Élménytérképem !!!

2014. július 9., szerda

Rezi - Rezi vár


Rezi vár
Balaton-Felvidéki vártúrás napunk utolsó állomása volt a Rezi vár. Itt még én sem jártam azelőtt, csak messziről láttam, hogy valami várszerű magasodik ott fent a hegytetőn.  Ez kíváncsiságomat a mai napig ébren tartotta, úgyhogy ezt is meg kellett nézni. Arról nem is beszélve, hogy azóta tudom, hogy ez is 'listás' vár. És hogy ez mit is jelent? Tudod.... Magyarország ismertebb várainak listája KLIKK IDE... amit egy poszteren láttam, és azóta lelkesen látogatjuk az ott megemlített várakat. És mivel a Rezi vár is rajta van, mi meg ugye pont arra jártunk, miért hagytuk volna ki.

Még a kirándulás tervezéskor alaposan kielemeztem, hogy hogyan is lehet oda eljutni. A meglévő leírásokat és minden információt figyelembe véve az tűnt a legegyszerűbbnek és leghatékonyabbnak, ha autóval egészen addig elmegyünk, ameddig csak lehet. Először is Rezi községét kerestük meg, majd ott a községből kivezető ama utat, ami a hegy és ez által a vár felé is visz.
A községben találni táblákat, amik mutatják az utat egészen addig a bizonyos útig a község szélén. Miután azt megtaláltuk már csak menni kellett előre. És hát az út.... nem mondom, hogy díjnyertes... Poros, kavicsos és eléggé aktívan kell kerülgetni a lyukakat (itt-ott az eső a földet jól kimosta). Enyhén off-road hangulat... csak hát nem épp a normál kiskocsik számára. De ha azt mondom, hogy gyök 10-el még a Szuzi is ügyesen vette az akadályokat és eljutottunk a célig, akkor más számára is megoldható a földesút problémája. 
És hogy miért nem túráztunk? Mert elég hosszú volt ám az az út (~4 km) ami csak vitt előre és vitt és vitt, és ilyen lassú tempóban tényleg hosszúnak tűnt. Hát még gyalog mennyi lett volna. De időnk már nem volt sok a sötétedésig, úgyhogy kicsi kocsim elvitt minket egészen addig a pontig, ahol már nem szabad és nagyon nem is lehet kocsival tovább haladni. Ezt egy tábla és parkoló autók is jelezték számunka. Úgyhogy itt mi is megálltunk, s leírás szerint innen már csak 500m(?) volt a vár.
Nem hiszem, hogy csak annyit gyalogoltunk volna... volt az hosszabb is, legalább 1 km még innen a várig. És bár továbbra is széles földesúton mentünk, de a kép ne tévesszen meg, mert később annyira víz-kimosta útszakaszok voltak, hogy még a lépteinkre is figyelnünk kellett. Egy kis túra ennél a várnál is csurrant-csöppent.
És amikor végre felértünk ez a látvány fogadott minket. Hm... hol a vár? Mi ez? kérdeztem magamban.
Ha nem lettek volna ott ezek a táblák el sem hittem volna elsőre, hogy ez az, hogy ez a Rezi vár. Pedig a szép színes, elegendő történelmi információs anyagot rejtő tábla szerint itt van a Rezi vár.
A kedvemért és a kedvedért egy kis történelem és minden amit tudni kell a várról... a helyszínről, első kézből. Egy kicsit nagyítasz és már is olvashatsz!
Gyorsan mentünk is a furcsa építmény felé, hogy megnézzük, hogy ez hogyan akar már vár lenni. És hát az ajtónyíláson belépve ezt lehetett látni... Végül is... kövek azok megvannak, csak eléggé 'újépítésű' szaga van.
És az a rácsozás....! nem is értem...
No de ahogy átmentünk ezen a részen ott már igazi vármaradványok és várfalak fogadtak minket.
És úgy tűnt, hogy ennyi az egész Rezi vár. A két oldalán a két várfalvonulat, ami még büszkén tartja magát a hegytetőn és hirdeti múltját.
A többi inkább már csak jelzés értékű, hogy régen itt is falak álltak.
És a legnagyobb darab egyben maradt rész.... a két ablakszerű nyílással.
Valószínű, hogy ez lehet az, amit a távolból is észre lehet venni.
Végül is.... itt a hegy tetején, 418 méter magasan... Nem olyan rossz.
Hát még a kilátás! Mert bár bolyongani nem lehet ebben a várromban, de a kilátás az gyönyörű, és ezért már megéri idáig elkocsikázni és felsétálni. Olyan mintha egy 'páholy' lenne a hegyoldalban, ahonnan 180 fokos irányban mindent meg lehet csodálni.
Lenyűgöző látvány! Csodálatos magyar tájunk, ahogy a messzi végtelenségbe elterül...
A méretes kőfal gondoskodik róla, hogy a 'páholyból' senki ne essen ki, max. a szemünk a látvány gyönyörűségétől, amivel nem lehet betelni.
Sajnos teljesen körbe nem lehet tekinteni. A vár természeti adottságai csak a hegy ezen oldalát engedik szemlélni.
Viszont a szemközti Tátika hegyre teljes a rálátás, aminek a tetején elhelyezkedő másik várromot, a Tátika várát is látni lehet! 
Mutatom.. arra... Ahogy onnan lehetett látni ezt a várat, úgy innen is lehet látni annak a várromnak a homályos sziluettjeit.
Szóval nem nagy vár, úgyhogy nem időztünk sokáig.
 Visszafelé még egyszer körbenéztünk...
... a Rezi vár és maradványai...
... no meg a furcsa és egyáltalán nem a várromoktól megszokott épületrész. Valahogy nagyon nem illik a képbe, nem is tetszett.
Nem is értettem és a mai napig nem értem... Modern Flinstones család lakhelyére hasonlít és nem épp a vár régmúltját juttatja eszembe. Ennyire védeni kellene a kőfalakat? Vagy valaki tényleg be akar majd költözni? Remélem, hogy nem azért készült, hogy ezt a várat is fizetőssé tegyék. Mert hogy egyelőre ingyen látogatható, és szó mi szó ez a pár falacska és kilátás, úgy hogy az autódat is megviseli mire ide ér, nem érne annyit, hogy még belépőt is fizessen az ember. Nagyon remélem, hogy ez megmarad a túrázók és lelkes turisták számára így ahogy van.
Úgyhogy ajánlom, hogy Te is addig nézd meg, amíg még ingyen bérmentve a régi vármaradványok további furcsa átalakítások nélkül megtekinthetőek. Bár a kilátás nem fog szépségéből veszíteni, de a váraknál a jelenlegi években nem tudni, hogy legközelebb milyen állapotban is várnak majd rád.
Úgyhogy addig...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése