Élménytérképem !!!

2014. július 12., szombat

Döbrönte - Szarvaskő vára


Szarvaskő vára
Ajka környékén töltött pár napban a vártúra során nem maradhatott ki a döbröntei vár sem. A Somlói vár izgalmas és kalandos élményei után utaztuk át Döbröntére. Előzetes informálódásaim szerint nem nehéz megtalálni a várat és egyáltalán nem egy kirándulós vár. És ezúttal jól is tudtam.

Tényleg nem nehéz megtalálni. Egyszerűen csak el kell jutni térképpel, GPS-el, vagy nagyon jó tájékozódó képességgel Döbröntére, és ott addig kell menni a község főutcáján, amíg meg nem látni a táblákat. Legyen az a barna táblácska (tudod...ami az út szélén szokta jelezni a történelmi látnivalókat) .... vagy a község tábla...
....vagy a vár információs táblája... Aki nem készül előre...történelem, meg hasonlók,... az elsőre itt elég információt talál.
De ha a táblák nem lennének meg időben, akkor az út szélén parkoló autók árulkodóak lehetnek. Sajna egyéb parkoló nincs, viszont nem is kell semmilyen díjat sem fizetni.:)
Szóval az út szélén szépen leparkoltunk, és hamar meg is találtuk a ezt a táblát. És miután kellően kiveséztük mentünk is egyenest előre a dombtetőre, amerre a kis utacska vitt. Alig pár méter után már láthatóvá is vált, hogy mit is kell keresnünk. A vár romjai ugyanis fent álltak a dombtető tetején. Egy laza kis séta, és már fent is voltunk. 
A gondozott szép zöld dombtető tetején ott ékeskedett a Szarvaskő vára, vagyis a romja és maradványai.

Nagy Lajos király 1367-ben adott engedélyt kedvelt udvari emberének, Himfy Benedek pozsonyiispánnak, hogy kővárat emeltethessen a döbröntei uradalmának területén. A XV. század elejére a nemesi család politikai befolyása lehanyatlott, így a környékbeli földesurak egyre nagyobb területeket ragadtak el tőlük, sőt 1401-ben az a csúfos eset is megtörtént, hogy a Rátóti Gyulaffyak fegyvereseikkel megtámadták és kifosztották az erősséget is. Mivel birtokaik bevétele erősen lecsökkent, maga a Himfy família is a rablólovagok szintjére süllyedt. Leghírhedtebb rablásuk során1464-ben a családtagok fegyveres szolgáikkal megrohanták és kirabolták a Szent Márton-hegyi (Pannonhalma) apátságot is, jelentős értékű kegytárgytól fosztva meg a szerzeteseket. Ezt márHunyadi Mátyás király sem tűrhette, a Himfy család birtokait elkoboztatta és Kanizsai László bárónak adományozta.

Rövidesen visszakerült a garázda Himfyek tulajdonába, akik most a családon belül perelték egymást. Így értesülünk egy 1469-es feljegyzésből, hogy az erősségből éppen kiszorult Lőrinc úr embereivel megtámadta és kifosztotta Döbröntét. 1499-ben Himfy Imre feleségül adta Orsolya nevű leányát Essegvári Ferenchez, aki egyúttal zálogba vette a döbröntei várbirtokot is. A törökkel vívott 1526-osmohácsi csata utáni belháborús időszakban urai igyekeztek megerődíteni, ekkoriban emelték a hatalmas, vastag falú rondellát, aminek lőréseiből pusztító ágyútűz alá vehették a rohamozó ellenséget. 1547-ben még a pozsonyi országgyűlés öt lovas katonát fogadott fel a kicsiny helyőrség létszámának növelésére, de továbbra sem számították a jelentősebb véghelyek közé. Nádasdy Tamás nádorispán 1555-ös jelentésében még épségben említette Döbröntét, pusztulását valószínűleg egy török portyázó csapat okozhatta, később a gazdátlan romok köveit a környékbeli lakosság elhordta. Döbrönte várromjának falait a XXI. század elején részben restaurálták, de még sok részletét a föld mélye rejti.

Láthatóan gondozzák és karbantartják a vár környékét. Vagyis itt nincs gaz, kosz, hulladék, és veszélyes fenevadak... csak a gondozott pázsit és a mutatós várfalak. 
Már ami maradt. Azért a Somlói vár után nyilvánvaló, hogy ez a vár még akkora sincs...a maradványok tekintetében sem. De a bástya szépen megmaradt körfala egyértelműen mutatja, hogy régen a döbröntei dombtetőn is egy elég nagy vár állott. Tán még sok minden a föld alatt van....
Azt hiszem, hogy ennél a várnál a leginkább az tetszett, hogy gondozott és kellemes környezet várta a turistákat. Mint látod még padok is voltak!  
Itt tényleg nem kellett bolyongani és keresni a rejtett zeg-zugokat. Minden ott volt szem előtt.... egy kép előre... egy kép hátra... és szinte már láttál is mindent.
A maga módján ez is célszerű... gyorsan és hatékonyan meg lehet tekinteni a várat. És mivel 'listás' vár... tudod.... szerepel Magyarország legismertebb várai közt... ezért kár lett volna kihagyni.


Alapos körültekintés mellett el lehet időzni legalább egy fél órát, ha nem többet. Persze ha lett volna időnk és még ennivalónk is, akkor akár piknikezhettünk is volna. .Nagyon csalogató volt a gondozott pázsit, a melegen tűző nap, és a padok is.


Jó kis vár. És azért volt rajta mit megnézni, és volt mit körbe járni. És hát... emléktárgy beszerzése itt fent felejtős volt, és a faluban, főleg a feljárat közelében sem láttam semmi biztatót, úgyhogy mi más lehetett volna tökéletesebb szuvenyír, mint pár apró kövecske a az egyik kőfalból.
Ha Ajka vagy Pápa környékén jársz, és Te is nagy vár-vadász vagy, akkor Döbrönte egy kis kitérővel könnyen és gyorsan útba esik. Ne hagyd ki...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés: