Élménytérképem !!!

2015. június 11., csütörtök

Gyula - Gyulai várfürdő

Gyulai várfürdő
Alföldi kirándulásunk során Gyula városa volt az egyik fő cél. És nem csak a városi látnivalók, hanem a híres nevezetes Gyulai várfürdő sem maradhatott ki.
Ahogy a fürdő neve is sejteti elég közel van a fürdő a várhoz. Szinte a várral szemközti területen található. Cím, ahol meg lehet találni: Gyula, Várkert utca, 5700.
Viszont amilyen könnyen meg lehet találni, a parkolás annál maceránsabb. Az amúgy is egyirányú úton nem igazán vannak parkolóhelyek. És ami van, az is fizetős.
Az épület formája nagyon érdekes azzal a vár-szerű formával. S mint egy vár kapuja, úgy várja az odalátogatókat a bejárat. Tágas recepció, és elvislhető árak - lásd a vár honlapján KLIKK IDE - várják a vendégeket.
A beléptetőrendszer és az öltözőfülkék modern órás megoldással működnek... szuper, a legjobb.
Nem úgy mint az a tény, hogy az öltözők nem koedukáltak. Jobbra női, balra férfi... s nem is lenne baj, ha nem lennének olyanok, hogy család. Sajnos már más fürdőben is volt szerencsém látni, hogy egy családnak ez nem feltétlen kellemes megoldás. Szerintem a mai világban, ahol már anya és apa egy táskával megy a fürdőbe, nem ez a legkényelmesebb megoldás. Főleg, hogy sok más fürdőben a koedukáltság egyáltalán nem probléma...
Ahogy átöltöztünk már mentünk is a szabadba. Már nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen ez a fürdő, amiről ódákat zengenek.
A strand rész nagyon kellemesnek tűnt. Csak hát hol vannak a fák és az árnyékok?!?
Itt mindjárt az elején, ahogy kiértünk jobb kéz felé megtaláltuk a fedett gyógyfürdős részt. Egy jó nagy medence van középen, ami már csak azért is különleges, mert mélyvizes! Legalább is lehet benne úszni! Gyógyvízben! Ez azért nem megszokott. A legtöbb gyógyvizes medencében a víz max. derékig ér, és abban csak ülni kell. De még ilyen is volt a nagy medence két végében. Különböző hőmérsékletű gyógyvizekkel.
Kint pedig további gyógyvizes medencék.
És nem csak a spirálos alakú (amibe a fedett részből is ki lehet úszni) van, hanem vele szemben további két gyógyvizes medence. Egy fedett és egy nem fedett. Azt hiszem, hogy talán ezért van ilyen jó híre a fürdőnek! Ennyi gyógyvizes medencét egy helyen!
A nyitott... napozási és sakkozási lehetőségekkel....

.... és a fedett medence. S persze egy kicsit eltérő vízhőfokkal, hogy még választani is lehessen, hogy melyikben szeretne az ember megfőni.
Ahogy túl tettük magunkat a csodálkozásunkon egy kicsit hátrépp sétáltunk, hogy megnézzük, hogy arrafelé még milyen medencék vannak.
És errefelé nem csak a zöld pihenő területek nagyobbak, de mintha a fákból is egyre több lenne.
S ott mintha már egy pancsolós medence lenne... csobogókkal és vízi gombával.
Ugyanez a másik irányból...
Útközben egy térképet is találtunk. Így már sokkal könnyebb látni, hogy merrefelé milyen medence van. S amit elsőre nem is gondoltam, hogy oldaliránba  még további medencék is vannak... az igazi strandolós rész. Bár nem tűnik soknak a medencék száma, de kint pancsolásra elég lehet. Főleg, hogy ott van még az Aquapalota is, amit később néztünk meg.
A szaunapark épülete. Ehhez viszont külön jegyet kellett volna váltani, amit mi nem tettünk meg ( a szaunázás nem a szívem csücske). De kívül látni lehetett, hogy ott bent is nagy medence és külön napozós-strandolós rész is van. Mint egy külön kis világ a fürdőn belül.
A többi medence is meglett.... a gyerekmedence...
... a hullámmedence...
... és még távolabb lett volna a csúszdás medence is. De az annyira már nem érdekelt, úgyhogy arra nem sétáltunk el. Viszont itt a strandon az étkező helyeket megnéztük.
Ha már idő is volt, meg hely is volt... egy étkezés azért kellett már.
Erre hátrafelé sokkal nagyobb terek várták a fürdőzőket. 
És fából is több van, mint a bejárat épülete mellett.
A fák között még egy érdekességet is találtunk.....
Az viszont egyértelmű volt, hogy nem főszezonban és csúcsforgalomban voltunk ott, mert a kajáldák egy része még zárva volt. És a sok napozó-strandoló-lubickoló embereknek nyomuk se volt.
Úgyhogy inkább vissza is mentünk a bejárat közelébe a sok melegvizes medencéhez.
Egy kicsit azért ezt is kipróbáltuk....
De sokkal jobban izgatta a fantáziánkat, hogy vajon mi lehet a fedett Aquapalota részben. Úgyhogy egy-két gyors melegvizes ázás után ide jöttünk. Ide már nem volt elég a strandos belépő, úgyhogy már csak ezért is kombinált jegyet vettünk a legelején, hogy lássuk, hogy miért is van ez itt külön.
Jóóó nagy tágas fedett terület, medencékkel, gyerekcsúszdával, nagy csúszdával, pihenőkkel. Gyerekpancsoló... 
Beltéri csúszda.... és középső nagy medence közepén egy jó nagy szikla.
Persze csak a díszlet kedvéért, mert hogy a szikla belsejébe is be lehetett úszni. Ott várt a sodrony, jó erős sodrással, s annak a közepén olyan vízörvény volt, hogy azt lehet hogy senki nem élte volna túl.
Bár annyira nem látszik, de a nagy medence különböző pontjain mindenféle bugyborékoló volt. Fekvő, álló, talp, hát, derék... egyik itt a másik ott. Úgyhogy hol ide úsztunk, hol oda. Viszont a víz lehetett volna melegebb is. Ez a pancsolóvíz azért nem mérhető a kellemes 36-38 fokos gyógyvízhez.
S mivel egyelőre a meleg gyógyvizes medencékkel jobban szimpatizáltunk, ezért visszahúzott a szívünk inkább azokba a medencékbe.
Sajnos már nem volt sok időnk, úgyhogy nem tudtunk minden medencét kellően kiélvezni és újjainkat jól kiáztatni. De nekem tetszett a fürdő. Úgyhogy remélem, hogy majd még visszasodor egyszer erre az élet.
Ha már láttad azért, ha még nem láttad azért....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése