Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. július 8., kedd

Csobáncközi templomrom


Avagy Csobánci "Rossztemplom"
A Csobáncközi templomromot a legkönnyebben úgy tekintheted meg, ha elmész megnézni Csobánc várát. Ez a legtutibb! Mert ha a várromhoz mész fel, akkor elkerülhetetlenül elmész a templomrom mellett is (főleg ha Gyulakeszi irányából közelíted meg).  Ha pedig csak a templomrom kedvéért jönnél erre, akkor bolond lennél kihagyni a várrom sokadik megtekintését, hiszen azt a látványt és élményt, ami a várnál vár, nem lehet megunni!

Úgyhogy ha még nem olvastad volna a Csobánci vár élménybeszámolóm, akkor KLIKK IDE és megteheted, és abban megtudhatod azt is, hogy miként lehet eljutni a templomromhoz is.
Szóval ha elolvastad a másik leírást, és eljutottál igáig (lásd kép az épületről), akkor ez az! Ez a Csobáncközi templomrom, avagy "rossztemplom"! Kicsit furcsa, mert elsőre nem sikít, hogy ez egy történelmi emlékkel rendelkező régi-régi épület lenne. Előbb feltételezné az ember, hogy valaki nem fejezett be egy építkezést, vagy valamikor leégett a ház, mint sem hogy egy templomrom legyen. Pedig az! Második ránézésre azért már gyanús lehet az érdeklődőbb és szakavatottabb szemek számára.... mégiscsak érdekesek azok a kövek, amiből és ahogy a falat kirakták.
A Csobánc várához felvezető út mellett, a hegytető alatti nagyobb fennsíkon találjuk a középkori Csobáncszög falu egykori templomának romjait. A „rossztemplom”, ahogy azt általában ismerik, egyhajós, félköríves szentélyű kőépület volt, déli oldalán félköríves kis ablakokkal, nyugati homlokzatán pedig kapunyílással. A templom alaprajza és formája után ítélve a XIII. században épülhetett. Magáról a faluról ebből az időből még semmit sem tudunk. A környék története alapján feltételezhetjük, hogy a XII. században települt, amikor az egyre fokozódó szőlőművelés a hegyek magasabb pontjait is birtokába vette már. A XV. században egy ideig a Gersei Pethők birtoka volt, a török időkben pedig a várhoz tartozott és földesurai a Gyulaffyak voltak.

És ha a templom mellett található kitaposott ösvényen elindulsz felfelé, akkor onnan látni ilyen formában a templomromot.

Ha még feljebb mész, akkor sajnos már ennyit sem látni. Úgyhogy ennyi a "Rossztemplom".
Egyébként ha nem az általunk is bejárt úton közelíted meg, hanem a másik irányból (Diszel irányából), akkor is csak a zöld sáv turistajelzést kell követni, és addig kell haladni az úton, amíg bele nem botlasz ebben az épületbe. 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

 1. Kedves Kinga!

  Nagyon pontosnak tűnik a leírásod, köszönjük szépen, élmény olvasni!
  Mi most megyünk oda nemsokára és nagyon remélem, hogy hasonló szépségeket fogunk látni mint Ti.
  Esetleg meg tudnád mondani, hogy a Rossztemplomtól körülbelül mennyi idő felérni a csúcsra? Szeretnénk elcsípni a napkeltét...

  Üdv.: Ádám

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ádám!
   Én köszönöm a kedves szavakat, és azt hogy az én írásomat részesítetted előnybe az informálódáshoz. Bár az élmények és részletei egyre távolabbiak és egyre kevesebbre emlékszem, de ha a képek segítségével tudok, akkor szívesen segítek. És most tudok is! A 2014-es kiránduláskor anyukámmal jó ráérősen haladtunk (bámészkodtunk és fényképeztem mindent), s így kb. 20 perc alatt értünk a templomromhoz, és onnan azon az úton, amit a térképskiccem mutat (a vár bejegyzésénél!) úgy kb. 30 perc alatt értünk fel a várromhoz. A 2016-os kiránduláskor akkori társammal egy kicsit tempósabban haladtunk, és úgy a romig kb. 20 perc és onnan a várhoz szintén 20 perc alatt fel is értünk. DE ez csak arra az útvonalra vonatkozik amin mi mentünk!(lásd a várhoz tartozó bejegyzéseket!)
   Remélem, hogy tudtam segíteni, és még időben!
   Üdv. Kinga

   Törlés