Élménytérképem !!!

2014. július 12., szombat

Somló hegyi kilátó


Somló hegyi kilátó,
...és az út a Somlói várhoz a hegyen át.

Balaton-Felvidéki körutunk sokadik napján már Ajka felé jártunk. Így nagyon közel volt a Somló hegy, és annak a tetején egy számottevő látnivaló, méghozzá a Somlói vár. Bár még az utunk előtt alaposan kielemeztem, hogy hogyan is lehet eljutni a várhoz, de látatlanban valahogy mégse állt össze a kép, hogy a várat két irányból is meg lehet közelíteni. Az egyik oldalról autóval akár egészen a várig fel lehet menni. No ez az info nem jött át számomra. A másik oldalról pedig egy kellemes kis kirándulás során, a hegy tetején található kilátót is érintve lehet elkirándulni a várhoz. Nohát én ezt a hosszabb utat néztem ki. Így igazából a hegy tetején található kilátóhoz is tettünk egy kis túrát.
Most ezt mutatom meg, hogy merre és hogyan lehet eljutni a Somló hegy tetejére a kilátóhoz.... és onnan a várhoz is.

A 8-as főúton haladva nem lehet nem észre venni a Somló hegyet, már onnan is szemet-vonzó látvány, még ha nem egy nagy hegyről van szó.
A főútról Somlójenőnél kanyarodtunk le a hegy irányába. Ahogy közeledtünk egyre szebb látványt nyújtott. Akárcsak Badacsonynál itt is szemgyönyörködtető látványt nyújt a vulkáni tevékenységek mai napig látható nyoma, ...azok az érdekes sziklák!
Mivel ezen az oldalon szinte csak szőlős van, ezért nem volt nehéz eltalálni addig a pontig, ahonnan a túránk indulhatott. Követtem az egyszerű kis 0.0-ás térképem, ami mutatta az útvonalat. Mint látod én is az online turistatérképet KLIKK IDE használtam. Továbbra is ajánlom neked is, ha el szeretnél jutni kirándulós helyekre.
Egészen a templomig haladtunk felfelé a szűk kis utcákon.

A leírás szerint is, meg az egyéb táblák szerint is (lásd csudálatos tiltótábla :),.... itt a templom mögött kialakított kis pakolóhelyen lehetett megállni....ingyen... szerencsére idáig nem találtak még el a parkolóórák.
Itt már a kilátás sem volt olyan rossz. Bár ez még nem a hegy teteje. Ahhoz még túrázni kellett egy kicsit.
El is indultunk a kis térképemmel felszerelve, bár nem tudtam, hogy igazából milyen út vár majd ránk, úgyhogy a segítő táblákat sem vetettük meg. Szó mi szó... innen indulva akár térkép nélkül is simán fel lehet jutni a hegytetőre. 
Az út a pincék közt egyértelműen vezetett előre. Szőlő szőlő hátán, pincék és szorgos gazdák tarkították a látványt ezen a szép napos délelőttön. (Nehéz elhinni, hogy pár napja szinte őszi hideg és esőáradat színesítette a napunkat. Úgyhogy most nagyon jó volt ez a sugárzó napsütés.)
Sokáig nem tartott az út a pincék közt. A nem túl megerőltető emelkedő után a lakott részt elhagyva a természet alkotta kőlépcsők vezetettek egyre feljebb és feljebb. Itt már azért lehetett érezni, hogy a lábizmok nem lazsálnak.
Az emelkedő és a lépcsők egy tisztásra vezettek. Elsőre azt gondolná az ember, hogy már fel is ért. De nem... mert hogy ez nem lehet még a teteje, hiszen ott az a kereszt még sokkal feljebb van. Úgyhogy akkor még van hova menni,.... gondoltam biztos az a kereszt a kilátó. Legalább is lentről nézve úgy tűnt, hogy az kell hogy legyen. Hisz mi más magasodna ki ennyire, ha nem a kilátó?!
Lelkesen gázoltunk át a tisztáson. Majd ez a lépcső fogadott minket. Végül is... lépcsőzni nem olyan nehéz. Gondoltam... azért az utolsó negyednél már éreztem a lábam.
De nem volt vészes... és elég hamar feljutottunk a hegytetőre. Itt is szép nagy tisztás várt minket.
Kellemes volt. Érezni lehetett, hogy a turistákat itt szeretettel várják. Nagy zöld placc... padokat is találtunk... tűzrakó helyet.... kőszobrot....

...és a keresztet is. Hát innen fentről egészen más képet mutatott, mint lentről. Keresztnek kereszt, de nem kilátó. Egyáltalán nem az, hanem egy emlékmű.
Aminek az aljában egy érdekes szobrot is lehet látni.
És ha nem ez a kilátó, akkor? Hát ez az... ez a kőépület a mini tornyocskájával hivatott a kilátó lenni. Ennyi... ez volt a kilátó épülete. Semmi magasság, semmi emelet (max. egy lépcsőforduló)... és ezért még fizetni is kellett volna, hogy felmehessünk rá. Hm...
Hát nem voltam elégedett. Oly annyira nem, hogy nem is fizettünk azért, hogy felmehessünk. Meglehet, hogy elestünk egy szép kilátás élményétől... de ott akkor tényleg nem éreztem jogosnak azt, hogy ezért fizetni kelljen, és nem hiányzott az élmény. Szerintem a kilátó nagyobb szerepet tölt be a fáradt és szomjas túrázok innivalóval való megsegítésében, mint a lenyűgöző kilátás szolgáltatásában. De ha legközelebb arra járok nem leszek sóher és csekkolom a kilátást is.
A kilátó és a kereszt körüli környéket nagyon jól megcsinálták. Családi délutánokra, piknikre, szabadtéri programokra nagyon csalogató.
S mint látod...itt fent már az időjárás is sokkal kellemesebb volt. Vagy csak ennyire kimelegedtem volna a gyaloglásban?
Miután megpihentünk és kinézelődtük magunkat..... és megemésztettem ezt a kilátó dolgot... az utunk a vár felé vitt tovább. Mivel erről az oldalról közelítettük meg a Somló hegyet, ezért az egész hegytetőn kell végig menni, hogy a másik oldalra juthassunk, ahol a vár is áll.
Tisztásokon és erdősávokon végig széles kitaposott földes-úton mentünk. A tisztásokon, ahol már a fák nem takartak, a kilátás magát adta. (És még fizetni sem kellett érte :)
Ahogy haladtunk előre ez sajnos eltűnt, és erdős rész vezetett egészen a várig.
Pár száz méterrel a vár előtt még egy tábla mutatta, hogy bizony arra van amit keresünk, már mint a vár. És ennél a pontnál, illetve elágazásnál jött a felismerés, hogy bizony kocsival is fel lehetett volna jönni... a várhoz is... és akár a kilátóig is... Gyanús is volt az autónyi széles jól járható földes-út. Így már még jobban érthető hogy miért is olyan hívogató a kilátó körül kialakított szép nagy szabad tér a családi programokhoz. 
És innen a vár szinte már két köpésre van!

Szép ugye? És hogy milyen is volt? Azt megtekintheted a külön a várról szóló bejegyzésemben KLIKK IDE.

Kár, hogy ezek az információk - már mint hogy melyik irányban milyen megközelítési lehetőségek vannak - nem találtak rám még a kirándulás előtt, mert akkor elgondolkoztam volna, hogy hogyan is jutunk el a várig.
De így legalább láttuk a kilátót is. És hogy mi is véleményem a megélt élmények után?
Ha csak a kilátót néznéd meg, de még nem láttad eleget a várat, akkor ne hagyd ki azt sem. És ugyanez fordítva is igaz.... ha csak a vár miatt mennél... ne felejtsd, hogy nem messze egy kilátó is van. Ha kocsival, ha gyalog közelíted meg, bármelyik irányból is legyen.... ne hagyd ki a kilátót se! S talán Te majd fel is mész és megnézed helyettem is, hogy valóban szép-e a kilátás a tornyocska tetejéről és megéri-e a belépőt kifizetni, vagy sem.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése