Élménytérképem !!!

2014. július 9., szerda

Sümeg - Templom


Sümeg - Sarlós Boldogasszony Ferences kegytemplom
Balaton-Felvidéki kirándulásunk kihagyhatatlan látnivalója volt a Sümegi vár. Amikor az amúgy elég egyértelmű odavezető utat kerestük, akkor valami furcsa okból kifolyólag ennél a templomnál lyukadtunk ki. Igazából a mai napig nem értem, hogy hol kanyarodtam le rosszul,.... biztos, hogy az égiek akarták, hogy megnézzük ezt a templomot is.

Ez is csak egy templomnak tűnt, mint a többi. De mivel semmilyen templomot nem hagyunk ki,... ha már ott vagyunk szinte az ajtó előtt... hát ezt is megnéztük. 
Persze előbb kívülről megcsodáltuk mindkét oldalon ezt a gyönyörű kinti freskót! Hát még ilyet sem láttam, hogy egy templom külső részén freskó/falfestmény legyen. Ráadásul ilyen nagy és ilyen jó állapotban! Persze okosan elkerítették, ... nem ám nyúlka-piszka... ezt csak nézni szabad. Meg is néztük... szerintem nagyon érdekessé és egyedivé teszi az amúgy semmi különleges külső formával nem rendelkező templomot.

Teljesen felkészületlenül benéztünk hát (mert ugyebár ez a látnivaló egyáltalán nem volt tervben), hogy milyen is ez a templom. És legnagyobb meglepetésemre be lehetett menni! És nemcsak hogy be lehetett menni az előtérbe, hanem rendesen be lehetett menni a templomba! Ez azt jelenti, hogy nem várt zárt második ajtó, nem várt fémrács, semmi se volt! Egyszerűen simán be lehetett menni (Ingyen!!) és meg lehetett csodálni, hogy milyen szép belülről a templom.
És hát valóban szép! A katolikus templomoktól már megszokott giccsparádé, díszítésáradat, enyhe 'arany-láz', és azok a gyönyörűséges falfestmények! Hát persze hogy barokk! Egyszerűen az ember nem tudja, hogy hová nézzen, amikor betér egy ilyen templomba, mert annyi nézni és látnivaló van,.... szinte fel se fogja az ember, hogy mit lát. A plafonra festett képek különösen lenyűgözőek számomra, azon mindig el szoktam csodálkozni.
Ha még nem mondtam volna, és nem érződne az írásomban, akkor most mondom, hogy alapjában nem díjazom azt, hogy az egyház úgy gondolja, hogy egy ilyen épületet vár az Isten tőlünk, és hogy az amúgy is szegény emberek pénzén teremti ezt meg. Semmi értelmét nem látom... No de művészi szemmel nézve! annál inkább! Minden ilyen templom egy kisebb művészi csoda, egy jól megkomponált művészi alkotás. És erről az oldalról nézve szeretem megnézni és felfedezni, hogy az ember mire képes, milyen szépet teremt és alkot..... ezt nagyon is díjazom.  
Szép templom! Nem kicsit... nagyon! Az a rengeteg falfestmény lenyűgöző.

A barokk templom a XVIII. század közepén épült Witwer Márton tervei szerint, a belső falképek Maulbertsch alkotásai. A berendezés jelentős része a barokk stílusú. 
Ezen a helyen már a XIV. században templom állott, melyet Padányi Bíró Márton lebontatott, és 1756 és 1759 között építtette a helyére a mai barokk plébániatemplomot. Az épület építészeti szempontból nem különösen jelentős, de a magyarországi barokk falfestészet talán legnagyobb alkotását láthatjuk benne. Az egész templomot Franz Anton Maulbertsch festette ki, oly módon, hogy a templom lényegében egy hatalmas festménnyé vált. Maulbertsch 1757-ben, 33 éves korában látott neki segédeivel a munkának, s talán pályája legnagyobb alkotását hozta létre. Bíró püspöktől lényegében szabad kezet kapott, miután megbeszélték a freskók szervező gondolatát. Gyönyörű, megrendítő, élettel teli teret alkotott, mely jóval nagyobbnak tűnik a valós méreteinél. A falak, fülkék szerepe mintha csak az lenne, hogy tagolják az újszövetség történetét ábrázoló festményt, melyből öröm, vidámság és lendületes pátosz árad; a mű hatása alól nehezen tudja a néző kivonni magát. A festő Bíró püspököt is megörökítette, két helyen pedig saját magát is. Érdemes a templom minden részletét megtekinteni: a püspök és a festő alakját együtt a kóruson találjuk. Szép a berendezés is, de a faliképek hatása mindent felülmúl; nem véletlenül szokták a magyar rokokó Sixtus-kápolnájának nevezni.
És az orgonájuk! Tökéletesen illik a templom  miliőjébe!
Az oltárt sem aprózták el. Pont, ahogy az a katolikusoktól elvárható. Ha megállsz előtte, akkor legalább egy fél óráig el lehetne nézelődni és csodálkozni csak az oltáron. És akkor még a többiről nem is beszéltem. Szóval ha erre járnál, akkor már csak azért is megéri betérni, hogy megcsodáld ezt az építészeti-művészeti alkotást.
Hát még azért hogy megéri betérni, hogy Te is megnézhesd a Sümegi Szűz Mária szobrát és érezhesd a hely csodatévő erejét. Mert mint kiderült a templom előterében látható írásból, ez nem akármilyen templom, hanem itt csodák szoktak történni. Olvasd el Te is....
És a csodatevő Szűz Mária szobor. Semmi giccs, semmi túlzás, hanem fából kifaragott, szépen megmunkált szobor. Szinte tökéletes és még annál is természetesebb. És állítólag ha megérinted és őszintén kéred, hogy segítsen, akkor gyógyító ereje van. (Tudod...a hit ereje...) Muszáj volt nekem is megérinteni... főleg elmondani a Szűz Máriának, hogy az emésztésemmel nem vagyok megelégedve. És hogy történt-e azóta csoda? Nem is tudom... de hogy cseppek már nem kellenek egy ideje, az biztos.... :) Anya is élt a lehetőséggel.... és szó mi szó anyának se probléma már a 'pattanó ujj'. Úgyhogy ...!?!.... 
Ugye hogy volt értelme betérni? és hogy annyira nem is közönséges és átlagos templom?! Talán nem véletlenül akarták az égiek, hogy itt kössünk ki, és megálljunk egy fél óra erejéig. Mindenképp megérte!
Erre járóknak és főleg némi betegséggel küszködőknek melegen ajánlom, hogy ne hagyják ki, és látogassák meg a sümegi Sarlós Boldogasszony Kegytemplomot! Csak több leszel tőle.. látottakkal, tudással, egészséggel!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése