Élménytérképem !!!

2014. július 9., szerda

Zalaszántó - Sztupa


Sztupa
Pár évvel ezelőtt volt szerencsém ezt is látni, ezért tudtam, hogy létezik, van és hogy itt van! Pont útba is esett Zalaszántó az egyik vártúrás napunkon.

A sztúpa (szanszkrit stūpa, halom) a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddharelikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpát, de közben funkciója és kinézete megváltozott; ennek eredménye a pagoda. A legrégebbi sztúpa az Asóka által i. e. 249-ben építtetett Dhamek Sztúpa az indiai Szárnáth-ban, a legnagyobb pedig a 127 méter magas Phra Pathom csedi a thaiföldi Nakhonpathomban.

Ezt a gyönyörűséges Sztupát ott kell keresni Zalaszántónál, méghozzá fent a hegytetőn. Ezért nem tudok címet adni, mert igazából nincs. És nagyon térképen sem tudtam most ábrázolni. Viszont könnyen oda lehet találni. Addig kell Zalaszántón a főúton menni, amíg meg nem pillantod a hatalmas Sztupát 'reklámozó' táblát. Nyíl is mutatja, hogy ott kell lekanyarodni. Az elején pár méterig még beton, majd kavicsos út visz egészen egy kereszteződésig, ahol a kis táblácskának megfelelően az emelkedőnek kell venni az irányt. Hol meredekebb, hol kevésbé meredek nem túl jó utakon kell felfelé menni, amíg a parkoló táblával nem találkozol. Bizony... itt még az is van.... De nem profi parkolóra kell gondolni, csak a Sztupától egy kicsit távolabb kijelölték a megállásra alkalmas helyet. Innen a maradék pár métert gyalog kell megtenni. Mi is így tettünk, s ahogy odaértünk a széles immár földúton, akkor ez a látvány fogadott minket. Nagyon szép! Egyszerű, de nagyszerű! Nem a megszokott 'templom' / szentély. 
Magyarországon összesen hét sztúpa található: ebből három publikus, négy pedig magánterületen helyezkedik el, és előzetes megbeszélés alapján látogatható.
A három nyilvánosan megtekinthető sztúpa a zalaszántói (ez a legnagyobb; Zala megye), a tari és a (legújabb) becskei (e két utóbbi Nógrád megyében); a további négy közül pedig kettő Budapesten, egy Budakeszin, egy pedig Bükkmogyorósd mellett, Úszón található (Borsod-Abaúj-Zemplén megye).
És amit a Zalaszántói Sztupáról tudni kell.... A helyszínen készítettem, úgyhogy minden szükséges információ megtalálható rajta,.. csak zoomizni kell egy kicsit és már olvashatod is.
És mint látod nem csak egy 'habcsók' kupola, hanem fel is lehet menni, és körbe lehet 3 szinten sétálni. És hogy miért is ?...
Látogatásának módja: A sztúpát jobb kezünk irányába kell háromszor körbejárni. Ezalatt jókívánságokat, jó szándékokat fogalmazunk meg, hagyományos gyakorlat a felajánlástétel: gyertya, füstölő gyújtása, pénzadomány. Az imazászlókon békét, jólétet és teljes boldogságot kívánó imák állnak tibeti nyelven. A sztupát hitre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki meglátogathatja.
Szóval ezért... a sétálás közben nemcsak magába szívja az ember a pozitív energiákat, hanem a saját pozitív gondolataival hozzájárul, hogy ez megmaradjon és erősödjön.
Esetleg az ember közben ezt-azt kér magának is  :) már mint boldogságot, örömet, bőséget stb.
De mint olvashattad nincs ám ingyen... 'Szutpa' szereti látni, hogy milyen adakozó vagy, vagy inkább azt, hogy mennyire vagy képes lemondani az anyagi javakról. Igazából én akkor nem készültem semmivel, de még egy füstölőt se vettünk... (mert hogy bolt is van, nem is egy! és vehetsz mindenféle szuvenírt, fölösleges tárgyat, és persze füstölőt is, ha azzal szeretnél sétálni... )... de én ott akkor felajánlottam a hatalmas csodaszép almámat! (Reméltem, hogy aznap már nem leszek annyira éhes, hogy pont az az alma mentette volna meg az életem a kirándulás közben. De túléltem, jelentem élek, nem hiányzott már az az alma aznap.)
És valahol jó érzés volt adni. Próbáld csak ki... És hogy 'megtérül'-e? Valamilyen formában mindig. Tudod... a világ hatalmas univerzális igazsága... ami alapján a világ működik... az adok-kapok elv! Azt kapsz amit adsz, és amit adsz azt kapsz. Amilyen egyszerű, olyan tökéletesen is működik a világban. Egy ilyen kis Sztupa, a vallás, és amit képvisel, a maga módján ez is erre hívja fel a figyelmed.
Szerintem nagyon szép építmény, ha csak ebből a szemszögből nézzük, akkor már megérte megnézni. És az a plusz, hogy még magasztos eszméket is képvisel.... Öröm meglátogatni.
A Sztupát körülvevő erdős rész szélénél pedig megint találkoztunk a kis 'kőtorony építős' szokással.
Újfent társultunk és nagyon szépet sikerült alkotnunk anyával! Egész különleges lett azzal a legfelső kővel. Kíváncsi lennék, hogy vajon áll-e még.
És a bolt... a rendes bolt. Mert hogy látni egy búcsú-kirakodósra emlékeztető sátras árust is, de van már egy rendes bolt is. A tábla segít, nehogy elmenj mellette. Nem mondom, azért vannak jó kis emléktárgyak, persze könyvek is, és minden olyan olvasni és begyűjteni való, ami ehhez a valláshoz köthető. Úgyhogy ha komolyan érdekel, akkor azért térj be, ha nem akkor meg azért, hogy vehess egy kis emléket magadnak, ami emlékeztet arra, hogy ilyen helyen is jártál már életedben. 
Nekem nagyon tetszett, még másodszorra is. Úgyhogy ha nem láttál még ilyet, akkor azért, ha meg már láttál ilyet, akkor meg azért ajánlom Neked is megtekintésre. Töltődj fel Te is a zalaszántói Sztupánál!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése