Élménytérképem !!!

2014. július 7., hétfő

Révfülöp - Ecséri templomrom


Ecséri templomrom

Révfülöpön két templomrom is található. Az egyik a Fülöpi, amit a község központjában találni (Ha még nem olvastad azt az élménybeszámolót, akkor itt megtalálod KLIKK IDE.). A másik pedig az Ecséri templomrom, amit a község szélén lehet megtalálni. Nem mondom, hogy a barna tábla mutatja az utat, ha a főúton mész, mert már nem emlékszem, úgyhogy az a biztos, hogyha kielemzed a térképet.

Készítettem neked egy kis segítséget, amin láthatod, hogy nem is olyan bonyolult megtalálni a templomromot.
S ha eljutsz a kijelölt helyig, akkor ez a látvány fog fogadni. Ez a templomrom egy kicsivel nagyobbnak tűnik, mint a Fülöpi, és nagyobb is! Szabadon látogatható rom, olyannyira, hogy még parkolójegyet sem követel senki, egyszerűen csak meg kell állni itt a füves rétecskén, és pár lépéssel odébb már be is lehet venni a templomromot.
Sajnos csak ez az egy nem túl jó állapotú, minőségű és kevésbé beszedés tábla várja az érdeklődőket.
Úgyhogy egy kicsivel többet olvashatsz itt:
Révfülöp szélén találjuk a középkori Fülöp falu XIII. századból származó vörös homokkőből emelt, szépen faragott félköríves kő bélleletes kapujú templomának romjait. Ez a Ecsérpusztai templomrom. A műemléket 2000-2001-ben újították fel.

Az egyhajós, valószínűleg síkfödémes, egyenes szentélyzáródású román stílusú építmény maradványait a műemléki hivatal 1953-ban konzerváltatta s a templom falai a diadalívvel és a felette emelkedő oromfallal együtt majdnem eredeti nagyságban láthatók. Az impozáns, eredetileg is háromajtós, íves, keletelt szentélyű, előcsarnokkal, sekrestyével és ossariummal (csontházzal) épített egykori templom jelentős emléke az Árpád-kori magyar építészetnek. 
Ecsér középkori falu volt, melynek első említése egy 1082. évi – hamisított – oklevélből ismert. Papjáról 1333-ban, egyházáról 1353-ban keltezett oklevelek tettek először említést. A török a XVI. században felégette, s pusztulása után már nem népesítették be újból, s temploma is elpusztult.
1962-ben Sz. Czeglédi Ilona régész irányításával feltárták az egykori falut és templomromját, majd a következő évben az utóbbit, Koppány Tibor tervei alapján az Országos Műemléki Felügyelőség konzerváltatta. Újabb felújítására a millenniumi program keretében 1999-2000-ben került sor.

Egész mutatós, nem de bár?

Bementünk, megnéztük az ódon falakat. Túl sok látnivaló itt sincs, viszont azokkal a boltívekkel érdekes a felépítése. És körbejárni is kicsivel tovább tart, mint a Fülöpit.


A bátrabbak és épp nem miniszoknyában lévők még meg is mászhatják a kőfalakat. Mutatom... kisgyerek koromban felmásztam oda, mert hogy erről odahaza egy fénykép is árulkodik. Azóta nem sokat változott a templomrom. Úgy tűnik, hogy sikerül a templomromnak ezt az állapotát megtartani.
Körbe is sétáltuk...


Majd elégedetten távoztunk. Talán már tudod, hogy van egy szép gyűjteményem a templomromokról is, és hát bizony ez is benne van, úgyhogy egy újabb 'trófea', és Neked pedig egy újabb élménybeszámoló.
Remélem tetszett, és Te is szeretnél ilyen helyekre is kirándulni, akkor a Révfülöpi templomromokat mindenképp ajánlom, főként ezt az Ecsérit.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése