Élménytérképem !!!

2014. július 7., hétfő

Monoszló - Hegyestű


Hegyestű - Geológiai Bemutatóhely

Balaton-Felvidéki kirándulásunk során néztük meg ezt a gyönyörű természeti csodát. Ezt is, mint sok minden mást, legelőszőr a Google térkép fotók megjelenítésének köszönhetően vettem észre. Amúgy érdekes, hogy miután már láttuk, sorra jöttek az olyan cikkek, hogy Mo. 15 legszebb ilyen vagy olyan látnivalója, és akkor már szemet is szúrt, hogy jééé, ezt mi is láttuk. Nos az ember vagy nem veszi észre ezeket a dolgokat, addig amíg nem látta, vagy tényleg csak most kezdenek egyre nagyobb figyelmet fordítani a cikkek is arra, hogy mennyi szép látnivaló van idehaza is.
No de, én ezt akkor is magamtól találtam, és úgy döntöttem, hogy egy rövid látogatást teszünk amikor erre járunk, és megnézzük, hogy mi is ez a Hegyestű.

Így is lett! És hogy hol is lehet megtalálni ezt a látnivalót? Mert hogy a hegyeknek ugyebár nincsen címe és házszáma! És biza, hogy a Google is koordinátákat tud csak megadni. No én megmutatom neked térképen is, nem mintha nem lenne kellően kitáblázva az odavezető út. Egyszerűen csak Monoszló felé kell menni a GPS segítségével (vagy ha jó vagy, akkor anélkül), és a feltűnő táblákat kell követni. Vagy.... kielemzed itt a térképen, hogy merre az arra, és akár vakon is odatalálsz. :)
Mint látod ha Zánka felől közelíted meg, akkor nem is kell egészen Monoszlóig elmenni. Ez az az elágazó, ahol le kell kanyarodni, és onnantól az erdős keskeny egysávos út visz a célig.
Szóval ha követed az utat, akkor könnyen oda lehet találni. És egészen el lehet menni a parkig. DE, ha ott akarsz megállni autóval, akkor bizony fizetni kell! Egy sorompó vár minden 4 keréken érkezőt, és előbb perkálni kell, hogy a sorompó beengedjen. Viszont ha nem sajnálod a pénzt, akkor egy szép nagy parkolásra szabadon felhasználható tisztás vár. Ha viszont sajnálod, és még sétálni is szeretsz, akkor kicsit lejjebb az úton megállva, talán ott az utolsó kanyarodó tájékán, még van is parkolóplacc 'kitaposva'. Úgyhogy még válogatni is lehet, hogy hol szeretnél megállni (mert ugyebár ide busz nem hoz).
No de a megtekintésen nem kell ennyit gondolkodni. Ha a sorompón átjutsz, vagy így, vagy úgy, és megvetted a belépőt, mert hogy az is kell bizony! (Ma már a hegyek megtekintése sincs ingyen!).... akkor szabadon fedezheted fel a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely szépségeit.

Mert hogy itt nem csak egy hegyet tekinthet meg az ember, hanem a bemutatóhely számos követ, óóóriás követ is megmutat neked. Különbözőféle kőzetek, kisebb, nagyobb és még annál is nagyobb méretekben várnak, hogy rácsodálkozhatsz természetanyánk szépségére.
Mi először a parkolásra is alkalmas tisztás szélén kihelyezett köveket, mit kövek.. kisebb sziklákat! néztük meg. 
És ugye milyen szépek és különlegesek? Nem véletlenül szeretem gyűjteni őket, már mint a munyipici méretűeket. A természet egy darabkája és mindegyik kis kő egyedi. Hát még ez a nagy, mint valami rakott csokis-kekszes süti félbe vágva....
És nem is egy ilyen nagy kő volt. Ha a többit is szeretnéd látni, akkor ajánlom, hogy egyszer ha arra jársz, akkor ugorj be. Nem árt, ha előtte összegzed meglévő földrajz tudásod, és annak fényében mész még több érdekes tudást magadba szippantani.
S miután megnéztük a szép nagy köveket mentünk is a lényeg felé. Ott fent van!
Egy kis lépcső, és már ott is vagy. És a látvány, amit a neten is egyre több helyen lehet látni, a Hegyestű! Hát nem gyönyörű?! 

És, hogy hogyan is keletkezett ez a természeti szépség, azon túl, hogy némi emberi beavatkozásnak köszönhetjük, hogy ma ilyen formában láthatjuk?.... ezen a képen elolvashatod! A helyszínről első kézből való információ! Amúgy meg, ez csupán egy kis földrajz-kérdéskör, ha még emlékszel erre a suliból. De így újraolvasva legalább felfrissítjük a tudásunk. És ezen a helyen nem csak elméletben tanulmányozhatod, hanem a maga valóságában is megcsodálhatod a köveket. (A kép elég éles lett, úgyhogy tessék nagyítani és olvasni!)
És remélem, hogy nem hiszed azt, hogy ha a képet láttad, akkor mindent láttál és nem kell elmenni megnézni. Mert ott lenni, és a köveket megérinteni, megtapogatni, megfogni, a lesett köveket kézben tartani (esetleg még el is tenni egyet emlékbe :) az egy olyan érzés és élmény, amit egy kép sem adhat vissza. Főleg azt nem, amikor a hegy mellett állsz és a hegy föléd magasodik a rasztahajra emlékeztető fürtjeivel. De lehet hogy neked más jut majd róla eszedbe,... mondjuk a húsdarálóból kitekergő húskígyók.. vagy inkább cukormázzal túlságosan agyonfolyatott torta? Neked vajon mi jutna eszedbe róla, ha ott állnál a szikla tövében és az évmilliókat megélt köveket néznéd?
És bizony, hogy nem csak emiatt kellett fizetned belépőt, hanem azért is, mert olyan jól kialakították ezt a helyet, hogy nem csak a sziklaoldalt, hanem más különféle kőszikladarabokat is meg lehet nézni. Akár csak a kirakodó vásár... :) ... odamész és megnézed, hogy melyik milyen és melyik tetszik (megvenni nem lehet! ahogy elhozni sem.). De legalább egy-két általad már ismerős kőzetnévhez tartozó kőzetanyaggal közelebbről meg lehet ismerkedni. És biztos vagyok benne, hogy az a 'kőkirakat' nem csak nekem mutatott újat, hanem neked is tudna újat mutatni.
Két biztosan ismert.... a dolomit...
.. és a bazalt...
De volt ott még érdekesebb is. Pl. ami úgy nézett ki mintha egy nagy adag megkötött kavicsos betondarab lett volna. Tudod, hogy azt hogy hívják? (nem ér a tábláról puskázni!)
És ha azt hinnénk, hogy csak ennyi az egész, hát nem. Még koránt sem. Egy további 'okos-tábla'. Elgondolkoztam, hogy miért nem ilyen helyekre viszik a tanárok a gyerekeket az ilyen dolgokat megtanulni. Mennyire jobbak lennének az ilyen aktív órák.
S egy lépcső csalogatott minket tovább fölfelé.
És a kilátás! gyönyörűséges kilátás!
S itt egy kihelyezett gravírozott óriás térképen a hegyeket nem csak megszámolni lehet, hanem a nevük szerint beazonosítani is... a Balaton-Felvidéki tanúhegyek.
S ezen a szinten egy újabb perspektívából lehet a hegyoldalt megcsodálni. 
Majd további lépcsők hívogattak felfelé, hogy menjünk csak még feljebb. Mentünk is.
Gondolom mondanom se kell, hogy mi várt ránk.... még csodálatosabb látvány!
Gyönyörű! Csak álltam ott, és nem tudtam betelni a látvánnyal. Ahogy messze a horizontig ellátni... mezőket, erdőket, hegyeket, vizeket... s ahogy elterül... a gyönyörű magyar táj!

Amerre a szem elnézett szebbnél szebb táj és látvány!
Majdnem... mert hogy az egyik irányba ez volt a látvány :( Nem mintha nem lehetett volna átmászni, vagy megkerülni a korlátot. Aki öngyi akar lenni, annak ez nem akadály. A kisgyereket ilyen helyen meg úgyis szinte pórázon viszi fel a szülő, mert annyira félti. Úgyhogy minek ez a látványrondító korlát? :( Persze a szem ellát felette, meg közte is, de akkor is... ennyire csak nem akarnak az emberek a mélybe zuhanni a kíváncsiságukban?!? Úgyhogy ha erre járnál akkor a lépcső felé mutató látképet ajánlom, az valóban lenyűgöző! akárcsak a Balaton! Ha még nem láttad így a Balatont, akkor mindenképp nézd meg egy kilátóból, bárhol is legyen az.
Miután jól kinézelődtük magunkat, és nem estünk le a szikláról (mert nem másztam át a korláton, hogy megnézzem a mélységet) visszamentünk még egyszer a hegyoldalhoz, és újra megcsodáltuk azt, ahogy a köveit is.. Gondolom gondolod, hogy miért van a kezemben az a pár kövecske :) 
És még mindig nem láttunk mindent! A belépő jegy ennek a bemutatóteremnek a megtekintésére is jogosít. 
Szép kis gyűjtemény a falon és az asztalon(ill. abban) egyaránt!


A földrajzi tanulmányok hiányosságainak egy részét itt biztosan könnyen lehet pótolni.
És a ráadás! A jegyváltó épülettel szemközti épületnél egy kis szabadtéri kiállítás is van. Nem csekélyebb dologról, mint a hegyből nyert kövek bányászásáról, megmunkálásáról és felhasználásáról. Csak a rácsokon kellett keresztül tekinteni és minden ott volt előtted.
Uuuhhh... egy kis történelem... első kézből.. (olvasható, ha nagyítod!) és nem kell a google-t böngészned! ahogy nekem sem másolgatnom :)
És a kövek.. amelyek oly sok helyre kerültek...utak, házak... templomok!
Tán nem látod, de ott a háttérben az alsó sorban vannak az épületek, amik ilyen kövekből épültek. És az egyik meg is ragadta tekintetem, s még a nap végén volt is alkalmunk arra, hogy azt személyesen is megtekintsük. Megtalálod, hogy melyik lehetett az? No és bejegyzést?
S mire a jégkrém elfogott (mert hogy a belépőjegy igazából egy boltban váltható meg, ahol még jégkrémet, és akár szuvenírt is lehetett venni!) meg is néztünk mindent.
Remélem, hogy legalább annyira tetszett a látnivaló neked, mint nekem. Csakhogy én élőben is láttam! :) Talán a beszámolóm téged is felcsigázott annyira, hogy egyszer Te is megnézd élőben.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése