Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. július 6., vasárnap

Nagyvázsony - Pálos kolostorrom


Pálos kolostor romok
A kolostor romokat a Kinizsi vár megtekintése után néztük meg.
A Szent Mihály-dombon álló pálos kolostor még romjaiban is árulkodik egykori szépségéről. A kolostort és a templomot Kinizsi Pál a győztes kenyérmezei csata zsákmányából építtette az 1480-as évek közepén, és a magyar alapítású szerzetesrend tagjait telepítette le e helyre.

Az épület maradványai mutatják, hogy milyen hatalmas és impozáns lehetett, a főpárkány magassága 17 méter. A szentélyben volt elhelyezve Kinizsi szarkofágja, a hajóban pedig Horváth Márké, most mindkettő a várban van. A kolostor még 70 évet sem ért meg, mivel Veszprém eleste (1552) után az épületet felrobbantották, attól tartva, hogy a török megszállja. A kolostor rövid fennállása alatt is beírta nevét a magyar kultúra történetébe, mivel több kódex is készült itt, köztük a Czeh-, a Festetics- és a Peer-kódex.
De ha szeretnél még többet megtudni, akkor ajánlom neked az egyik kedvenc mindentudó oldalam, a Wikipédiát, s annak is a templomromról szóló oldalát KLIKK IDE.

Mivel már a várnál nagyon jól ki van táblázva, hogy merre kell menni, ezért én most külön térképet nem készítek. Hanem azt ajánlom, hogy menj el legalább a várig, és ha már ott vagy, akkor nézd meg azt, és ha megnézted, akkor pedig a táblákat követve keresd meg a község menti erdős részen a kolostor romjait. Mi is így tettünk. A várnál egyértelmű az irány, utána pedig az utca végén ez a tábla mutatja az utat. Csak követni kell a nyilat.
 
Ha egyenesen előre mész a temető melletti úton, akkor egészen eddig a tábláig biztosan eltalálsz. Mi legalább is így tettük. És a nyíl egyértelmű volt. 
Már csak ezen a kis ösvényen kellett végigmenni, és már ott is voltunk a romoknál.
Egy kis ízelítő, egy felülnézeti kép! Nem is olyan kicsi a rom, ugye? Ezt már megérte megnézni és kár lett volna kihagyni. Ezen a felülnézeti képen nézve, mi a bal felső csücskénél lyukadtunk ki. 
Innen pillantottuk meg először a romokat.
Majd körbe jártuk, és minden oldalról felfedeztük ezt a szép templomromot.

Még egy kis történelem, a helyszínről, első kézből!
És a templomrom legismertebb oldala...amiről bármikor felismerheted, hogy ez a nagyvázsonyi Pálos kolostor romjai.
S a monda szerint azért áll ez a falrész még mindig, mert a fal közepén található kereszt miatt nem mertek többet robbantani, mondván hogy ez tényleg egy szent hely és templom, ha a robbantásoktól nem omlott le teljesen. Azóta is büszkén áll ez a falrész, és a közepén, ahol a két falrész szöget zár be, ma is látni a keresztet. Te is látod? 
.. és a rom a többi oldalról nézve...

Körbe sétáltuk az egészet, falakon belül, falakon túl, a valamikor a falakon keresztül...
Minden oldalról megnéztük, mindenhova benéztük...
S szép élményekkel gazdagodva tértünk vissza Nagyvázsony központjába. Visszafelé már nem pont azon az úton, mert láttuk, hogy másik kitaposott ösvény is van. S amelyiket választottuk, az visszafelé a temetőn keresztül azt egyenesen átszelve vitt vissza minket egészen addig a tábláig, amit a második képen is látsz. Onnan meg már laza séta a vártorony irányába.
Ez volt, és ennyi volt a szabadon bármikor megtekinthető Pálos kolostrom Nagyvázsony község szélén. Szerintem megér egy kirándulást, főleg ha a várat is megnézed. Akiket érdekelnek a történelmi látnivalók, azoknak mindenképp ajánlom.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése