Élménytérképem !!!

2014. július 13., vasárnap

Herend - Porcelánmúzeum


Herendi Porcelánmúzeum
2014-es több napos Balaton környékén tett kirándulásunk során a hazafelé vezető utunk Herenden vitt át. És ha már Herend, akkor kár lett volna kihagyni a híres nevezetes Herendi Porcelánmúzeumot, úgy hogy be is terveztem pár órás időtöltésnek.

Nagyon egyszerűen meg lehet találni a múzeumot. A cím azt mondja, hogy itt van: Herend, Kossuth Lajos utca 140. Viszont kocsival a legegyszerűbben úgy találod meg a helyes utat, hogy a 8-as főútról Herendre bekanyarodva az első jobbos kanyarnál befordulsz, és az már visz is a múzeum látogatóknak fenntartott nem is kicsi parkolóba.
Itt lehet megállni mindjárt a múzeum-komplexum előtt. Mert hogy itt nem csak egy épület és egy múzeum található, hanem itt van a gyártás, a külön múzeum, a minimanufaktúra, emellett még bolt, és kávézó is található.... egy egész kis negyedet hoztak létre.
Az út ezen a lépcsőn visz fel.
S ezen a téren lyukadunk ki. Ha szeretnél még több információt megtudni, akkor ajánlom figyelmedbe a honlapjukat ITT. Egészen különleges, akár csak ez a hely. Középen található  ez az egészen modern tér. Ott a háttérben, a fehér épületben van a múzeumi rész. 
Míg ezen a képen.... az az érdekes és egyedi bejárat a gyárhoz tartozik. Ott sajnos nem is mehettünk be. Se mi , se más, csak a dolgozók.
 És a minimanufaktúra épülete. Ott lehetett a belépőket is megvenni.
Ezen a másik oldalon voltak a boltok, üzletek és a kávézó.
A jegyváltás után a múzeumot néztük meg először, mivel a minimanufaktúrába csak vezetéssel lehet bemenni, és bizony meg kellett várnunk a következő turnust. De nem baj, mert addig megnéztük a kiállításokat a múzeumban.
Hát igen... hamar leragadtam mindjárt az elején. A bejárat mellett érdekes és szórakoztató dolgok voltak. A hatalmas plazmatévé méretű digitális rajzasztalon kívül ez a mágneses puzzle is az unatkozó vendégek időtöltését szolgálta. Nem mintha unatkoztam volna, de egyszerűen nem tudok ellenállni a puzzle kihívásoknak.
Úgyhogy kicsit rakosgattam mielőtt bementünk,... egy kicsit miután kijöttünk... és voala.... ki is raktam. És nem a kép kirakása volt az igazi kihívás, hanem azoknak az erősen mágneses lapocskáknak a felszedése a mihaszna szépségesen hosszú körmeimmel. Hát igen... a lapos elemek 'felkaparása' ... akárcsak a pénzérme felszedése... nem a hosszú műkörmök erőssége.
És a múzeum... Először a földszinten az égetőt néztük meg.
A fantasztikusan lenyűgöző falfestményen kívül, ami a porcelán tárgyak készítésének fázisait ábrázolta, néhány eszköz volt még látható....
.. no és mi más, mint egy hatalmas nagy kemence! 
Mondom hogy hatalmas volt! Be lehetett menni! 
Épp annyi hely volt, hogy körbe lehetett járni és minden irányból megnézni... a kemencét is... és csodálatos falfestményt is, minden más maga a kemence volt. Mintha az épületet építették volna a kemence köré és nem a kemencét az épületbe. Nagyon érdekes volt.
Egy emelettel feljebb pedig az igazi látnivaló, a porcelánok! Persze azért, hogy most képekben is meg tudjam mutatni, ja meg hogy legyen némi emlékem, hogy ott jártam, fotójegyet kellett venni. Nem volt olcsóság, de pont itt ne akartam volna fényképezni! És nem azért, hogy mintákat, vagy ötletek lopjak... mert ilyet otthon úgy se tud senki se csinálni,... más meg jobb ha mégse próbálja, mert ez Herend öröksége és büszkesége. És elnézve azt a sok-sok gyönyörűséges porcelánt, legyen az tányér, váza, csésze, tálca... jobb is ha ezt a herendiek csinálják továbbra is.
Remekművek a vitrinekben....
..étkészletek az asztalon...
...vázák a polcokon...
És az egyik szebb mint a másik. Herenden készülnek azok az igazi szép díszes mintás porcelánok és étkészletek. 
Amikor itt voltunk még nem láttuk a Zsolnay negyedet, de azóta azt is sikerült megtekintenünk (ha még nem olvastad volna... ITT megtalálod), és el kell hogy mondjam, hogy Herenden sokkal többet-jobban-szebben mutatják be az étkészletek és a díszek forma- ,minta- és színvilágát. Aki ezt várja egy porcelán múzeumtól, annak a Herendi ajánlott megtekintésre az első körben ... azt másodikban a Zsolnay is, vagy a Hollóházi, csak hogy legyen viszonyítási alap.) 
Minden vitrinben és üveg mögött szebbnél szebb porcelánok, teás étkészletek.
Még fekete is! Nekem ez tetszett a legjobban.
És ahogy a színeken, úgy a méreteken sem spóroltak. Legalább is megmutatták, hogy megy ez nagyban is. Ez aztán a váza!
És azt hiszem, hogy ez a csoda is díjnyertes és egyedi darab.
Szobrocskák, figurák és mindenféle dísztárgy terén is nagyon változatos a paletta.
És ebben a vitrinben voltak azok a porcelánok, amiket hírességeknek, külföldi nemeseknek, pl. az angol uralkodóknak is készítettek. Legalább is egy-egy példa és másolat arról, hogy mi minden került külföldiekhez és gazdagokhoz.
Amúgy ezen nem csodálkozunk, mert amilyen áron jelenleg a herendi porcelánok futnak az a magyar átlag ember számára megfizethetetlen. Itthon ezt csak a felső tízezer engedheti meg magának, azon túl meg a külföldi piac tudja megfizetni (láttunk is ázsiai turistákat, akik simán vásároltak a kinti márkaboltban, ahol bizony nem volt 5-jegyű számnál kisebb tétel.)
És a végén a tányér 'hadsereg'. Minden egyes tányér egy-egy mintát mutatott be.Voltak ismertebbek és kevésbé ismertek, ahogy a megszokott mintákon át a modern vonalvezetésig sok minden. Az akkor épp ott 'őrködő' néni el is mesélte kérdésünkre, hogy hogyan tudják a mintát mindig ugyanolyanra megcsinálni. Téged is érdekel?? Akkor ajánlom, hogy személyesen a porcelánok varázsa mellett járj utána Te is.  
A földszinten volt még egy kisebb múzeum az Unicum atyjának és múltjának, történelmének szentelve.

És a földszintről lehetett kimenni az épületek között található udvarra is.
Nagyon szép kis udvar. Innen nézve az épületnek és az udvarnak is kastély hatása van.
És miután megnéztük itt amit lehetett mentünk is a minimanufaktúra megtekintéséhez ebbe az épületbe. A körbe vezetés időre indult, és mint említettem ezt csak vezetéssel lehet megtekinteni.
Az előtérben, ennél a vitrinnél gyülekeztünk. És amíg megérkezett minden befizető, addig megcsodáltuk itt is a szebbnél szebb aranyos kis porcelán díszeket.
Vele szemben pedig ott volt az üzlet rész is. Itt lehetett szuvenyír tárgyakat venni. Kifejezetten erre specializálódva apró aranyos kis tárgyak voltak megfizethető áron. Bár én még így is sokalltam az árukat, azért hogy a polcomon porosodjon. De lehet hogy egy ékszernek való medált, vagy hasonló kis mütyürt beszerezhettünk volna. Nem olcsóság ez a herendi porcelán.  
A 'tárlatvezetés' egy mini-moziban kezdődött, ahol egy kisfilmet nézhettünk meg a herendi porcelán múltjáról. Tényleg olyan volt mint a mozi, és a kisfilm is érdekes volt, már csak a popcorn hiányzott. Majd onnan folytattuk utunk az első helyiségbe, ahol a porcelán készítést mutatták meg. A bácsi megmutatta a sablonokat és hogy a sablonok, öntőformák segítségével hogyan tudnak tökéletesen egyforma elemeket készíteni. És nem csak tányér, váza vagy csésze ügyben, hanem mondjuk akár egy bonyolultabb figuránál is. Nagyon érdekes volt. 
Majd a következő asztalnál azt mutatták be, hogy egy több elemből álló figura hogyan nyeri el végleges formáját még az égetés előtt. Ugyebár azoknak a kilógó kezeknek, lábaknak, füleknek, farkaknak valahogy fel kell kerülniük a figurára.
Egy másik helyiségben pedig azt mutatták meg, hogy a díszes tárgyakat, főleg étkészleteknél, hogyan díszítik fel mindenféle virággal, levéllel és egyéb elemmel. De azt is megmutatták, hogy hogyan készülnek a lyukacsos, rácsos porcelánok. Mert hogy ugye azt nem a végén lyukasztják ki. :)
És az utolsó helyiségben pedig testközelről lehetett megnézni, hogy milyen fantasztikus kézügyességgel festik meg ezeket a porcelánokat. Én is ügyes vagyok, de le a kalappal előttük és a remegést nem ismerő kezük, s persze a végtelen türelmük előtt.
Nagyon tetszett ahogy festettek, és amit festettek. A herendi minták valóban nagyon elegánsak és szemet gyönyörködtetőek.

Ez volt a Minimanufaktúra nyújtotta látnivaló.
Ezután még benéztük a kávézóba, mert hogy minden kedves jegyvásárló kap egy kupont, ami egy ingyen kávé elfogyasztására jogosít a kávézóban, ahol azt akár eredeti herendi porcelánból is el lehet fogyasztani. Már csak ezért is bementünk és bevállaltunk egy kávét. A kávézóban is voltak egyedi és különleges porcelán szobrok. 
A sütik viszont nem voltak annyira különlegesek és csábítóak sem, úgyhogy a kávét anélkül fogyasztottuk el.
És hát a kávétól nem voltam nagyon elájulva, de a porcelán csészétől és az azon látható érdekes mintázattól annál inkább. Ez a kis madaras minta már a múzeumban is nagyon tetszett. És amikor még választani is lehetett, hogy milyen mintás csészébe kérem a kávét, akkor persze hogy ezt választottam. De azt valahogy nem láttam a múzeumi porcelán tárgyakon, hogy nem csak madárkák vannak rajta, hanem rovarok és bogarak is. Speciel egy légy volt a csésze aljára mintázva, úgyhogy elég érdekesen nézett ki, amikor kiittam belőle a kávét, és ott figyelt a légy. Azt hiszem, hogy mégse ez a kedvenc színes mintám... majd legközelebb kinézek egy másikat. :)
Ez volt a Herendi Porcelánmúzeum és manufaktúrában tett kirándulásunk. Nekem nagyon tetszett. Nagyon sok szép és különleges dolgot lehetett látni és megtekinteni, és a gyártás bemutatása nagyon közvetlen, informatív és érdekes volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy egyszer ilyet is nézzen meg, mondjuk pont a Herendi múzeumot.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése