Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. július 7., hétfő

Révfülöp - Ecséri templomrom


Ecséri templomrom

Révfülöpön két templomrom is található. Az egyik a Fülöpi, amit a község központjában találni (Ha még nem olvastad azt az élménybeszámolót, akkor itt megtalálod KLIKK IDE.). A másik pedig az Ecséri templomrom, amit a község szélén lehet megtalálni. Nem mondom, hogy a barna tábla mutatja az utat, ha a főúton mész, mert már nem emlékszem, úgyhogy az a biztos, hogyha kielemzed a térképet.

Készítettem neked egy kis segítséget, amin láthatod, hogy nem is olyan bonyolult megtalálni a templomromot.
S ha eljutsz a kijelölt helyig, akkor ez a látvány fog fogadni. Ez a templomrom egy kicsivel nagyobbnak tűnik, mint a Fülöpi, és nagyobb is! Szabadon látogatható rom, olyannyira, hogy még parkolójegyet sem követel senki, egyszerűen csak meg kell állni itt a füves rétecskén, és pár lépéssel odébb már be is lehet venni a templomromot.
Sajnos csak ez az egy nem túl jó állapotú, minőségű és kevésbé beszedés tábla várja az érdeklődőket.
Úgyhogy egy kicsivel többet olvashatsz itt:
Révfülöp szélén találjuk a középkori Fülöp falu XIII. századból származó vörös homokkőből emelt, szépen faragott félköríves kő bélleletes kapujú templomának romjait. Ez a Ecsérpusztai templomrom. A műemléket 2000-2001-ben újították fel.

Az egyhajós, valószínűleg síkfödémes, egyenes szentélyzáródású román stílusú építmény maradványait a műemléki hivatal 1953-ban konzerváltatta s a templom falai a diadalívvel és a felette emelkedő oromfallal együtt majdnem eredeti nagyságban láthatók. Az impozáns, eredetileg is háromajtós, íves, keletelt szentélyű, előcsarnokkal, sekrestyével és ossariummal (csontházzal) épített egykori templom jelentős emléke az Árpád-kori magyar építészetnek. 
Ecsér középkori falu volt, melynek első említése egy 1082. évi – hamisított – oklevélből ismert. Papjáról 1333-ban, egyházáról 1353-ban keltezett oklevelek tettek először említést. A török a XVI. században felégette, s pusztulása után már nem népesítették be újból, s temploma is elpusztult.
1962-ben Sz. Czeglédi Ilona régész irányításával feltárták az egykori falut és templomromját, majd a következő évben az utóbbit, Koppány Tibor tervei alapján az Országos Műemléki Felügyelőség konzerváltatta. Újabb felújítására a millenniumi program keretében 1999-2000-ben került sor.

Egész mutatós, nem de bár?

Bementünk, megnéztük az ódon falakat. Túl sok látnivaló itt sincs, viszont azokkal a boltívekkel érdekes a felépítése. És körbejárni is kicsivel tovább tart, mint a Fülöpit.


A bátrabbak és épp nem miniszoknyában lévők még meg is mászhatják a kőfalakat. Mutatom... kisgyerek koromban felmásztam oda, mert hogy erről odahaza egy fénykép is árulkodik. Azóta nem sokat változott a templomrom. Úgy tűnik, hogy sikerül a templomromnak ezt az állapotát megtartani.
Körbe is sétáltuk...


Majd elégedetten távoztunk. Talán már tudod, hogy van egy szép gyűjteményem a templomromokról is, és hát bizony ez is benne van, úgyhogy egy újabb 'trófea', és Neked pedig egy újabb élménybeszámoló.
Remélem tetszett, és Te is szeretnél ilyen helyekre is kirándulni, akkor a Révfülöpi templomromokat mindenképp ajánlom, főként ezt az Ecsérit.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése