Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. július 7., hétfő

Badacsonytomaj - Templom


Szent Imre Bazalttemplom
A templomot még aznap volt szerencsénk megnézni, amikor a Monoszlói Hegyestűt is láttuk. És hogy miért is érdekes ez a a kapocs? Hát mert a templom az onnan kinyert/bányászott kövekből épült. És ha olvastad azt a bejegyzést, akkor talán láttad is, hogy a 'mire is használták fel a köveket' példaképeknél ennek a templomnak a képe is ott figyel. :) Mily szerencse, hogy erre jöttünk, és kiszúrtuk a táblát a főúton.

Európában mindössze két bazaltból épült templomról van tudomásunk.
Az egyik városunkban található. A badacsonytomaji Szent Imre plébániatemplom 1931-32-ben épült Fábián Gáspár tervei alapján. A templom 37 méter hosszú, 19 méter széles, a tornyok magassága 33 méter. A szentélyben levő oltár vörös márványból és fehér műkőből készült. 1981-ben, a félévszázados jubileumra a templomot felújították. Ebből az alkalomból készültek Udvardi Erzsébet nagyméretű táblaképei: Az utolsó vacsora, a Getszemáni éjszaka és Feltámadás.
A felújított templomot és az új oltárképet 1981. november 1-én áldotta meg Lékai László bíboros, esztergomi érsek, aki 1969 és 1974 között a Szent Imre templom plébánosa volt.

Mert hogy tábla mutatja (tudod, az a barna színű az út mentén, ami különféle történelmi értékekkel rendelkező látnivalókra hívja fel a figyelmet), hogy merre is van a templom, és hogy hol kell lekanyarodni a községen átvezető útról, hogy eljuss oda.
Mint látod a fenti képen, mi egy kicsit túlmentünk rajta, mert nem igazán lehetett megállni abban a kereszteződésben, ahol a templom is áll.... úgyhogy sétáltunk egyet.
Az érdekesen kéklő két tornyot nem is lehet eltéveszteni. Bár a főútról nem látszik a templom, de még a tornyok sem, de ha követed a táblát, akkor semmi gond. Nézd csak meg a Google térkép streetview beállítással, hogy vajon látod-e a Bazalttemplom barna táblát. Badacsonyörs felől érkezvén a községbe a második jobbra mutató elágazásnál kell legyen... a hajtű jobb kanyar megtétele után már csak egyenesen kell menni előre, és már ott is a templom.
A templomot igazából csak elölről lehet megnézni. Mindkét oldalán kapu keríti el az épület többi részét.
És belülről is meg lehet nézni... majdnem. A szokásos rácsok itt sem maradhattak el.
Még jó, hogy a gép optikájának ez nem akadály.
Nem tűnt olyan nagynak a templom belülről nézve, pedig kívülről szép nagy templomnak látszik. Érdekes a belső kialakítása. Nem ezt várná az ember, amikor betoppan.
És ha nem lehet bemenni, hát nem lehet bemenni. Végül is a nagyját így is látni, de az oltár azért már messze volt a szemnek, meg  gépnek is.  Ezt a helyszínen készítettem.  Egy kis olvasnivaló Badacsonytomaj templomairól, s a végén pár szó erről a templomról is.
Mivel csak ennyire lehetett körülnézni, ezért elég gyorsra sikeredett látogatásunk. Igazából amúgy is kívülről szép és érdekes ez a templom.

Néztük az épület többi részét is, hogy vajon ott mi lehet, mert hogy kívülről tényleg nagyobbnak tűnik a templom és egész épülete. De hát a kerítés, az kerítés.

A lényeg, hogy volt alkalmunk és lehetőségünk közelről is megnézni a bazaltkövekből épült templomot, és megcsodálhattuk különlegességét. Ha esetleg Te is átutazóban leszel arrafelé, akkor egy kis pihenő erejéig megéri megállni és megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése