Élménytérképem !!!

2017. március 4., szombat

Pécsbánya - Bányató

Pécsbánya - Karolina bányató
Pécs Misina tetőn és a Tubeson voltunk kirándulni. Egy ismerős mondta, hogy nem is olyan messze van egy különleges látnivaló, a pécsbányai bányató. Megnéztem neten, megtetszett és tervbe vettem. És mivel nem terveztünk túl nagy túrát, ezért még ennek a megtekintése is belefért időnkbe.
Miután túl voltunk a kellemes kis túránkon a kilátókhoz (ha még nem olvastad volna a bejegyzést, akkor KLIKK IDE és megteheted) mentünk is, hogy megkeressük azt a bányatavat. A térképet nézve egyszerűnek tűnt. A GPS viszont már nem volt túl nagy barát a tervezéskor. Akart minket vezetni árkon, bokron, úttalan utakon.... olyanon is, amire ember autóval rá se megy. Úgyhogy csak magunkra és a megérzéseinkre támaszkodhattunk. Jobb híján jól járható úton átmentünk Alsógyükére. Úgy tűnt, hogy onnan már majd látnunk kell, amit látni szeretnénk. No de nem volt ilyen egyszerű. A térképen azt az utat választottunk, ami a legközelebb vezetett a bányatóhoz. Legalább is azt hittük... de még azt se sikerült eltalálni. Gondoltuk, hogy biztos, hogy magara kell menni, mert hogy azok a képek, amiket láttam, azok is magasból készültek. Úgyhogy az utca kiválasztása se lett megkérdőjelezve. No de hogy hova lyukadtunk ki! Egy autónyi széles kicsi rossz minőségű utcácskák. És még azt sem láttuk, hogy akkor innen hogyan és milyen rálátásunk lesz a bányatóra. De mentünk. S amikor már nem mentünk, akkor  kérdeztünk. S végül el is jutottunk egy olyan pontig, ahol láttuk, hogy ott van a tó... de még oly messzinek tűnt, hogy a napnál is világosabb volt, hogy egyáltalán nem járunk jó helyen. Kétségbeejtő volt a helyzetünk. Mivel soha nem jártunk ezen a környéken, ezért nem tudtuk, hogy melyik út merre visz, és hogy melyik vinne a tóhoz, legalább is a rálátáshoz kedvező helyhez a legközelebb. 
Fentről láttuk, hogy van ott távolabb egy zöldesebb tisztás tetejű domboldal van. És sejtettük, hogy talán onnan lenne szép rálátás a tóra....de hogy hogyan lehet oda eljutni.... ?!?
Szabolcs megérzésére hagyatkoztam, és megálltunk ebben a buszmegállónak kialakított helyen.
Innen vezetett egy földes-út szerűség lefelé. S bár arra mutatott, amerre a kilátó helyet kerestük volna.... de hogy lefelé?!? Hát nem egy dombról kell majd rálátnunk a tóra?!
Olyannyira nem tudtam, hogy merre és hogyan lehetne jobb, hogy hagytam magam meggyőzni, hogy akkor menjünk ezen az úton végig.  
Bár közönséges mezei földes útnak tűnt, de amiket itt láttunk....
Hajléktalanok szálláshelyeinek tűnő helytől a szemétlerakóig sok mindent láttunk. Nem volt bizalom gerjesztő az út és annak a szakasznak a megtétele. Alig vártam, hogy végre túl legyünk rajta.
Viszont amikor leértünk az út aljára, és megláttam, hogy egy jó minőségű aszfaltos úthoz érkeztünk.... hát hm... nem kicsit pipa voltam, hogy hogy lehet, hogy mi nem találtuk meg ezt az utat.

KÉP

Utólag már látom, hogy egészen Pécsbányáig kellett volna elautóznunk és nem Alsógyükésre. De most már ezt is tudjuk. 
Viszont, ahogy leértünk egyértelműen látható volt, hogy egy kitaposott ösvény vezet felfelé az út túloldalán található dobocskára. Tán az lehet a zöldellő dombocska, amit fentebbről láttunk?
Jobb híján mentünk is. Ki tudja.... lehet hogy pont jó helyen lyukadunk ki!
A kitaposott részen törtünk előre.
Ahogy felértünk úgy tűnt, hogy ott lehetünk, ahova menni szerettünk volna... vagyis a hely, amit távolabbról láttunk.
A zöld dombtető, ami ideálisnak tűnt, mint kilátó-hely a tóra.
Gyorsan kerestük is a tó felé eső szélét. S meg lett!
Innen már sokkal jobb volt a kilátás a bánya-tóra.
Tán mehettünk volna lejjebb is... vagy közelebb a szakadék széléhez.
A külfejtést 1968-ban nyitották meg, és egészen 2004-ig művelték is. A pécsbányai fejtés mérete tíz futballpályányi, közepén egy hatalmas, száz méter mélységű tóval.
A jelenlegi külfejtés rekultiválandó területe mintegy 120 hektár, amely 1200 m hosszúságban és 600 m szélességben terül el.

Sajna mivel már a nap sem sütött, s a korábbi jó időnek nyoma se volt, ezért a látvány sem volt az a lenyűgöző, amit neten láttunk.
Úgyhogy már csak azért is... egy netről kölcsönvett kép. Csakhogy lásd, hogy jobb időben, jobb fényképezővel és egy kicsit jobb helyszínről szemlélve tényleg szép látvány lett volna.
Nekünk most viszont ez jutott. Nem olyan rossz, de lehetett volna jobb is..... ha a napocska is sütött volna...

De most már legalább tudom, hogy hogyan lehet ide eljutni.... legalább erre a pontra, ahol mi is kilyukadtunk.
Mutatom is...

Egy pillanatig még megszemléltünk a domboldal házikókkal tűzdelt látványát. S ott ágaskodott a TV-torony is!
Visszafelé már gyorsabb léptekkel haladtunk.
Amerről jöttünk, arra is mentünk.
A 'kritikus' útszakaszon szinte úgy suhantunk át, még így is, hogy felfelé vitt az út...... csak nehogy ne lássunk még több visszataszító látványt.
A lényeg, hogy ezen az útszakaszon nem fogunk többet jönni és senki másnak sem ajánlom. Van sokkal gyorsabb, könnyebb és barátságosabb útvonal is. Nézd csak meg a fenti térképecskémet.
S szó mi szó örültünk mikor visszaértünk, hogy még az autónk megvolt. S a kevésbé lehengerlő élménnyel mentünk is vissza városba.
Különleges látnivalót láthatunk. Meg is küzdöttünk érte. És persze ajánlom másnak is.... CSAK... jó időben és lehetőleg a barátságosabb úton megközelítve.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése