állat maradványa kapott itt helyet. Hát Endre bácsi nem tétlenkedett és szeretett vadászni.
A múzeumban segítő hölgy elmondta, hogy Endre-bácsi nem csak vadászott, de nagyon sok jót is tett az afrikai orvvadászat ellen. Továbbá számos trófeája és állatkája (kitömött) más múzeumokban találhatóak.
Viszont itt nem csak trófeák találhatók, hanem az élete gyűjteménye is. Szebbnél szebb afrikai szobrok, furcsa tárgyak, rengeteg kép a falon az életéről és élményeiről....
...és különleges és lenyűgöző bútordarabok, állatbőr szőnyeg, és sok minden más. És minden Afrikából! 

Lenyűgöző a múzeum pár termének a berendezése. Annyi minden látnivaló van, hogy nem is tudtam, hogy mit nézzek. És azok a sok furcsa ismeretlen tárgyak. Egy-kettőről elmondta a hölgy, hogy miből is van és mi célt szolgál. Nagyon érdekes egy hely, amit látni kell saját szemmel, mert így a képek inkább arra a keresős játékra hasonlít, amikor egy képen annyi minden van, hogy egy kiemelt tárgynak az észrevétele is percekig tart... biztos tudod mire gondolok. Na olyat ezekkel a képekkel is lehetne játszani. Rengeteg minden volt azokban a szobákban.
A világrekord méretű agancson túl, ha jól emlékszem, akkor ez az utolsó magyar farkas kitömött példánya volt.
Szóval nagyon sok mindent látni ott, minden egyes négyzetméteren valami izgalmas tárgy, agancs, látnivaló várja a kíváncsi tekinteteket.

 Még a teraszon is! (Nem volt nyúlka-piszka, csak úgy csináltam mintha fognám!)
Nagyon egyedi és különleges ez a múzeum!
És most jön hozzá a ráadás, az állatkert! Persze nem kizárólag csak afrikai állatokat tartanak, de élő állatok! És ez a lényeg! És aki szeret állatkertbe járni, az ezt a részét is nagyon élvezné. Bár nem nagy, nem méretes és olyan sok állatra nem is kell számítani, de nekem nagyon tetszett.

 Látod ott azokat? Nem?!...
 ...közelebbről... bivalyok, jó nagy kifutóval.
És egyéb afrikai beütésű állat.
Sajnos nem vettem állateledelt, amivel lehetett volna őket etetni. :( Pedig a bejáratnál lehet azt is kapni.
 Tevék is!
És unott struccok, akik a fejüket se dugták oda, de még a homokba se. 
És az afrikai kunyhók. Gondolom nem lepődsz meg, ha azt mondom hogy szinte semmi berendezési tárgy nem volt benne.
De ezek az élethű és méretű figurák..., melynek segítségével egy kép erejéig afrikai bennszülötté lehetett válni!.. nagyon tuti volt! Gondolom észre se venni, hogy az az én fejem ott középen :)
 Egy csipet Afrika nekünk is itthon. Persze lehetett volna élőbb is, de szerintem így is jó, nem?

 Bizony... a Gyermek-szafari... és nem csak gyerekeknek :)
 Totál jó móka, ha gyermeki lelkeddel bele tudod élni magad a szerepbe. :)

Bár a bábuk már egy kicsit időjárás-verte állapotban vannak... a kevés magyar napfény kifakította őket... De zseniális az ötlet és az elképzelés, hát még a megvalósítás.
A szafari után pedig egy faházban büfé vár, és afféle igazi lengő híd. És alatta? Hát ott figyel engem az őzike! Persze van rendes közlekedő rész is, de ezt nem lehetett kihagyni. Nagyon élvezetes volt átmenni az egy szinttel lejjebb mászkáló őzikék felett.
Innen az út a telek vége felé vezetett. Itt köszöntött még a szalma-bennszülöttlány. Hihetetlen, hogy ez a hely mennyire kreatív, egyszerű és nagyszerű ötletekkel tette érdekessé a múzeum területét.
 Egy kis séta a telek végében, ami ehhez a mini kilátóhoz visz.


 A Balatoni látkép....
Visszafelé még megnéztük a kimaradt ketreceket. Itt kecskékkel próbáltam barátkozni némi földről felszedett elszórt állatcsemegéért cserébe. Hogy kajával mi mindent el lehet érni az állatoknál.
 De olyan aranyosak voltak!
És a legvégén az ajándékboltot is megnéztük. Hát nem is tudom, hogy jó ötlet volt-e bemenni, mert meglehet hogy több időt töltöttünk a boltban, mint az egész múzeumban és az állatoknál. Igaz, hogy mai napra annyira lehűlt a levegő, hogy egyáltalán nem volt melegünk, de nem melegedni tértünk be, csak épp hogy bekukucskálni.... És hát annyi, de annyi minden van, hogy egyszerűen nem tudtunk kiszakadni a boltból, néha sokáig tart ám a megfelelő emléktárgy beszerzése, főleg, ha hatalmas a választék. Hát ha egyszer erre járnál, akkor a boltot se hagyd ki!
Nekem nagyon tetszett ez az Afrika múzeum! És ha neked is, akkor egyszer majd mindenképp nézd meg ezt a nem épp megszokott látnivalót!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése