Élménytérképem !!!

2017. március 16., csütörtök

Fertőrákos - Püspöki palota

Fertőrákos - Püspöki palota
Soproni kirándulásunk során Fertőrákos felé is utaztunk. És ha már arra jártunk, akkor megnéztük a Püspöki palotát is. Mivel a községet átszelő fő útvonalon található, ezért nem volt nehéz rálelni.
A fertőrákosi kőfejtő irányából közelítettük meg.  Ahogy a közelébe értünk már lehetett látni a kastély-épületet. A cím, hol keresni lehet, 9421 Fertőrákos, Fő utca 158. De tényleg könnyen meg lehet találni, ha az ember végiggurul Fertőrákoson.
A fertőrákosi püspöki kastély (utolsó nagy építtetőjéről nevezik Zichy-kastélynak is) egyemeletes, rokokó homlokzatú, szabadon álló épület belső udvarral. Erkélyes homlokzata háromszög oromzatos. Dísztermét és kápolnáját barokk falképekékesítik, két szobáját pedig rokokó stukkók. A kastély alapvetően a győri püspökök nyári rezidenciája volt, de Győr török megszállásának idején állandó székhelyül is szolgált.
Már a középkorban is udvarház állt itt, ám annak nyomai nem lelhetők fel, mivel a győri püspök és Sopron városának viszálykodása idején, 1311-ben a soproniak lerombolták. A romok helyén felépített kastély - melynek alapjait valószínűleg Draskovics György püspök rakatta le a 16. század második felében - nyújtott menedéket a győri püspököknek, miután a törökök elfoglalták Győrt. A legendák szerint hétszáz méter hosszú alagút vezet a kastély pincéjéből a közeli erdőbe, 
amely menekülési útvonalként szolgált a török kor idején.
A kastély mai formáját a 17. század utolsó harmadától a 18. század közepéig nyerte el három jelentős győri püspök építkezéseinek eredményeként. Széchényi György idejében (1658-1685) jött létre az U alakú épület, amely nemcsak a pihenést szolgálta: a püspök innen irányította Sopron rekatolizálását, és itt fogadta Lipót császárt. Keresztély Ágost püspöksége alatt (1692-1725) a török támadások által elpusztított épületet helyreállították.
A kastéllyal szemközti oldalon egy mini parkocska is volt, ahol lehetőség volt autóval megállni. Így közelebbről is meg tudtuk szemlélni a kastélyt.

Amit viszont nem tudtunk, ezért nem is tartott sokáig nézelődésünk:
Napjainkban a kastély részben berendezve várja a látogatókat. Dísztermeiben és kertjében zenei és kulturális rendezvények, pincéjében pedig borbemutatók zajlanak.
A kastély kiváló helyszínt biztosít időszakos kiállítások, konferenciák, fogadások, esküvők, filmforgatások, koncertek rendezésére. A pince borászati bemutatók, borkóstolók ideális helyszínéül szolgál. A kastély udvara kerékpáros túrázók számára kínál pihenőhelyet.

Úgyhogy mi csak így kívülről tekintettük meg, és főként elölről.minkét oldalán kerítéssel folytatódott, úgyhogy csak az épület kapuján, vagy azon a másik kapun lehetett volna bemenni.

Egy rövid leírást a parkocskában található táblán is lehet olvasni.
Ha szeretnél még többet a történelméről olvasni, akkor a Wikipédián KLIKK IDE, és egy másik hasznos oldalon, a Fertőrákosi kirándulás oldalon, KLIKK IDE, is olvashatsz. Már csak azért is megéri, főleg ez utóbbi megtekinteni, mert hogy a belső termekről is lehet képeket látni! Mivel mi nem tudtuk, hogy be lehet menni, ezért nem is láttuk a belső múzeumi részeket.

A front oldalt megnéztük és szinte már távoztunk is.
Bár azt még láttuk, hogy oldalt egy nyitott kapun talán be lehet menni az udvar felé. De furcsa alakok pakolásztak, és az egész furcsa volt az egész, úgyhogy épp hogy csak megörökítettük a befelé elnyúló kastélyt és már mentünk is.
Kár, hogy nem áldoztunk rá több időt. Így, hogy most már tudom, hogy be is lehet menni, kiállítások is szoktak lenni... és még kertecske is van. A légi-felvételen, amit a Wikipédián találtam, nagyon jól szemlélteti, hogy nem is olyan kicsi ez a kastély.

Ha Fertőrákos felé járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése