Élménytérképem !!!

2014. július 6., vasárnap

Nagyvázsony - Postamúzeum


Postamúzeum és a templom
A nagyvázsonyi Kinizsi vár tőszomszédságában találni a Postamúzeumot (szinte ugyanazt a címet kell keresni, mintha a várhoz mennél). Ha még nem olvastad volna a várlátogatásról szóló élménybeszámolót, akkor elmondom, hogy a múzeumban lehet külön menni és jegyet venni, de ha bemész a várban, akkor kombinált jegy vásárlásával is meg lehet nézni a múzeumot, és nem csak ezt, hanem a másikat is.

De többet, szebbet, jobbat és biztosabbat a  honlapon találsz KLIKK IDE.
Szóval a múzeum ott volt abban a fehér parasztházban. 3 helységben a távközlési múltjáról, az akkor eszközökről voltak kint tárgyak, képek, leírások, stb.
Sajnos ebben a múzeumban még fotójegy mellett sem szabadott fényképezni. Mindent a szemnek, semmit a gépnek. Igazából nem értettem... és tán ma s értem, mert hogy a neten szinte mindegyik helységről szebbnél szebb fotókat találni. Viszont töredelmesen bevallom, hogy itt-ott csak úgy magától elsült a gépem :) Biztos ő is nagyon szerette volna, ha lesz valami emlékbe, úgyhogy önállósította magát. De hát irányítás nélkül valóban semmitérő képeket készített. A netes képek társaságban akkor ezt is megmutatom. Viszont ha tényleg érdekel és mindent szeretnél jobban látni, akkor el kell menned személyesen a múzeumba.

Az egyik szobában szekrény méretű távkapcsoló rendszerek voltak, amik régen telefont és telefont kötöttek össze, meg afféle óriás telefonáló és telegrafáló műszerek. És hihetetlen, de még működőképesek!



És hát nem sok kép lett, nem is szabadott, de látod az a Miki egeres telefont az asztalon? Az volt azt hiszem a legszenzációsabb számomra az egész kiállításban. 
És még működött is! A nagy szekrény-kapcsolórendszer a két telefont összekapcsolta és lehetett beszélni!
A másik szoba... itt a még régebbi információ közlési módszerekről volt szó, mint lovasfutár, a postakocsi, a posta.

És Te tudod, hogy mi az a tantusz? És hogy mit jelent az, hogy "leesett a tantusz"? Ha nem, akkor látogass el Te is ebbe a Postamúzeumba és biztosan választ kapsz rá, meg még talán láthatod is! De ha tudod, akkor se hagyd ki, mert nagyon sok érdekes dolgot lehet nem csak látni, de megtudni is.
De a legérdekesebb gyűjtemény a középső teremben volt, ahol bejönni is lehet, meg ahol az árgus szemekkel figyelő jegyszedő néni is ült. Az óriás faxgép mellett itt telefonokból is volt egy szép gyűjtemény, a régiektől egészen a napjainkig. A néni viszont tudott is ám sok érdekes dolgot mondani, amikor kérdeztünk! 
És még egy érdekesség... a kerteben helyezték el ezt a telefonfülke-elődöt. Ki lehet próbálni, persze leginkább csak a méretes kagyló emelgetést, sajnos vonalat nem találtam.

A Postamúzeum mellett található egy templomocska is. Eléggé kicsi... Ez az Evangélikus egyház, avagy Nagyvázsonyi vári templom.
A nagyvázsonyi evangélikusok 1681-ben kapnak templomépítési engedélyt. Első templomuk ezt követően el is készül a vár területén, amit 1795-ig használnak. Ekkor gr. Zichy Károly a vár melletti telket adományozta az evangélikus gyülekezetnek, amelyen 1796-ban felépült a ma is látható templom, akkor még toronnyal és fazsindellyel fedve. 1863-ban tűzvész pusztította a templomot, két harangja is tönkrement.
1873-ban vásárolták a templom orgonáját, amelyet korábban az 1820-as években készült. A templom tornyát 1904-ben statikai okokból le kellett bontani. Az 1970-es években a vár feltárása és felújítása kapcsán , hogy stílusában a várhoz hasonuljon, a templom eredeti barokk berendezését eltávolították, és a jelenlegi puritán kovácsoltvas berendezési tárgyakra cserélték.
1714–1718 között a nagyvázsonyi evangélikus gyülekezet lelkésze, a neves pietista teológus és pedagógus, Szeniczei Bárány György volt. Ő fordította le magyarra az első pedagógiai szakkönyvet, A. H. FranckePedagogia című művét. Az általa, Nagyvázsonyban alapított iskola az első teljesen magyar oktatási nyelvű intézmény, amelyet a nagy polihisztor Bél Mátyás is ajánlott ismerősének. 1716-ban Nagyvázsonyban született fia, Bárány János a későbbi dunántúli evangélikus szuperintendens, aki 1756-ban a konfirmációt a Dunántúlra nézve bevezette.

De azért benéztünk... volna.. ha lehetett volna jobban ...
Úgyhogy a gépre bíztam, hogy benézzen. Egy felettébb egyszerű templom, ahogy az evangélikus templomoknál lenni szokott, se arany, se dísz, se giccs, csak egyszerű letisztult kép.
Ha téged is érdekelnek egyéb látnivalók Nagyvázsonyból, akkor ajánlom a múzeumokat is megtekintésre. Sok érdekes információval és látottakkal lehet gazdagodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése