Élménytérképem !!!

2017. március 17., péntek

Kőszeg - Jézus Szíve-plébániatemplom

Kőszeg - Jézus Szíve-plébániatemplom
Kőszegi városnéző túránkon a Fő téren a Jézus Szíve-plébániatemplomot alaposabban is megnéztük.
A templom nemcsak, hogy a város Fő erén kiemelkedő helyet kapott, de a külső megjelenése is szemet gyönyörködtető. A megszokott templomokhoz képest ezt inkább hasonlít egy mesebeli kastélyhoz, mint a hagyományos formához. Már csak ezért is jobban meg kellett néznem.
A Jézus szíve plébániatemplom Kőszeg történelmi belvárosában áll, ott, ahol a Várkör a Fő térbe torkollik.
A neogótikus templom Vas megye második legnagyobb temploma a szombathelyi székesegyház után. Ludwig Schönebécsi építész tervei alapján 1892–1894 közt építették a főtéri Korona szálló helyén. Először az egyház újíttatta fel 1936-ban, másodszor az állam 1987-ben.
A háromhajós csarnoktemplomnak csonka kereszthajója van, szentélye sokszöggel záródik. Bejárata fölött emelkedik az 57 méteres torony, amit két fiatorony díszít. Harangjátéka Händel Saul című oratóriumából játszik részletet. A toronyban három harang lakik, melyek közül a két nagyobb kisvárosi viszonylatban hatalmas.
Belül a bejárat fölött tört mellvédfalas karzatot képeztek ki.
Kíváncsiságom nem hagyott... be kellett néznem, hogy lehet-e valamit látni ennek a szép templomnak a belsejéből is. Látván az ajtót féltem, hogy tovább már nem lehet menni.
De szerencsére nem így lett. Az ajtón be lehetett nyitni és a szokásos módszerrel, a vasráccsal védték a templom belső részét. Így viszont még pont lehet látni a lényeget.

 Főleg a fényképezővel. Szerencsére annak nem akadály a rács.
S így láthattuk ezt az érdekes oszlopos kialakítást. S főleg azt az érdekes mintázatot... nem a megszokott egy templomhoz képest.
A belső, úgynevezett polikrom mennyezet-, fal- és oszlopfestés Otto Kott műve. Több üvegablakát helyi családok adományozták. Az ablakok Jézust, Szűz Máriát, Szent Józsefet és több magyar szentet és boldogot (Szent István király, Gizella királyné, Szent Imre herceg, Szent László király, Szent Erzsébet, Szent Margit) ábrázolnak. Berendezési tárgyai közül több darab középkori és barokk; a Szent Jakab-templomból kerültek ide.

Egy kis zoom-zoom és az oltárra is nagyobb rálátásom lett. Érdekes... semmilyen nagy oszlopos, szobros, díszes, giccses oltár nem volt. Egyszerű letisztult formák.
Viszont a díszes ablakok! Ott nem sajnálták a mintát a színeket. Kész mestermű!

Nagyon tetszett a templom formavilága. És azok a fehér kövek, amikből úgy állt össze, mintha legóból építették volna.
 Belülről is nagy templomnak tűnt és kívülről is az épült méretei ezt mutatják.
Főleg, ha még az épület mögé sétáltunk volna. Akkor mi is láthattuk volna, hogy ebből a szögből nézve is milyen különleges templom. De sajna nem láttuk, úgyhogy ezt a képet a netről vettem kölcsön.
Sétánk csak az templom tér felőli oldalára koncentrálódott.
Nagyon szép templom. Úgyhogy ha Kőszegen járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése