Élménytérképem !!!

2015. június 8., hétfő

Kiszombor - Rónay-kúria

Rónay-kúria
Kirándulásunk alkalmával Kiszomborban jártunk, hogy megnézzük a Rónay-kastélyt. És ha már ott voltunk, akkor megnéztük a Rónay-kúriát is.
Ottjártunkkor a kastélyt szerettük volna megnézni. Először azt is kerestük fel. Ha még nem láttad a bejegyzést a kastélyról, akkor KLIKK IDE. Utána pedig felkerekedtünk, hogy megkeressük a kúriát is. 
Nem kellett sokat találgatnunk, hogy hol lehet. Egyrészről láttunk, amikor a kastély felé mentünk. Másrészről a térképem segítségével úgyis megtaláltuk volna. De nem volt messze  kastélytól. Olyannyira nem, hogy egy kis sétával közelítettük meg.
Egy szép felújított épület volt a Rónay-kúria. Szép és ápolt parkkal körülötte.
A Rónay Kúria a makói térség egyik legszebb és legimponzánsabb helyreállított uradalmi épülete. A 18. században épült klasszicista stílusban. A Rónay család tulajdonába tartozott. 2006 óta étteremként funkcionál 130 fő befogadására alkalmas 3 teremmel, valamint 30 ülőhelyes terasszal rendelkezik.A késő klasszicista kúria az 1860-as években épült, timpanonnal, újólag terasszal kiegészülve. Eredeti pompájában áll a vendégek rendelkezésére. Alkalmas számos rendezvény lebonyolítására.

A parkocskában még ilyet is találtunk.
A figyelmes községek már ilyenre is adnak. És milyen jól teszik. A kis 3D-s makettnek köszönhetően ki is elemeztük, hogy mit látunk és hogy mit hol kell keresni.
A parkocska túloldalán, a kúriával szemben álló épületet is megnéztük közelebbről is. Főleg, ha már rajta volt a maketten.

Majd még mentünk egy kört a kúria körül. Így láthattuk meg a teraszt. Így már tényleg étterem fílingje van. A következő honlapon találtam - KLIKK IDE - a fenti kevés és további kevéske információt. Ha van kedved, akkor nézd csak meg.
Még sétáltunk egyet a kúria körül.
S ennyi volt a kúria, mentünk is tovább, hogy a harmadik látnivalót, a templomromot is megnézzük.
Ha érdekelnek az ilyen látnivalók, és erre járnál....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése