Élménytérképem !!!

2017. március 15., szerda

Rábapaty - Felsőbüki Nagy-kastély

Rábapaty - Felsőbüki Nagy-kastély
Soproni kirándulásunk első napján hosszúnak tűnt az odavezető út. És az is volt. S mivel tudtam, hogy az lesz, ezért gyorsan megnéztem, hogy útközben - főleg a vége felé - lenne-e valami könnyed gyors látnivaló. Pont útba is esett Rábapaty községe, s ott szinte mindjárt az út mellett a kastély. Meg is álltunk, hogy megnézzük.
Sajnos az utazásunkig az északi megyékre még nem álltak össze a kastély listáim. Úgyhogy az egyik kedvenc kastélyos oldalamat néztem meg, a www.kastélyok.com oldalt, hogy tudjam, hogy arrafelé hol vannak kastélyok. Főleg, hogy melyikek vannak mindjárt az út mentén. Csak hogy pihenjünk egyet, ha már nem bírom az utat.

Az egyiket tényleg mindjárt az útról megláttunk és meg is néztünk, ez a rábapatyi Felsőbüki Nagy-kastély volt. Az ember mindig reménykedik, hogy sokat és szépet lát majd. De hát ez nem mindig jön össze. Legtöbbször a kerítés ennek az oka, ahogy most is. Persze ha nem ünnepnap jártunk volna itt, akkor meglehet hogy bemehettünk volna az iskola területére, és a kastélyt körös körbe megnézhettük volna.

Így hát csak pont annyit láttam, amennyit a fényképező ebből az irányból meg tudott örökíteni. 
Láthatóan jó állapotban van, az épület is, és az udvar is. Feltehetően a hátsó udvar is jól karbantartott.

A Rábapatyon található Felsőbüki Nagy-Kastély a XVII. század végén épült barokk stílusban. Pontos építési ideje nem maradt fenn, de a 17. században már állt. A kastély az államosításig a Felsőbüki Nagy család leszármazottainak tulajdona volt. Az épület több átalakítás után, 1948 óta iskolaként funkcionál.

Viszont ha még több kép érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe a fent megnevezett oldalt, mert ott többet találsz! KLIKK IDE és láthatod. No meg egy kicsit hosszabb leírást is olvasható ott.
Nekünk ez most ennyi volt, de legalább láttam, hogy egy-egy kastély nemes faladatot lát el, s ennek ellenére nagyon szép állapotban van.
Ha Rábapaty környéken járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése