Élménytérképem !!!

2014. július 10., csütörtök

Keszthely - Helikon Kastélymúzeum


Helikon Kastélymúzeum
A Balaton és Keszthely melletti kirándulásunk alkalmával egy felettébb barátságtalan és esős napra sikerült a kastélymúzeum látogatást időzíteni. Még jó, hogy volt a környéken ilyen látnivaló és a napunk nemhogy nem veszett kárba a zuhogó eső bámulásával, hanem a lehető legtartalmasabban tudtuk kihasználni a délutánt.
Az emberek egy kicsit ódzkodnak a múzeumoktól, már a szó hallatán is, gondolom sokaknak tényleg csak az unalmas festménykiállítások jutnak az eszükbe. De manapság azért már változott a helyzet múzeum-fronton. 
Úgyhogy most megmutatom neked, hogy mi minden lehet múzeum, és hogy mennyire érdekes is tud lenni. Számomra is érdekes felfedezés és kellemes élmény volt a kastélymúzeumban tett látogatásunk.

A Helikon Kastélymúzeumhoz nem csak maga a kastély tartozik, hanem egyéb kiállítások is megtekinthetőek. Gondolom mondanom sem kell, hogy mindegyik kiállításnak külön belépődíja van, bár van egy kombinált jegy, ami sokat segíthet. Ha mindent meg akarsz nézni, akkor elég húzós lehet az ár, ... . Viszont ha azt nézed, hogy sok különféle kiállítást tekinthetsz meg és akár egy egész esős délutánt kellemesen és hasznosan eltölthetsz (persze a napfényes meleg napokon is szívesen lát a múzeum, nem ám direkt megvárod az esőt! :), akkor nem is olyan vészes a belépő. De Te magad is eldöntheted, a Helikon Kastély múzeum honlapján KLIKK IDEI minden szükséges információt megtalálsz! Hogy hol kell keresni a kastélyt, hogy milyen  kiállításokat lehet megnézni, a nyitvatartást, a belépőjegyek árát, stb. S mint láthatod, van egy kombinált jegy is, amivel minden kiállítást megtekinthetsz. És nem ennek az ára volt bosszantó számomra, hanem a fotójegyé. Hihetetlenül, pofátlanul magas árat kellett fizetni azért, hogy egyáltalán tudjak fényképezni... Szörnyű, hogy még ezért is fizetni kell, hogy megörökíthesse az ember azt, hogy ott járt. No mindegy...
Nem sajnáltam a pénzt arra fránya fotójegyre, csak hogy legyen pár emlékképem, hogy ilyen helyen is jártam. Így most Neked is meg tudom mutatni, hogy milyen is volt a kastély és a különböző kiállítások. A mindenre jogosító szuperkombi jeggyel a zsebünkben el is indultunk a felfedező utunkra.

Főúri életforma. Helikon könyvtár
Ezt a kiállítást a kastély épületében lehet megtekinteni. Igazából ez nyújtja azt az érzést és élményt, hogy magát a kastélyt nézed meg. A kastélyt tehát nem csak kívülről lehet megcsodálni, hanem bent a kiállítás révén ízelítőt lehet kapni arról, hogy milyen is lehetett anno úri életet élni. Ennek a kiállításnak az élményeit a kastélyos élménybeszámolóban KLIKK IDE részletesebben is megtekintheted.


Pálmaház
Mire végigértünk a kastélyon pont elállt az eső. Mintha a jóisten tudta volna, hogy a pálmaházat csak esőmentes időben fogjuk megnézni. És igaza is volt. Így, hogy nem esett az eső, gyorsan mentünk is, hogy megnézzük a pálmaházat. Ez már a kastélytól egy kicsit távolabb található, de a táblák és a térkép, amit a belépőjegyhez adnak segít és mutatja az irányt, hogy hol kell keresni a látnivalót.
Mint láthatod kívül nagyon szép mediterrán kert van. Kaktusz kaktusz hátán (a kedvenceim :), pozsgás csodák, és tüskés szépségek gyönyörű kert formába rendezve.
Csak ámultam és bámultam a nagyságukon, a szép egészséges formájukon és a különlegességükön. Én is szeretnék egy ilyet otthonra.... nagyon tetszik! No de télen vajon hova teszik ezeket?? Mert ugyebár a magyar évszak-kombináció a "tél" tagjával nem épp kaktusz-kompatibilis. Nekem is ez az állandó problémám, hol aludjon a kaktusz 3 hónapon keresztül.... Hát igen...az a téli-kert, szívem vágya... s a kaktuszok jóbarátja.... Talán majd egyszer nekem is lesz olyan, talán...

És itt bizony volt is egy. Nem is akármilyen, haaatalmas.  Jó nagy télikert! Avagy pálmaház, ugyebár ahogy hivatalosan hívják. Alig vártam, hogy bemenjünk, és megnézhessük, hogy milyen szép és különleges növények érzik jól magukat ebben a házban.
És voltak biza szép és különleges növények. Volt amit felismertem, volt amit még soha életemben nem is láttam. Szeretem a növényeket....

...főleg a kaktuszokat! Ez már egy másik, sokkal kisebb üvegház a másik mellett, de ez valami csoda. Kaktusz áradat! Ennyi gyönyörűséges szép kaktuszt egy helyen még nem láttam. Egyszerűen nem tudtam, hogy hova nézzek, és hogy mit fényképezzek. Szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb kaktuszok. Mindkét oldalon jóóó hosszú kaktusz-kert, mely nyomokban pozsgásokat is tartalmazott.  




A 2012-ben megnyílt pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.
A Festetics-kastély parkjában álló pálmaházat 1880-ban Gróf Festetics (II.) Tasziló építtette a francia H. Cels tervei alapján. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. Eredetileg a kastély nagyméretű pálmáit és dézsás növényeit gondozták itt – „növényszanatóriumként“ szolgált.
Az 1993-94-ben jelentős felújításon átesett pálmaház és a hozzá tartozó kéthektáros kert közel 20 év után kapott adottságaihoz méltó funkciót és nyílt meg 2012-ben.
A trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait bemutató gyűjteményes látványkertnek több célkitűzése és funkciója van. Működése révén a látogatók betekintést nyernek távoli földrészek különleges, sok helyen már pusztulófélben lévő, védelemre szoruló növényvilágába. A ritkaságszámba menő virágcsodák mellett olyan haszonnövények is testközelben láthatóak, amelyeket nap mint nap használunk, de élőben jellemzően alig néhányan láttunk. A kakaó, a cukornád vagy a kávé bemutatásával is a környezettudatos gondolkozásra, a természeti értékek iránti fogékonyságra, a környezetkímélő gazdálkodás fontosságára irányítja a látogatók figyelmét az új projekt. A növényritkaságok, egyedi kertészeti megoldások bemutatásával az ide látogatók és főként a környék kertkultúrájának megújítását, gazdagítását is céljának vallja a létesítmény.

A pálmaházi, közel 200 darabos pluméria hibridanyag Európa második legnagyobb gyűjteménye. A trópusi hibiszkuszanyag 400 hibridről 500 hibridből áll, szintén az elsők közt van Európában, csupán néhány elzárt, közönség előtt nem látogatható magángyűjtemény előzi meg. Az üvegházi gyűjtemény egyéb anyaga is folyamatosan bővül.



Engem lenyűgözött. Persze ehhez szeretni kell ezeket a növényeket. És aki tudja, hogy a mendemondák ellenére milyen nehéz egy kaktuszt tartani, sőt életben tartani (én már tudom), az értékeli ezeket a különleges szépségű növényeket.
Akárcsak bent, úgy kint is felettébb érdekes és különleges élmény volt növény-gyűjteményt megtekinteni. Még úgy is, hogy a végére a felhők újra pityeregni kezdtek. Tán a jóisten látta, hogy már végeztünk és már nem tudta tovább feltartóztatni az esőt. 
Ami már nem is volt olyan nagy baj, mert mentünk is a következő kiállításra, ami már esőmentes fedett helyiségben volt.


Hintókiállítás
Érdekes és különleges kiállítás... a hintókiállítás. Az ember azt gondolná, hogy mit lehet már pár hintón nézni, és mitől lehetne már érdekes egy ilyen kiállítás, és hát elsőre én is így gondoltam. De nézd csak meg az ízelítőt és Te is csodálkozni fogsz, hogy mi mindent gyűjtöttek össze. És hát... lovas nemzetség révén végül is nem kell csodálkoznunk ezen.
Ahogy belépsz  a múzeumba hintó, lovaskocsi, szán, mindenféle és fajta közlekedési eszköz, amit csak a ló segítségével lehet rendeltetésszerűen mozgatni.

A hintókiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye.
A mai hintómúzeum épülete a keszthelyi Festetics-uradalom központjának istálló-kocsiháza volt. A kastély 1883-1887 közötti utolsó nagy bővítésével egy időben építtette Festetics (II.) Tasziló. A földszinten tartották a család mindennapi közlekedéséhez igénybe vett lovakat, kocsikat, hintókat és szánokat. Az emeleti részen a lovászok és a kastély személyzete volt elszállásolva.
1945 után néhány évre a katonaság vette birtokba az épületet, majd ezt követően az akkori városi tanács tulajdonába került, amely különböző vállalatoknak adta bérbe az egyes termeket. Az évek során az épület állaga nagymértékben leromlott. Az eredeti állapot visszaállítását megcélzó felújítás 2004 januárjára készült el, ekkor nyitotta meg kapuit az épület az állandó kiállítással együtt.

A kiállítás anyagát nagyrészt a 18-19. század főúri életformájához kapcsolódó lóvontatású járművek gyűjteménye alkotja. A tervszerűen végzett restaurálási, felújítási munkáknak köszönhetően eddig 54 darabot (ebből 9 szánt) sikerült felújítani és a kiállítótérben történő elhelyezésre alkalmassá tenni. A kocsik és hintók jelentős része egy osztrák magángyűjtő, Werner Gustergyűjteményéből származik, aki felajánlotta őket a múzeumnak, így most már a Helikon Kastélymúzeum tulajdonában vannak. A további saját szerzemények mellett más múzeumoktól kölcsönzött tárgyak is láthatók.

A kiállított anyag Európában is jelentős gyűjteménynek minősül, és sokszínűségével kiemelkedik a különböző hasonló témájú gyűjtemények közül. A kiállítás tematikája úgy került kialakításra, hogy a látványosság mellett történeti áttekintést is adjon a fogatolás világából. A kiállított darabok bemutatják a kocsik és hintók műszaki, technikai fejlődését, és betekintést adnak a kocsi- és hintógyártás fénykorába. Kiemelten hangsúlyozza a kiállítás a magyar kocsizás és fogatkultúra kialakulását, amely meghatározó szerepet töltött be egész Európában. Emellett a gyűjtemény bevezet Nyugat-Európa országainak fogatolásába is.
A kiállítás érdekessége, hogy több híres történelmi személy tulajdonából származó kocsival, hintóval is találkozhatunk, példáulMária Valéria főhercegnő utazó kocsijával, Ferenc Ferdinánd park kocsijával, valamint Rudolf trónörökös homokfutójával.
A kocsik és hintók mellett egyedülálló a lovas szánokból álló gyűjtemény, amely jelentős darabszámával és sokszínűségével átfogó képet ad a kor főúri életformájához kapcsolódó téli közlekedési szokásokról.



Szépek, érdekesek, színesek és persze mindegyiknek megvolt a saját szerepe és funkciója. De persze láttunk érdekes és inkább már csúnyának mondható kocsit is, és a giccsparádé sem maradt ki.
Egy külön kis teremben pedig minden olyan eszköz, tárgy és furcsaság látható volt, ami a lóval való foglalkozáshoz kelhetett és kell még ma is.
Külön teremben kerülnek bemutatásra a témához szorosan kapcsolódó, különböző korokból származó fogatos felszerelések, szerszámzatok, valamint a lovagláshoz kapcsolódó eszközök: nyergek, kantárak, lovaglópálcák.
És a kedvencem. Szép ugye? Az ember azt hinné elsőre, hogy ez valami menyasszonyi kocsi, de második ránézésre egyértelmű, hogy nem lehet az, hacsak nem épp halott az a menyasszony, mert hogy ez egy halottas kocsi. 
És a filmekből is ismerős négykerekű.... a postakocsi!
Aranyos, kisasszonyos kocsi...
És bár manapság télen a hóban nem közlekedünk, még hólánccal se nagyon, de régen ez nem volt ekkora nagy akadály, mint ma.... bizony a szánok! Csudálatos egy találmány. 
És a csemege a végére... A gazdag gyerekeknek már akkor is jó dolguk volt... saját lovaskocsi, kicsi kocsi és minden egyéb keréken gurulós "gyerekjáték'. Biztos póni húzta... vagy talán kutya? :)
Még több információ és látnivaló a lovakról, a tartásukról, és persze a versenyzésről...
 Már csak egy élő ló hiányzott, az lett volna az igazi, ha még az is lett volna ott, de nem volt.
Úgyhogy be kellett érnünk azzal a sok-sok kocsival és egyéb kiállítási tárgyak nyújtotta élménnyel. Minden tekintetben izgalmas és tanulságos kiállítás volt. Ha még nem jártál ilyen helyen és nem láttál ilyet, akkor járj nyitott szemmel, megéri.



Vadász kiállítás
Esős délutánunk következő kiállítása a Vadász múzeum. Már hallottam hírét, speciel anya mesélte, hogy milyen fantasztikus a kiállítás itt, és hogy egyszer nekem is látnom kell. No most jött el az idő, úgyhogy kíváncsian vettem az irányt a múzeum felé.

A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.

Fénykorában a kastély a Festetics család jelentős vadászati tevékenységét tükrözte: az épület nyugati átjáróját trófeafolyosónak nevezték és a biliárdtermet is trófeák díszítették. A Kárpát-medence vadjait reprezentáló vadászemlékek voltak a falakon, elsősorban a családtagok emlékeinek idézésére, valamint saját maguk és magas rangú, előkelő vendégeik gyönyörködtetésére. A család birtokain lévő erdők és mezők vadban gazdagok voltak, ami elsősorban a jó vadgazdáknak volt köszönhető. Az országban elsőként – 1806-ban – felsőfokú erdész- és vadászképzés indult Keszthelyen a Festetics (I.) György által alapított Georgikon falai között.
A Festetics család trófeagyűjteménye a második világháború alatt és után eltűnt a kastélyból, bemutatása sajnos nem lehetséges. A főúri vadászatok felidézése nélkül azonban a látogató nem kaphat teljes képet életmódjukról. Ezt a hiányt pótolja a 2008-ban megnyílt állandó vadászati kiállítás olyan trófeákkal, amelyek méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek egyaránt.

Hát igen... sok-sok állatnak meg kellett ezért halnia. És kicsi lelkem elsőre elég nehezen emésztette meg, hogy egy 'hullaházba' jöttünk. Szegény állatok....
A gyűjtemény alapját képezi Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái – melyek között több világrekord is található – szintén a múzeum meghatározó részét alkotják. A múzeum emléket állít a hazai legismertebb vadászoknak is, a kiállított Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviákkal és trófeákkal, valamint ismerteti Szederjei Ákos és Nagy Endre szakmai múltját is.
Szegény, szegény állatok...
Viszont rossz érzéseim és szomorú hangulatom a teljes nagyságú kitömött állatok láttán múlni kezdett. Azért mégis csak szépek, és jó látni ezeket az állatokat ilyen közelről... arról nem is beszélve, hogy minden egyes preparátum egy művészi alkotás is egyben.

Ugye milyen élethű??
S miután megkönnyeztem ennek a sok állatnak a halálát, melyek teste eme nemes célt szolgálja, hogy egy élethű enteriör részeként lelkesen szobroz a látogatók nagy örömére, nem győztem én se betelni a látvánnyal.
Pont ahogy anya mesélte, nagyon jó! Nem a megszokott elrendezés, az állatok egy teljesen újszerű bemutatása... és hogy milyen sokan voltak!
Lent is, fent is, sziklákon, hegyeken....
És egy következő szinten újabb és újabb helyszínek, életterületek vártak és még több állat!
Ez aztán a profi munka!

És hogy így mennyire érdekesebb és izgalmasabb a hősi halált halt kitömött állatokat nézni.

Egyszerűen szuper. Minden elismerésem az alkotóknak.

Egyszerűen szuper ez a hely! Úgyhogy aki biológiát szeretne tanulni, vagy csak más kontinensek állataival szeretne ismerkedni, annak ez ideális hely. 
Főként szorosabb barátságok kötéséhez. :) Hát nem aranyos?.... egy szelfi kedvéért odafigyelt rám!

Ezek pedig egyenest engem vártak! Egy kis ciróka minden állatnak kell.... nem is szaladtak el :)
Élvezetes, minden várakozást felülmúló élmény volt a keszthelyi Vadász múzeum megtekintése. Csak ajánlani tudom mindenkinek, legyen az gyerek vagy felnőtt.


Történelmi modellvasút kiállítás
Mint már többször utaltam rá szeretem a maketteket. Valamiért elvarázsol a látványuk. Látom bennük azt a sok-sok munkát, odaadást és igyekezetet, a precizitást és a hatalmas kreatív erőt, amit ezek a művészi alkotások képviselnek (én már csak tudom... szeretek alkotni és nem vetem meg a sziszifuszi munkát sem). És hogy ez milyen nagy! Bámulatos. És az a plusz, hogy ezt még a technika csodájával is ötvözték, és nem csak hogy látványnak szép, de még mozgó elemek, azaz a vonatok is izgalmassá és mozgalmassá teszik a makett világát. Öröm végigsétálni a kiállítótermen.

A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása látható. A terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1800 épület között 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre H0 (1:87) méretarányban. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült. A bemutatót korabeli tervrajzok teszik teljessé.
Az egykori közös magyar–osztrák Déli Vasútnak állítanak emléket a Semmering – Klamm és aKanizsa – Budapest-Déli pályaudvar terepasztalok. A Semmering a Déli Vasút – Süd Bahn – osztrák része, a Nagykanizsa – Budapest vonal pedig a magyar oldal fő vonala volt. A Semmering vasútvonal legszebb része a Klamm – Semmering szakasz, viaduktjaival és alagútjaival. A világon ez az egyik legnagyobb hegyivasút-terepasztal, amely szemlélteti a magasságbeli különbséget és valamennyi műtárgyat teljes hűséggel mutatja be.
A Zala terepasztal két, egymással összeépített fő egységből áll. A zalai vonalak pályaudvarai, illetve állomásai: Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Zalaszentiván, Zalaszentiván-Kisfaludpuszta, Zalalövő, Őriszentpéter, Keszthely, Badacsonytomaj, Pannonhalma, Sümeg.
Nagykanizsa és Budapest-Déli pályaudvar között Balatonszentgyörgyön, Székesfehérváron, Kelenföldön keresztül vezet a fővonal. Valamennyi pályaudvar fénykorának megfelelő állapotában látható.
Fantasztikus! És még felülről is rá lehet látni!  Csak gratulálni tudok a megálmodójának, a kivitelezőnek és minden lelkes építőnek, aki hozzájárult, hogy megépüljön ez a makett-világ.
A csarnok közepén végigfut a Nürnberg elnevezésű terepasztal, amely a Schwarzwaldot (Fekete-erdőt), Nürnberget, Bad-Schandaut (egykori keletnémet-csehszlovák határátkelő) és egy közép-európai stílusú várost modellez. A Fekete-erdőben és Nürnbergben téli, havas vidéken, míg a terep többi részén őszi tájon futnak a vonatok. A Nürnberg terepasztal állomásai: Triberg, Nürnberg, Bad-Schandau, Sebnitz és a közép-európai város.

A pályaudvarok az eredetiek hasonmásai. A legnagyobb állomás Nürnberg 26 vágánnyal, a legkisebb Őriszentpéter 3 vágánnyal. A közép-európai város 9 vágányos főpályaudvarból, konténer teherpályaudvarból, forgalmi telepből és 21-állásos körfűtőházból, valamint kapcsolódó létesítményeiből áll.

Engem lenyűgözött a látvány, és nagyon örülök, hogy még pont be tudtunk nézni zárás előtt. Kár lett volna kihagyni, és ha neked is tetszett és érdekelnek a makettek, akkor előbb-utóbb ezt látnod kell!

Ez volt a Helikon kastélymúzeum nyújtotta kiállítások tárháza. Persze egy személyes látogatás alkalmával még többet láthat az ember és élőben mindig szebb és jobb. Úgyhogy remélem tetszett az ízelítő, és ha legközelebb Keszthely felé jársz, akkor nem mész el szó nélkül a kastély mellett.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése