Élménytérképem !!!

2014. július 8., kedd

Csobáncközi templomrom


Avagy Csobánci "Rossztemplom"
A Csobáncközi templomromot a legkönnyebben úgy tekintheted meg, ha elmész megnézni Csobánc várát. Ez a legtutibb! Mert ha a várromhoz mész fel, akkor elkerülhetetlenül elmész a templomrom mellett is (főleg ha Gyulakeszi irányából közelíted meg).  Ha pedig csak a templomrom kedvéért jönnél erre, akkor bolond lennél kihagyni a várrom sokadik megtekintését, hiszen azt a látványt és élményt, ami a várnál vár, nem lehet megunni!

Úgyhogy ha még nem olvastad volna a Csobánci vár élménybeszámolóm, akkor KLIKK IDE és megteheted, és abban megtudhatod azt is, hogy miként lehet eljutni a templomromhoz is.
Szóval ha elolvastad a másik leírást, és eljutottál igáig (lásd kép az épületről), akkor ez az! Ez a Csobáncközi templomrom, avagy "rossztemplom"! Kicsit furcsa, mert elsőre nem sikít, hogy ez egy történelmi emlékkel rendelkező régi-régi épület lenne. Előbb feltételezné az ember, hogy valaki nem fejezett be egy építkezést, vagy valamikor leégett a ház, mint sem hogy egy templomrom legyen. Pedig az! Második ránézésre azért már gyanús lehet az érdeklődőbb és szakavatottabb szemek számára.... mégiscsak érdekesek azok a kövek, amiből és ahogy a falat kirakták.
A Csobánc várához felvezető út mellett, a hegytető alatti nagyobb fennsíkon találjuk a középkori Csobáncszög falu egykori templomának romjait. A „rossztemplom”, ahogy azt általában ismerik, egyhajós, félköríves szentélyű kőépület volt, déli oldalán félköríves kis ablakokkal, nyugati homlokzatán pedig kapunyílással. A templom alaprajza és formája után ítélve a XIII. században épülhetett. Magáról a faluról ebből az időből még semmit sem tudunk. A környék története alapján feltételezhetjük, hogy a XII. században települt, amikor az egyre fokozódó szőlőművelés a hegyek magasabb pontjait is birtokába vette már. A XV. században egy ideig a Gersei Pethők birtoka volt, a török időkben pedig a várhoz tartozott és földesurai a Gyulaffyak voltak.

És ha a templom mellett található kitaposott ösvényen elindulsz felfelé, akkor onnan látni ilyen formában a templomromot.

Ha még feljebb mész, akkor sajnos már ennyit sem látni. Úgyhogy ennyi a "Rossztemplom".
Egyébként ha nem az általunk is bejárt úton közelíted meg, hanem a másik irányból (Diszel irányából), akkor is csak a zöld sáv turistajelzést kell követni, és addig kell haladni az úton, amíg bele nem botlasz ebben az épületbe. 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kinga!

    Nagyon pontosnak tűnik a leírásod, köszönjük szépen, élmény olvasni!
    Mi most megyünk oda nemsokára és nagyon remélem, hogy hasonló szépségeket fogunk látni mint Ti.
    Esetleg meg tudnád mondani, hogy a Rossztemplomtól körülbelül mennyi idő felérni a csúcsra? Szeretnénk elcsípni a napkeltét...

    Üdv.: Ádám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ádám!
      Én köszönöm a kedves szavakat, és azt hogy az én írásomat részesítetted előnybe az informálódáshoz. Bár az élmények és részletei egyre távolabbiak és egyre kevesebbre emlékszem, de ha a képek segítségével tudok, akkor szívesen segítek. És most tudok is! A 2014-es kiránduláskor anyukámmal jó ráérősen haladtunk (bámészkodtunk és fényképeztem mindent), s így kb. 20 perc alatt értünk a templomromhoz, és onnan azon az úton, amit a térképskiccem mutat (a vár bejegyzésénél!) úgy kb. 30 perc alatt értünk fel a várromhoz. A 2016-os kiránduláskor akkori társammal egy kicsit tempósabban haladtunk, és úgy a romig kb. 20 perc és onnan a várhoz szintén 20 perc alatt fel is értünk. DE ez csak arra az útvonalra vonatkozik amin mi mentünk!(lásd a várhoz tartozó bejegyzéseket!)
      Remélem, hogy tudtam segíteni, és még időben!
      Üdv. Kinga

      Törlés