Élménytérképem !!!

2017. március 16., csütörtök

Sopron - Szent Mihály főangyal templom

Sopron - Szent Mihály főangyal templom
és a Szent Jakab kápolna
Soproni városnéző sétánk során több templomba is benéztünk. De már érkezésünkkor láttam, tudtam, éreztem, hogy ez a templom a város szélén az egyik legszebb lehet a város templomai közül, és meg kell majd nézni. Így is tettünk.
Sajnos a közlekedés Sopronban nem egy álom. Bonyolultnak, körülményesnek tűnt. A templomot is csak GPS segítségével tudtuk megközelíteni autóval. A Szent Mihály templom a Szent Mihály egynirnányú utca végén van.  Ahogy végre az utcában voltunk már messziről lehetett látni a templomot.
A Szent Mihály-templom Sopron legkorábbi plébániatemploma. A kora középkor szokásainak megfelelően a temetőben építették, így az erődített városfalon kívülre került.
A Szent Mihály tiszteletére szentelt templom eredetijét a 13. században román stílusban emelték, és a 15. században gótikussá építették át. Mai alakját a 19. század neogótikus rekonstrukciója formálta. 15. századi szobrot, falképeket is őriz.

Szeretem a hagyományos egyszerű fehér mejelenéstől eltérő templom épületeket. És ez olyan volt!
Majdnem ráfért a templom egy képre... de csak majdnem :)

Mivel nyitva volt a kapu, ezért be is tudtunk nézni. De csak a rácsig mehettünk.
Viszont innen is nagyon jól lehetett látni a templom belső kialakítását. Szép nagy templom az biztos. Ahol már ekkora oszlopok állnak, és nem is kevés... az már a nagy templomnak számít.  
A templom neogótikus berendezését az 1859–1866 közötti helyreállítás idején készítették id. Storno Ferenc tervei szerint. Megőrzött barokk oltárainak képét Altamonte és Troger iskolájának képviselői festették. A templom cintermében őrzött sírkövek között 17. századi, késő reneszánsz munka is látható.

Az előtérben még egy történelmi leírás is ovasható volt. Egy kis zoom-zoom és olvasható a szöveg! Mátyás korabeli templom, úgyhogy érdemes elolvasni.
Nem tartozkodtunk a templomban túl sokáig. 
A templom melletti udvart is szerettem volna megnézni. Főleg, hogy ott egy kápolna is van.
Az udvaron pedig  a keresztút szobrai....
De azért maga a templom épületének látványa sokkal érdekesebb volt.
A gótikus korszak egy magyaroszrági emléke.
A nyugati homlokzaton emelkedő torony alsó szintje jól láthatóan középkori, viszont a bejárat béllete és kerete 19. századi, miként a felső szint is a nagy kőrácsos és csúcsíves ablakokkal és kőcsipkés, körbefutó erkéllyel. A hajó támpillérei is középkoriak.
A templomban is harmonizáló, de különböző évszázadokban épített részletek váltakoznak: gótikus ülőfülkék és neogótikus árkádok. A főhajót díszítő oszlopfők és konzolok a középkori mester tudását dicsérik, de rajtuk a festés 19. századi.
A kettősség a főhajó szentélyében a legteljesebb: a Storno Ferenc tervezte neogótikus oltárépítmény szerencsésen erősíti az égbe törő gótikus kőbordák lendületét.

Tán nem olyan pompázatos mint egy franciaországi templom. De magyarországot tekintve örülhetünk ha ilyen szép, régmúltat idéző templomot láthatunk.
Nekem tetszett,... nem véletlenül szerettem volna ezt a templomot mindenképpen közelebbről is megnézni.


A templom melletti udvarban pedig ott állt a kápolna.
A nyolcszög alaprajzú, 13. századi Szent Jakab-kápolna mindmáig megőrizte román stílusjegyeit.

Egy kis történelem a kápolna múltjáról. Egy kis zoom-zoom és ez is olvasható.
Bemenni vagy ilyesmit nem lehetett... csak kívülről megtekinteni.
A belső udvarban mentünk még egy kört...
... és már el is hagytuk a templom területét. Ahogy az egyirányú utcában mentünk tovább, a  templom magas épületfalai mellett mentünk el. 
Így még jobban lehetett érezni, hogy milyen nagy ez a templom.

Örülök, hogy közelebbről is meg tudtuk nézni.
Ha Sopron felé járnál és szereted a régmúlt építészeti csodáit idéző szép épületeket, akkor ezt se hagyd ki.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése